aquaponics

Aquaponics

Aquaponics is aquacultuur waarmee een gesloten systeem wordt gecreëerd voor het telen van gewassen in water in plaats van aarde. Het systeem is vergelijkbaar met hydroponics, maar in een aquaponics systeem creëer je een gesloten systeem waarbij de planten hun voedingstoffen via het water ontvangen via een aquacultuur, oftewel het houden van vissen of andere waterorganismen. Zo krijgen de planten alle voedingstoffen die ze nodig hebben, wordt het water gezuiverd en heb je als teler een relatief klein oppervlak nodig zonder afhankelijk te zijn van aarde.

Alhoewel aquaponics de laatste jaren weer enorm in opkomst is, is het systeem alles behalve nieuw. De basisbeginselen van aquaponics zijn al terug te vinden bij de Azteken en in het oude Azië. De moderne aquaponicssystemen weten het telen van diverse gewassen uitstekend te combineren met het houden van waterorganismen. De aquacultuur en de te telen gewassen zijn de twee hoofdelementen van het systeem, maar voor een succesvol aquaponicssysteem, waar zowel de planten als de waterorganismen gezond blijven, zijn ook nog elementen zoals een pomp, filter en tank nodig. De grootte en complexiteit van het systeem kan heel erg verschillen: iemand kan thuis ook al een eenvoudig aquaponicssysteem implementeren, maar er wordt ook al in bedrijven mee gewerkt om op grotere schaal gewassen te kweken.

Lees meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *