Aardehuizen Olst

Aardehuis

Een aardehuis, ook wel earthship genoemd, is een woning gemaakt van natuurlijke en hergebruikte materialen. De woning is een idee van de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Hij bedacht de eerste concepten voor het aardehuis al in de jaren ’70 omdat hij een huis wilde ontwerpen dat zowel duurzaam ontworpen is als gebouwd kan worden met lokale en gerecyclede materialen door iemand met minimale bouwervaring.

Zijn ideeën kregen al snel vorm en het resultaat was een woning opgebouwd uit leem, kalk, strobalen en, het meest verrassende onderdeel, autobanden. Er is in het ontwerp van dit type woning gekozen voor de bouw met autobanden omdat dit materiaal na zijn levensduur eigenlijk overbodig wordt en bij het grof vuil belandt. Zonde natuurlijk. Bij de bouw van een aardehuis krijgen de autobanden een tweede leven. De autobanden zijn namelijk zeer geschikt als isolerende laag van de woning. Ze worden gestapeld en gevuld met zand zodat ze de huizen warm kunnen houden, maar ook koelte bieden wanneer de temperaturen buiten oplopen. De huizen zijn daarnaast strategisch geplaatst zodat ze optimaal profiteren van de natuurlijke lichtinval en beschutting van de locatie en door de bouw en uitstraling vormen ze vaak een mooi geheel met de natuurlijke omgeving. Naast de bouw met unieke materialen zijn aardehuizen vaak ook off-the-grid woningen. Dit wil zeggen dat de huizen grotendeels zelfvoorzienend worden gebouwd en dus niet afhankelijk zijn van het reguliere water- en stroomnetwerk. In Nederland vind je een volledig ecologische woonwijk bestaande uit deze unieke aardehuizen in Olst.

Lees meer:There are no comments

Add yours