lamp

Kijktip: Het einde van bezit

In de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Het einde van bezit’ onderzoekt Thomas Rau, architect van beroep en ontwerper van een nieuw economisch systeem, een systeem waarin de consument niet langer meer bezitter, maar gebruiker van spullen wordt. Het idee lijkt revolutionair en ver in de toekomst te liggen, maar niets is minder waar want grote bedrijven als Schiphol, Philips, BMW en Bosch zetten al de eerste stappen op dit gebied.

Dit revolutionaire plan voor een nieuw economisch systeem past niet alleen ontzettend goed in de tijdgeest, het is ook nog eens enorm duurzaam. De gedachtegang achter het idee is dat bij het gebruik van producten in plaats van het bezit de gebruiker het product als het ware leent of huurt van de producent. De producent van het product is de verantwoordelijke voor het product en zal zijn uiterste best doen om een zo duurzaam mogelijk product aan te leveren om kosten te besparen. Dit in schril contrast tot de huidige situatie waarbij producten die worden aangeschaft bewust een beperkte levensduur worden meegegeven. Een beperkte levensduur van producten levert de fabrikant namelijk uiteindelijk meer op. Het is eigenlijk vreemd als je erover nadenkt dat de technologie er wel is om producten langer mee te laten gaan, maar dat er bewust voor wordt gekozen om de levensduur in te korten. Dit kan dus efficiënter en veel duurzamer en dat is precies waar het nieuwe economische systeem van Thomas Rau naar streeft.

De Tegenlicht aflevering ‘Het einde van bezit’ is hieronder te bekijken. Kun je het filmpje niet zien? Dan is de aflevering ook te bekijken op de website van Tegenlicht.There are 4 comments

Add yours

Post a new comment