autodelen

Autodelen

In de huidige maatschappij neemt de deeleconomie een steeds prominentere rol in en delen lijkt wel het nieuwe bezitten te zijn. We delen alles met elkaar, van boeken tot tuingereedschap en van huizen tot auto’s. Dat we onze auto steeds vaker delen is niet vreemd als je bedenkt dat auto’s gemiddeld zo’n 90 procent van de tijd stilstaan. Dat is ontzettend zonde van de kosten natuurlijk, maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en de nadelen van het delen van een auto?

Er zijn verschillende manieren om een auto te delen. Zo komt het wel eens voor dat een groep mensen zelf besluit een auto aan te schaffen en deze en de kosten samen te delen, maar meestal maken particulieren gebruik van een bemiddelingswebsite zoals deelauto.nl en SnappCar om hun auto te delen met anderen of wordt een auto gedeeld via een professioneel bedrijf met een eigen wagenpark, zoals GreenWheels, ConnectCar, Car2Go of MyWheels. Auto’s van particulieren lenen of delen is erg handig wanneer jijzelf in de buurt woont, maar via een bedrijf met een eigen wagenpark is het delen van een auto erg eenvoudig omdat er door het hele land gereserveerde parkeerplekken zijn voor deze auto’s. Zo is er meestal wel een auto beschikbaar en in de buurt en is er ook nog keus uit diverse soorten auto’s, vooral in een grote stad als Amsterdam.

autodelen

Of het lenen of delen van een auto gunstig is voor jou hang grotendeels af van het aantal kilometers dat wordt gereden per jaar. Wanneer je als bestuurder minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt wordt het lenen of delen van een auto vaak voordeliger dan wanneer je een auto bezit. Bij het bezit van een eigen auto komen namelijk bepaalde vaste lasten en verplichtingen kijken. Zo heeft een autobezitter kosten voor de aanschaf en het onderhoud van de auto, de belastingen en zal er een autoverzekering moeten worden afgesloten. Zelfs als een auto stilstaat kost deze geld en dat is over het algemeen niet het geval bij een deelauto, alhoewel een aantal bedrijven wel maandelijkse abonnementskosten vragen voor gebruik van de dienst. Daarnaast zijn er bij een deelauto vaak specifieke voorwaarden verbonden aan het gebruik, zoals het hebben van een rijbewijs voor een minimaal aantal jaren of de beperking tot Nederland voor het gebruik van de auto. Met een eigen auto in bezit ben je natuurlijk vrijer in het gebruik van de auto.

Eén van de grootste voordelen van het delen van een auto is de duurzaamheid. In plaats van een auto voor elke deur is het nu mogelijk om een auto te gebruiken wanneer het jou uitkomt zonder dat je deze hoeft te bezitten. Zo zijn er minder autobezitters en is er minder vraag naar auto’s en minder uitstoot en daarbij ook nog eens minder straten die volgeparkeerd staan. Daarbij zijn deelauto’s van bedrijven vaak nieuwere modellen waardoor deze zuiniger en schoner zijn in gebruik. Een bijkomend voordeel is ook dat je zonder eigen auto sneller kiest voor het laten staan van de auto en kiest voor een alternatief, zoals lopen of fietsen. Dat scheelt in de kosten en is ook nog eens goed voor je gezondheid. De keerzijde van het niet bezitten van een eigen auto is dat je wel het gemak mist van een auto die altijd tot je beschikking staat. Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je dringend een auto nodig hebt dan is het reserveren van een deelauto en de onzekerheid van de beschikbaarheid van een auto niet prettig. Daarbij is een eigen auto van jou alleen en alles is dus ingericht en ingesteld naar de eigen behoeftes. Er hoeft geen rekening gehouden te worden met andere gebruikers en je hebt geen last van andermans eventuele rommel of schade aan de auto.

autodelen

Ben jij aan het twijfelen tussen een eigen auto aanschaffen of het delen van een auto? Zoek dan eens op of er in jouw buurt mogelijkheden zijn tot het delen van een auto en bedenk vooral goed waar je de auto voor nodig hebt en hoeveel kilometer je hiermee zult rijden per jaar. Via ritjeweg.nl maak je een eenvoudige en handige vergelijking voor de kosten van de diverse aanbieders van deelauto’s en weet je gelijk of je voordeliger uit bent met een eigen auto of met een deelauto op basis van jouw rijgedrag. Is het voor jouw situatie handiger om een eigen auto te hebben? Verdiep je dan zeker eens in welke auto’s het zuinigst en het schoonst zijn. Een handig onderzoek hiernaar vind je bijvoorbeeld bij de Consumentenbond.

een eigen auto of autodelen
banner voor AD


There are 4 comments

Add yours
 1. Kim

  Interessant artikel! Ik woon zelf in het noorden en merk dat het OV hier vaak tekort schiet. Naar dorpen ga ik dan ook met mijn auto. Ik denk er zelf aan om mijn auto te verhuren via snapcar maar vind het ergens nog best spannend.

  • awkwardduckling

   Dan is met een auto ergens naar toe gaan inderdaad een stuk makkelijker natuurlijker, de mogelijkheden voor autodelen zijn ook wat beperkter buiten de Randstad. Je auto verhuren via SnappCar is inderdaad spannend, het is toch een kwestie van vertrouwen.

  • awkwardduckling

   Ja, in Amsterdam is een auto vaak alleen maar onhandig en het kost een vermogen aan parkeerkosten voor een garage of een vaste parkeervergunning. Dan is autodelen zeker een uitkomst en daarom zijn er ook zoveel van dit soort opties in de Randstad.


Post a new comment