Pluk Almanak

Leestip: Pluk Almanak

In de zoektocht naar een duurzamere lifestyle is eten een heel belangrijk onderwerp. Er valt veel winst te behalen op de manier waarop we met eten omgaan en hoe we ons dagelijks eten benaderen en verkrijgen. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor en wordt het steeds makkelijker om lokaal voedsel te verkrijgen. Eén van de voordeligste en leukste manieren om lokaal en met het seizoen te eten is door te wildplukken. Wildplukken is door de jaren heen een beetje in de vergetelheid geraakt, maar is nu weer aan een opmars bezig en met de Pluk Almanak wordt wildplukken nu wel heel leuk en toegankelijk.

Ik liet jullie een paar weken geleden al kennis maken met de Wildplukwijzer, een superhandige app waarin je heel eenvoudig de plukplekken van bijvoorbeeld vele fruit- en notenbomen kunt opzoeken. De Pluk Almanak van Claus Meyer vormt hier de perfecte aanvulling op. Het prachtige boek is niet alleen een superhandige gids waarin je op seizoen kunt vinden welke kruiden, planten, bloemen, paddenstoelen en dieren en planten uit zee er te vinden zijn, de gids biedt ook een schat aan informatie over de desbetreffende plant of het dier.

Pluk Almanak

De Pluk Almanak is geschreven door Claus Meyer, ondernemer, chef en voedselactivist en wellicht wel het meest bekend als de man achter NOMA, uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met de natuurgids Søren Espersen, waar Claus Meyer al jaren mee samenwerkt. De Pluk Almanak is een ontzettend mooi geïllustreerde culinaire plantengids voor liefhebbers van wildplukken en heerlijk eten.

Elke soort plant, kruid, bloem, paddestoel of dier wordt in de Pluk Almanak uitvoerig beschreven. Er wordt informatie gegeven over de groei, de benaming en het uiterlijk van de soort en, vooral belangrijk, hoe je de soort herkent in het wild. Met wildplukken is het soms lastig onderscheid maken tussen soorten en in sommige gevallen kan dit zelfs gevaarlijk zijn. De Pluk Almanak geeft veilige kenmerken aan en waarschuwt waar je als wildplukker op moet letten. Natuurlijk geeft de almanak ook informatie over de vindplaatsen van de soorten, maar voor specifieke plekken in Nederland is het handig om dan gebruik te maken van handige websites of apps als de Wildplukwijzer.

Pluk Almanak

Naast een heleboel informatie over de soorten geeft de Pluk Almanak ook een handig overzicht van verschillende soorten natuurgebieden en welke planten daar te vinden zijn. Helaas gebruikt de gids voorbeelden uit Denemarken, dit door de samenwerking met de Deense natuurgids Søren Espersen, maar de algemene informatie in deze hoofdstukken is heel handig voor wildplukkers. Daarnaast vind je bij elk seizoen een aantal heerlijke recepten voor de versgeplukte seizoensproducten. Wat dacht je bijvoorbeeld van brandnetelsoep, dennenaaldensiroop of rabarbercompote? Het boek besluit met een aantal handige tips om voedingswaren te bewaren door middel van drogen en inmaken en biedt nog een schat aan handige websites en links voor iedereen die nog meer wil weten over wildplukken.

De Plukalmanak van Claus Meyer is nu verkrijgbaar en is onder andere bij Bol.com te bestellen.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

6 gedachten over “Leestip: Pluk Almanak”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *