Het Happiness Project

Leestip: Het Happiness Project

Alhoewel ik gek ben op lezen maak ik er veel te weinig tijd voor vrij en kan ik mij moeilijk voor langere tijd op een boek concentreren. Tot ik ‘het Happiness Project’ oppakte. In ‘Het Happiness Project’ beschrijft schrijfster Gretchen Rubin hoe zij een jaar lang meer stil wilde staan bij haar geluk en haar geluksgevoel wilde vergroten door kleine veranderingen aan te brengen in haar dagelijks leven. Het boek is ontzettend goed geschreven, herkenbaar en heel erg inspirerend en daarom deel ik dit boek graag met jullie.

Het Happiness project van Gretchen Rubin ontstond tijdens een busrit. Terwijl de schrijfster uit het raam keek vroeg zij zich af: is dit het nou? Ze was niet depressief, ze was zeker niet ongelukkig met haar leven, maar ze voelde een knagend gevoel van onbehagen en ze wilde niet aan het eind van haar leven terugkijken en beseffen: ik had zo’n mooi leven, ik zou willen dat ik het wat meer had kunnen waarderen. Vanaf dat moment begreep ze dat ze niet zo gelukkig was als ze zou kunnen zijn en dat haar leven niet zou veranderen als zij niet veranderde. Ze besloot op dat moment om er een jaar voor uit te trekken om gelukkiger te worden. Dit jaar heeft zij vastgelegd op haar website en in haar boek Het Happiness Project.

Het Happiness Project is zeker geen gids voor iedereen die gelukkiger wil worden. Geluk is voor iedereen anders en het Happiness Project van ieder individu zou er dan ook heel anders uitzien. Wel is het boek een enorme motivatie om eens kritisch te kijken naar je eigen leven. Waar word je gelukkig van, wat wil je graag veranderen, wat zou je graag willen doen en hoe pas je al deze ideeën toe in je eigen leven? Voor Gretchen Rubin betekende dit dat zij haar huidige leven niet wilde afwijzen, ze wilde haar leven positief veranderen door kleine veranderingen aan te brengen en meer te waarderen wat zij al had. Ze verdiepte zich in geluk en documenteerde alle onderdelen van haar leven die belangrijk zijn voor geluksbeleving of die zij graag zou veranderen. Vervolgens besloot ze al haar aandachtspunten te verdelen over twaalf maanden. Elke maand concentreerde zij zich op een ander onderwerp, bijvoorbeeld vitaliteit, ouderschap, vrije tijd en geld.

In het boek maak je niet alleen kennis met Gretchen Rubin en haar Happiness Project, je leert ook veel over de wetenschap achter geluk. Gretchen Rubin benadert haar project erg wetenschappelijk en ze neemt haar lezers ook mee in haar speurtocht naar de betekenis en werking van geluk. Wist je bijvoorbeeld dat recent onderzoek heeft aangetoond dat gelukkige mensen altruïstischer, productiever, behulpzamer, creatiever, vrijgeviger, vriendelijker, veerkrachtiger en vergevingsgezinder zijn?

Al na een paar bladzijdes besefte ik: Dit ben ik! Zoals Gretchen Rubin zo treffend beschrijft: ‘Het was tijd om meer van mezelf te eisen. Maar als ik nadacht over geluk liep ik telkens tegen paradoxen op. Ik wilde mezelf veranderen, maar mezelf ook accepteren. Ik wilde mezelf minder serieus nemen, en ook serieuzer. Ik wilde mijn tijd goed besteden, maar ook maar wat aanlummelen, me vermaken en lezen wanneer ik er zin in had. Ik wilde over mezelf nadenken, zodat ik mezelf kon vergeten.’ Ik herkende mijzelf enorm in de paradoxen die Gretchen Rubin beschrijft en in de wetenschappelijke en gestructureerde manier waarop zij het project aanpakt. Het boek leest fijn weg en is enorm inspirerend. Gretchen Rubin laat zien dat je met een paar kleine veranderingen in je leven al een enorm verschil kunt maken.

‘Het Happiness Project’ van Gretchen Rubin is nu overal verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te koop. Het boek is ook als e-book verkrijgbaar. Wil je meer weten over Gretchen Rubin en haar project? Bezoek dan zeker ook eens haar website.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 8 comments

Add yours

Post a new comment