groene uitvaart

Een groene uitvaart

Sterven. Het is niet iets waar we graag bij stilstaan, vooral niet als je jong bent, maar helaas is het leven niet oneindig en moeten we er vroeg of laat allemaal over nadenken. Niet alleen bij het feit dat ons leven tot een eind kan komen, maar ook bij alle praktische zaken die daarmee gepaard gaan. Een uitvaartverzekering zal moeten worden afgesloten om de kosten in de toekomst te dekken en natuurlijk wil je dat jouw uitvaart wel vorm wordt gegeven zoals jij het graag zou zien. Het kan dus helemaal geen kwaad om eens stil te staan bij jouw wensen.

Net als het leven zelf is het einde van een leven ook heel persoonlijk. Elke cultuur heeft zo zijn eigen tradities en elk persoon heeft zijn eigen voorkeuren. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden om je uitvaart naar eigen wensen en inzicht in te delen zodat ook het afscheid van iemand een persoonlijk karakter heeft. Dit betekent ook dat een duurzame lifestyle niet hoeft op te houden bij het overlijden. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden om ook de uitvaart zo groen mogelijk te regelen.

Bij een uitvaart komt veel kijken, zo worden er bloemen verzorgd, kaarten verzonden en vindt er vaak een dienst plaats gevolgd door een lunch of koffietafel. Al deze elementen kunnen natuurlijk duurzaam geregeld worden. Zo kan er gekozen worden voor bloemen met een EKO of FFP (Fair Flowers Fair Plants) keurmerk en bloemen die in het seizoen zijn. Daarnaast kan er ook gekozen worden om iedere gast bijvoorbeeld één prachtige bloem mee te laten nemen in plaats van een volledige bos. Voor de rouwkaarten kan er relatief eenvoudig gekozen worden voor milieuvriendelijk drukwerk. De lunch of koffietafel kan natuurlijk op allerlei manieren worden vormgegeven. Sommige mensen geven de voorkeur aan een ingetogen samenkomst, andere mensen zien liever een feest om het leven van de overledene te vieren. Om het milieu hierbij te ontzien kan men ervoor kiezen om deze samenkomst qua locatie zo dicht mogelijk bij de plaats van uitvaart te organiseren zodat er geen grote afstand gereden hoeft te worden met diverse auto’s. Voor de lunch, koffietafel of het feest kan qua duurzaamheid gekozen worden voor bijvoorbeeld biologische producten.

Wat is nu duurzamer, begraven of cremeren? Uit onderzoek is gebleken dat begraven en cremeren ongeveer even milieu-(on)vriendelijk zijn. Maar of je nu de voorkeur geeft aan een begrafenis of een crematie, het kan een stuk milieuvriendelijker. In veel culturen wordt het overlijden gezien als het terugkeren naar de aarde en het liefst vindt dit natuurlijk plaats op een manier die niet vervuilend is voor het milieu. Gelukkig is het tegenwoordig goed mogelijk om groen begraven of gecremeerd te worden. Zo kan iemand worden begraven in een kist van duurzaam hout, gevlochten riet of zelfs van karton. Bij de productie van deze kisten wordt er geen gebruik gemaakt van schadelijke chemische stoffen en de bekleding van de kist is enkel met natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen.

Als je de voorkeur geeft aan crematie zijn er ook veel duurzame mogelijkheden. Zo zijn er veel urnen verkrijgbaar van milieuvriendelijke materialen. Een prachtig voorbeeld van een duurzame urn vind ik zelf de Bios Urn, een volledig afbreekbare urn die zo is ontwikkeld dat uit jouw as een nieuwe boom groeit. Hoe mooi is dat? En deze mogelijkheid is niet beperkt tot mensen, ook huisdieren kunnen een ‘tweede’ leven krijgen als prachtige boom. De urn is geschikt voor allerlei soorten zaden en op de website kan gekozen worden voor bijvoorbeeld een dennenboom, eikenboom of esdoorn. Een andere prachtige optie is om jouw as te laten verwerken in een reef ball welke wordt bijgeplaatst in de Memorial Reefs. De as wordt dan verwerkt in een cementen bal die vervolgens op de bodem van de zee wordt geplaatst en die in de loop van tijd zal uitgroeien tot een levendig rif. Zo help je gelijk mee aan de wederopbouw van het aangetaste rif, een mooi idee toch? Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om jouw as uit te strooien in de vrije natuur, maar hierbij moet wel worden opgepast voor een verstoring van het ecosysteem door de mineralen in de as. Dit kan namelijk leiden tot vermesting met belastende gevolgen voor flora en fauna. Uitstrooiing kan dus zeker niet overal.

Reef Ball

Een groene uitvaart houdt natuurlijk niet op bij een crematie of begrafenis. Daarom zijn er tegenwoordig steeds meer begraafplaatsen die ruimte maken voor een ecologische begraafstrook waar je geen grafstenen vindt, slechts een kei, en de natuur vrij zijn gang mag gaan. In Nederland zijn ook steeds meer natuurbegraafplaatsen te vinden waar niet alleen mensen op een natuurlijke manier worden begraven, er wordt ook nieuwe natuur gecreëerd waar mensen kunnen wandelen of kunnen picknicken. Hier wordt men relatief ondiep begraven omdat dit bevorderlijk is voor het natuurlijke afbraakproces.

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en het is zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen en jouw wensen kenbaar te maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart kun je eens een kijkje nemen op de website van Groene Uitvaart.

banner AD

Bron foto 2: https://urnabios.com/
Bron foto 3: http://eternalreefs.com/

4 gedachten over “Een groene uitvaart”

  1. Mooi onderwerp om bij stil te staan! Ik zie er wel wat in, echter ben ik op dit moment liever niet bezig met mijn eigen overlijden omdat ik ervan uit wil gaan dat ik 100 jaar wordt. Mocht ik onverwachts komen te overlijden dan vertrouw ik erop dat mijn dierbaren zelf de juiste keuzes maken. Daarbij vind ik dat mijn uitvaart meer mijn dierbaren tegemoet moet komen dan mij persoonlijk, ik ben er toch niet meer. Het is hun verdriet dus hun keuze zeg ik altijd, maar ik ga ervan uit dat zij mij goed genoeg kennen dat deze opties ongetwijfeld hun gedachten doorkruisen 🙂

    1. Het is een moeilijk onderwerp inderdaad waar ik zelf ook liever niet teveel aan denk, maar het zijn belangrijke dingen. Het is inderdaad een mooie gedachte dat de dienst de dierbaren tegemoet moet komen en dat zij heel goed weten wat jouw wensen zijn.

  2. Leuk dat jullie een afbeelding van de Bios Urn™ hebben meegenomen in deze informatie. De Bios Urn™ is voor € 125 te verkrijgen bij één van de vele uitvaartondernemers op onze website.

    Bios Urna, distributeur Nederland voor de Bios Urn ™
    Jaap Schuddeboom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *