Windenergie

Duurzaam wonen: duurzame energie

In dit artikel uit de reeks ‘duurzaam wonen’ wil ik graag wat dieper ingaan op de vele mogelijkheden rondom duurzame energie. In een eerder artikel over duurzame daken besteedde ik al enigszins aandacht aan de nieuwste innovaties op het gebied van zonnepanelen, maar natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om op een duurzame manier energie te verkrijgen en te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een warmtepomp of windmolens. Voor ieder huishouden is wel een optie beschikbaar voor duurzame energie in huis.

De meest populaire en toegankelijke manier om zelf energie op te wekken is via de installatie van zonnepanelen. Zonnepanelen maken het mogelijk om op een duurzame manier energie op te wekken door de onuitputtelijkheid van het zonlicht. Daarnaast is het proces van omzetting van zonlicht naar energie milieuvriendelijk, er ontstaan geen schadelijke stoffen of gassen en er zijn hiervoor geen enorme centrales nodig. Zonne-energie wordt steeds populairder en toegankelijker, zelfs de Ikea verkoopt tegenwoordig al zonnepanelen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten en maten beschikbaar dat er eigenlijk voor ieder dak wel een paneel beschikbaar is om zelf energie op te wekken. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen worden deze ook steeds efficiënter waardoor de terugverdientijd en levensduur steeds gunstiger wordt. Bij het kiezen van geschikte zonnepanelen moet rekening worden gehouden met verschillende factoren voor de plaatsing, zoals ligging en materiaal van het dak en eigenaarschap van het pand. Daarnaast kan het rekensommetje voor het terugverdienmodel en de teruglevering aan de energieleverancier best ingewikkeld worden. Meer informatie over de praktische kant van zonnepanelen vind je op de website van Milieucentraal.

zonnepanelen

In tegenstelling tot zonne-energie is windenergie nog steeds een erg controversiële onderneming. De plaatsing van windmolens is veel arbeidsintensiever dan de plaatsing van zonnepanelen en windmolens worden nog maar al te vaak gezien als landschapsvervuiling. Gelukkig wordt er ook op het gebied van windenergie steeds meer mogelijk en worden er steeds meer gebieden gebruikt om windmolens te plaatsen. Vooral de laatste jaren zie je steeds vaker windmolens die geplaatst zijn bij particuliere ondernemers of windmolenparken op locaties waarbij er geen overlast ontstaat voor de omwonenden. De bouw, het onderhoud en de afbraak van windmolens is enigszins milieubelastend door de vrijkomende CO2, maar dit weegt niet op tegen het rendement van de windmolen. Volgens Milieucentraal produceert een windmolen tijdens zijn levensduur van ongeveer 20 jaar zo’n 80 keer meer energie dan het kost om deze te bouwen. Het ondersteunen van windenergie kan door het investeren in of mede-eigenaar te worden van een windmolenpark. Het is echter ook mogelijk om zelf een windmolen te bouwen of een windturbine aan te schaffen. Meer informatie daarover vind je op Hou Het Warm. Deze energieopwekkers zijn vele malen kleiner dan de windturbines waar ik het eerder over had waardoor er minder overlast van is, maar ze leveren ook minder energie op. Maar ook hier gaan de ontwikkelingen razendsnel en wie weet zijn deze mogelijkheden binnen een aantal jaar vele malen meer rendabel. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om windenergie af te nemen bij particuliere ondernemers.

windmolen

Beschik je niet over de financiële middelen, de ruimte of de mogelijkheden om zelf wind- of zonne-energie op te wekken dan is er ook genoeg mogelijk om het huidige energieverbruik te verduurzamen. Een goed alternatief voor het afnemen van energie van de reguliere energieleveranciers is Vandebron. Via deze ‘marktplaats’ voor energie neem je energie rechtstreeks af van de bron, zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Lokale energieopwekkers kunnen zich bij Vandebron aansluiten en krijgen zo een eerlijke prijs voor hun energie, die zeker weten groen is opgewekt. Je hebt als consument de keuze uit wind-, zonne- en bio-energie en binnenkort ook windenergie. Je bepaald zelf bij welke leverancier je de energie afneemt en omdat dit via het reguliere elektriciteitsnetwerk gaat ben je altijd zeker van stroom.

Ook bij de reguliere energieleveranciers is het steeds meer mogelijk om groene energie te verkrijgen van bijvoorbeeld waterkracht, windkracht of zonne-energie. Het nadeel hiervan is dat je nooit zeker kunt weten of de energie van de betreffende leverancier wel echt groen is en aangezien de vraag naar groene energie in Nederland het aanbod overstijgt wordt de energie in veel gevallen ook nog eens verkregen in het buitenland. Zonde natuurlijk, want er zijn zoveel mogelijkheden in Nederland. Als jij graag duurzame energieopwekking wilt stimuleren dan kun je eens een kijkje nemen op het overzicht van de groenste energieleveranciers van de Consumentenbond.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de vorige artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater

Dit artikel bevat een gesponsorde link van Greenchoice. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

CommentLuv badge