regenwater

Duurzaam wonen: regenwater

In het vorige artikel uit de reeks ‘duurzaam wonen’, over het verduurzamen van de badkamer, besprak ik al kort een aantal handige toepassingen van regenwater in het dagelijks leven. Het opvangen van regenwater is relatief makkelijk te realiseren in en rond het huis en aangezien het Nederlandse klimaat ons voorziet van meer dan genoeg regen lijkt het zonde om hier geen gebruik van te maken. Met regenwater kun je namelijk nog zoveel meer dan alleen de planten water geven!

Een gemiddeld huishouden verbruikt met gemak honderden liters water per dag. Drinken en voedselbereiding is hier maar een klein gedeelte van, het meeste drinkwater verbruiken we bij het doortrekken van de wc, het doen van de was en de afwas en het douchen of baden. Dit is niet alleen heel erg zonde van al dat drinkwater, je betaalt er ook nog eens geld voor dat je eigenlijk letterlijk en figuurlijk door het toilet spoelt. Dit kan natuurlijk een stuk effici├źnter en milieuvriendelijker, namelijk met regenwater!

Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden beschikbaar om gebruik te maken van regenwater in huis. Vaak vereist dit wel de plaatsing van een regenwateropvangsysteem in huis. Zo’n regenwateropvangsysteem bestaat doorgaans uit de volgende elementen: het bassin, pijpleidingen, een filter, een pompsysteem en een besturingssysteem. Dit is dus een behoorlijke investering. In de kelder of onder de grond wordt een bassin geplaatst waarin al het regenwater wordt verzameld via de regenpijp. Vanuit het opvangsysteem kan het water vervolgens naar alle gewenste plekken in huis worden geleid, dus ook naar het toilet of de wasmachine. Regenwater bevat geen kalk waardoor je geen nare aanslag krijgt in het toilet en je hoeft niet bang te zijn voor kalkschade aan de wasmachine. Sommige mensen gebruiken dit regenwater zelfs voor de douche al verschillen de meningen erover of het water hier geschikt voor zou zijn.

regenton

Er is eigenlijk niets logischer dan het regenwater gebruiken om de tuin te bewateren. Toch sluiten de meeste mensen, waaronder wijzelf bij gebrek aan een waterton, meestal de sproeier aan op de kraan. Zo zonde! Er zijn tegenwoordig voor relatief lage prijzen ontzettend handige regentonnen beschikbaar in de meest uiteenlopende vormen en maten. Sommige regentonnen zijn al uitgerust met een ingebouwde gieter en een tap voor de sproeier zodat deze eenvoudig wordt bijgevuld en klaar is voor gebruik. Door de samenstelling van het regenwater is het bewateren van de planten buiten, en trouwens ook binnen, met regenwater vele malen beter voor de planten.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: duurzame energie

Bron foto 2: http://www.regenwater.com/

6 gedachten over “Duurzaam wonen: regenwater”

    1. Ja, raar he? Het is zo’n eenvoudige en relatief goedkope manier om te verduurzamen en toch is het niet meer zo gebruikelijk tegenwoordig. Wij hebben er helaas ook nog geen een, maar voor ons volgende huis wil ik hier zeker gebruik van gaan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *