Tiny House

Duurzaam wonen: kleiner wonen

Er zijn natuurlijk een heleboel manieren waarop je jouw huis kunt verduurzamen, maar vooral één trend zie je tegenwoordig steeds vaker terugkomen en dat is kleiner wonen. Bij gebrek aan ruimte, de financiële middelen of uit ideologische overwegingen kiezen steeds meer mensen ervoor om kleiner te gaan wonen. Dat is niet zo gek natuurlijk, want kleiner wonen is een relatief eenvoudige manier om toch je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Kleiner wonen kan op heel veel manieren en iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je grote(re) huis in te ruilen voor een kleiner appartement of een huis met minder woonoppervlakte, maar als je het echt over een andere boeg wilt gooien dan is een tiny house tegenwoordig dé trend. De Tiny House Movement is een fenomeen dat is komen overwaaien uit de VS, Canada en Australië en dat ook in Nederland en België steeds meer mensen motiveert om hun leven om te gooien. Een tiny house komt in alle soorten en maten, maar is vaak niet groter dan 46 m2 en in veel gevallen wordt het zelf gemaakt. Mensen die kiezen voor een leven in een tiny house doen vaak afstand van hun ‘normale’ huis en een heleboel spullen en kiezen er bewust voor om eenvoudiger te gaan leven en hun ecologische voetdruk te verkleinen.


Tiny apartment in Paris (8sqm only) from Kitoko Studio on Vimeo

In mijn huidige situatie zie ik persoonlijk een tiny house (nog) niet zitten, maar de laatste maanden ben ik wel tot het besef gekomen dat wij als gezin eigenlijk niet zoveel ruimte nodig hebben om toch comfortabel te leven. Er is veel ruimte in ons huidige huis waar wij eigenlijk niet optimaal gebruik van maken en door de onpraktische indeling van het huis gaat er veel ruimte en mogelijkheden verloren. Zo vind ik persoonlijk de keuken in huis één van de belangrijkste ruimtes en in ons huidige huis word ik claustrofobisch van de ontzettend kleine ruimte en onpraktische indeling van de keuken. Onze huiskamer daarentegen is eigenlijk veel te groot voor wat wij nodig hebben en in huis hebben we een lange gang waar vrij weinig mee gedaan kan worden en wat dus allemaal loze ruimte is. In ons volgende huis wil ik dan ook het maximale halen uit de beschikbare ruimte waardoor er effectief minder ruimte nodig is. Dit is haalbaar door de ruimte optimaal in te richten en meubels te kiezen die perfect aansluiten bij de wensen die je hebt voor die kamer, zoals salontafels die goed passen in de ruimte, een eetkamertafel waar aan gewerkt en aan gegeten kan worden en praktische kasten met voldoende opbergruimte.

Ik haal veel inspiratie uit de Tiny House Movement en heel veel andere voorbeelden van gezinnen die ervoor hebben gekozen om op de één of andere manier eenvoudiger en kleiner te gaan wonen. Een kleinere woning zorgt ervoor dat je handig leert omgaan met de beschikbare ruimte en bespaart (in de meeste gevallen) een heleboel energiekosten, wat goed is voor de portemonnee en voor het milieu. Platformen als Pinterest staan vol met handige ideeën om handig om te gaan met kleine ruimtes en bovenstaande video van het piepkleine appartement in Parijs toont al aan dat er ontzettend veel mogelijk is als je out of the box denkt.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

Dit artikel bevat een gesponsorde link naar een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 gedachten over “Duurzaam wonen: kleiner wonen”

 1. Hoi Tessa,
  Leuk stuk! Maar jeetje wat is dat dan toch wel weer behelpen zo zeg. Helemaal als je kinderen hebt lijkt me zó klein wonen als zo ongeveer in dat filmpje erg onhandig en gewoon niet praktisch. Maar ik denk ook zeker wel dat we meer uit wonen kunnen halen dan dat we nu al doen. Daarom vind ik de Ikea ook zo handig af en toe om ideeën van op te doen en ook inderdaad via pinterest, qua opbergers en tips.
  Tegenwoordig hebben we trouwens ook minder spullen nodig met de komst van al die elektrische gadgets, zo hebben wij al geen echte boekenkast meer of dvd / cd kast..dus die ruimte scheelt al een heel stuk.
  Wat ik supergaaf vind (heb je dat al eens gezien op pinterest?) zijn van die Earthships heet dat geloof ik. Dan bouwen mensen (met een gemeenschap) hun huis opdat je zelfvoorzienend kunt zijn. Dus zelf je eten en drinken en wonen.. Zo een mooi idee vind ik dat. De huizen zijn dan vaak van gerecyclede spullen gebouwd. Heb je daar al eens iets over gezien of geschreven? Misschien een idee, mijn moeder kwam ermee. ^_~ Hele fijne dag en liefs, Mijntje.

  1. Zo klein wonen als in het filmpje lijkt mij ook helemaal niet handig met kinderen, maar het geeft wel echt stof tot nadenken. Het lijkt me zo handig als je wat dingen die je niet dagelijks nodig hebt gewoon uit de muur kunt schuiven :). Ik vind de Ikea ook altijd fantastische ideeën hebben voor het maximaliseren van ruimte, dat bed bijvoorbeeld waar je allerlei dingen onder kunt opbergen.

   Ik had nog nooit van Earthships gehoord maar ik heb net even de dingen bekeken die je op Pinterest had gestuurd en wat is dat leuk! Ontzettend bedankt voor de inspiratie, ik ga er gelijk meer over uitzoeken!

   1. Hi, ja zo’n bed is ideaal inderdaad héh! En het geeft zekers ideeën over hoe dat nog anders kan in en om het huis. Hihi, graag gedaan v.h. idee, ja tof toch?! ^_^ Ik vind het soms net hobbit huisjes. Zo schattig. Veel lees en kijkplezierrrr ^_~ liefs

 2. Ken je de serie tiny house nation? Het is een soort extreme home make-over, maar dan voor tiny houses. Ik wil zelf (nog?) geen tiny house (alhoewel mijn huidige studentenkamer ook gewoon een tiny house is), maar ik vind het heerlijk om ernaar te kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *