minimaliseren badkamer

Duurzaam wonen: de badkamer

Al een aantal weken besteed ik in de reeks ‘duurzaam wonen’ aandacht aan alle manieren waarop je jouw huis kunt verduurzamen. Dit artikel is alweer de 8e post in deze reeks en vandaag wil ik graag de vele mogelijkheden voor het verduurzamen van de badkamer bespreken. De meeste mensen weten wel dat in de badkamer het meeste water wordt verbruikt. Natuurlijk proberen we dit verbruik binnen de perken te houden door de kraan niet onnodig te laten lopen tijdens bijvoorbeeld het tandenpoetsen, maar er zijn nog zoveel andere manieren om water en energie te besparen in de badkamer. Met douchen verbruik je nog altijd minder water dan tijdens het nemen van een bad, mits je geen uren onder de douche staat natuurlijk, maar sluit ook zeker het toilet niet uit want ook hiermee wordt enorm veel water verbruikt. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om echt hardcore hippie te gaan en een composttoilet te bouwen waar je niet of nauwelijks toiletpapier gebruikt, doorspoelt met regenwater of de ‘boodschap’ afdekt met hooi of stro. Persoonlijk heb ik (nog) geen behoefte aan dit soort ingrijpende veranderingen in huis en ben ik erg gehecht aan toiletpapier, maar dat betekent niet dat er geen andere oplossingen zijn om watergebruik in de badkamer terug te dringen en ook op andere manieren de badkamer te verduurzamen.

Waterbesparing voor het toilet

badkamer

Iedere keer dat wij het toilet doorspoelen belandt er 6 liter schoon water direct in het riool en dat is natuurlijk ontzettend zonde. De meeste toilet zijn tegenwoordig voorzien van een bespaarknop waarmee ‘kleine boodschappen’ met een beetje water worden doorgespoeld, maar er zijn nog zoveel andere manieren waarop er water kan worden bespaard. Het is natuurlijk helemaal niet nodig om schoon drinkwater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om ook in huis gebruik te maken van regenwater voor het toilet. Door middel van de installatie van een regenwateropvangsysteem en wat aanpassingen in de leidingen wordt jouw toilet aangesloten op een waterbassin waarin het regenwater wordt opgeslagen en spoel je voortaan jouw toilet door met regenwater. Het is een flinke investering, maar wel heel erg duurzaam. Dit regenwater kan trouwens ook gebruikt worden voor de douche en de wasmachine.

Wil je het modern aanpakken dan is misschien het W + W toilet van Roca een idee. Deze ingenieuze uitvinding combineert een wastafel met het toilet en maakt zo heel handig gebruik van het gebruikte water van de wasbak om het toilet door te spoelen. Vind je een regenwatersysteem toch nog wat ingrijpend en past het toilet van Roca niet helemaal in jouw interieur dan zijn er ook genoeg eenvoudige veranderingen door te voeren om water te besparen. Zo is er bijvoorbeeld een spaarstop voor het toilet te verkrijgen waardoor het doorspoelen stopt wanneer je de knop loslaat. Ook kun je ervoor kiezen om het volume van de stortbak te verkleinen door hier een baksteen of fles in te leggen. Zo houdt het reservoir minder water vast en wordt er dus ook minder water gebruikt bij het doorspoelen. Dit zijn slechts enkele tips om heel eenvoudig en goedkoop een heleboel water te besparen. Er zijn trouwens een heleboel toiletten op de markt die op allerlei manieren heel duurzaam zijn. Neem vooral hier eens een kijkje om je te laten inspireren.

Water- en energiebesparing voor de douche en wasbak

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Natuurlijk is een bad op z’n tijd heerlijk, maar het meeste water bespaar je door voor een douche te kiezen in plaats van voor een bad. Natuurlijk is het dan nog steeds mogelijk om veel water te gebruiken tijdens lang douchen, maar er zijn een heleboel handige trucs om de douchetijd binnen de perken te houden. Zo zijn er diverse douchetimers beschikbaar en een heus douchegordijn dat tijdens het douche de stekels opzet als het tijd is om uit de douche te stappen. Ben je erg gehecht aan je lange douchebeurten of wil je graag nog minder water verbruiken dan zijn er tegenwoordig een heleboel kranen op de markt te vinden met een ecosmart waterbesparende technologie. Door het mengen van lucht met water wordt er water bespaard zonder af te doen aan waterdruk. Deze kranen zijn beschikbaar voor zowel de douche als de wasbak.

Tijdens het douchen verbruik je natuurlijk ook een heleboel warmte en het is eigenlijk zonde dat hier verder niets mee gedaan wordt. Gelukkig zijn er een heleboel nieuwe innovaties op de markt die het mogelijk maken om de warmte van het douchewater te benutten. Een douche met een warmte-terugwinsysteem (WTW) zorgt ervoor dat het warme water door een warmtewisselaar stroomt waardoor de warmte weer wordt overgedragen aan het koude water. Zo verbruikt de boiler minder energie en geniet je toch nog van een warme douche. Dit warmte-terugwinsysteem kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in de douche, zowel via een douchepijp als een douchegoot of douchebak.

Overige duurzame inspiratie voor de badkamer

minimaliseren badkamer

Ventilatie in een badkamer is heel erg belangrijk, zowel voor de gezondheid als voor het voorkomen van schimmels en andere narigheid. Eén manier om de lucht te zuiveren in de badkamer is door middel van planten. Besef ook heel goed dat alles wat je gebruikt in de badkamer door de afvoer in het riool terechtkomt en zo indirect in de natuur. Probeer daarom te kiezen voor natuurlijke verzorgingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Pas vooral op voor microplastics in verzorgingsproducten.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *