Vegan

De Vegan Challenge

Ik heb eindelijk de knoop doorgehakt. Na een jaar lang twijfelen heb ik besloten per 1 oktober toch echt mee te doen met de Vegan Challenge. Wil je meer weten over deze challenge en mijn redenen om mee te doen lees dan vooral verder!

De Vegan Challenge is een challenge die twee keer per jaar wordt georganiseerd. Tijdens deze challenge kiezen de deelnemers ervoor om gedurende 1 maand veganistisch te eten. Dit houdt in dat je geen vlees, vis, zuivel, eieren of andere dierlijke producten consumeert. Dus ook geen kaas, wat voor mij persoonlijk een behoorlijke struggle zal worden.

De Vegan Challenge is een project van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme om mensen op een positieve manier kennis te laten maken met veganisme en om een bijdrage te leveren aan een diervriendelijkere wereld. Ik kan nu natuurlijk een heel relaas houden over de voordelen van plantaardig eten en de verschrikkingen in de bio-industrie, maar er zijn al genoeg documentaires en boeken die hier veel beter over kunnen vertellen, zoals De Vegarevolutie of de documentaire Vegucated.

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om meer plantaardig te eten. Veel mensen kiezen voor een vegan lifestyle vanwege ethische overwegingen, ze willen niet langer meer bijdragen aan de dieronvriendelijke manier waarop ons eten wordt gemaakt, ongeacht of het nu om vlees of zuivel gaat. Dit is voor mij ook de voornaamste reden om deel te nemen aan de Vegan Challenge. Ik verdiep me al jaren in voeding en een gezondere leefstijl en daarin kwam veganisme steeds weer terug. Ik heb veel boeken gelezen en documentaires gezien over de vreselijke manier waarop dieren worden behandeld in onze voedingsindustrie en hoe meer je hierover weet hoe moeilijker het wordt om nog je kop in het zand te steken. Daarnaast spelen voor mij persoonlijk ook gezondheidsoverwegingen een grote rol. Hoe meer ik lees over een gezonde lifestyle hoe meer mij duidelijk wordt dat de consumptie van zoveel vlees, vis en zuivel eigenlijk helemaal niet nodig is en zelfs averechts kan werken. Mensen die mijn blog al langer volgen weten waarschijnlijk wel dat ik kamp met maag- en darmproblemen en ik merk steeds meer dat zowel vlees, zuivel als eieren dit behoorlijk kunnen verergeren.

Eigenlijk wilde ik eerder dit jaar al meedoen met de Vegan Challenge maar door de maag- en darmproblemen toentertijd, die nu eigenlijk nog steeds aanwezig zijn maar in mindere mate, kwam het er niet van. Het is moeilijk je eetpatroon aan te passen als je als tergende pijn krijgt van een banaan of een glaasje drinken. Ik speel al maanden met het idee om mijn eetpatroon aan te passen naar een meer plantaardig dieet. Wij eten eigenlijk vrij weinig vlees en vis en veel zuivel en eieren gebruiken we ook niet, maar de overgang naar een vegetarische of veganistische leefstijl is toch een behoorlijke stap. Vooral als je partner en kind hier niet zozeer in mee zullen gaan. Het is het idee van de beperking qua eten dat dan angst aan jaagt, terwijl we juist de laatste maanden hebben ondervonden dat er nog heel veel mogelijkheden zijn als je voornamelijk plantaardig eet. Nu vind ik het tijd om eens echt te ondervinden hoe een vegan lifestyle me bevalt.

Ben je benieuwd geworden naar de Vegan Challenge? Deelname aan de Vegan Challenge is geheel gratis. Via de website van de Vegan Challenge kun je je opgeven en tijdens de challenge ontvang je vervolgens dagelijks een nieuwsbrief met onder andere vegan recepten voor elk moment van de dag. Heb jij wel eens meegedaan met de Vegan Challenge en hoe beviel dit? Heeft het jouw eetpatroon blijvend veranderd?There are 10 comments

Add yours
 1. Desi

  Heel veel succes! er zijn trouwens best veel veganistische kaasvervangers en op internet kun je een heleboel recepten vinden om zelf veganistische kaas te maken. Zeker een aanrader om een keer te proberen komende maand! Ik ben zelf bijna een jaar veganist en het is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt 🙂

  • awkwardduckling

   Bedankt voor de steun en leuk om te horen dat je al bijna een jaar veganist bent. Ik was al bekend met de Wilmersburger kaas en edelgistvlokken dus die ga ik zeker in huis halen als kaasvervangers. Verder ga ik de komende week natuurlijk nog even wat research doen zodat ik een beetje voorbereid aan de challenge kan beginnen.

  • awkwardduckling

   Wat goed van je! Met een echte vleeseter in huis is dat zeker lastig, ik vind het al lastig om mijn man uit te leggen waarom ik dit wil doen terwijl hij zelf een flexitariër is. In combinatie met suikervrij eten wordt dat wel lastig natuurlijk, vooral omdat je honing niet meer als suikervervanger kunt gebruiken dan. Jij ook veel succes!


Post a new comment