Bag & Buy

Bag & Buy in Utrecht *gesloten*

Afgelopen vrijdag vond na lang te hebben gewacht de feestelijke opening van Bag & Buy plaats, de eerste verpakkingsvrije winkel in Utrecht. In het mooie pand aan de gezellige Twijnstraat in Utrecht werd met een hapje, drankje en muziek de winkel officieel geopend door Emily Jane Lowe, de schrijfster van Leven Zonder Afval. Helaas kon ik zelf niet bij de opening zijn, maar dit weekend ben ik natuurlijk wel afgereisd naar Utrecht om zelf een kijkje te nemen bij Bag & Buy.

In tegenstelling tot wat de grote mediakanalen zoals de Telegraaf afgelopen week verkondigden is Bag & Buy niet de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland. Deze eer is weggelegd voor Opgeweckt Noord in Groningen. Bag & Buy is wel de eerste die startte met de crowdfunding voor een verpakkingsvrije winkel in Nederland en is met de vestiging in Utrecht, met dank aan de investeerders, het meest centraal gelegen in ons land.

Bag & Buy

De winkel is mooi en ruim opgezet waardoor je als bezoeker niet het gevoel hebt in een ‘supermarkt’ te zijn. Bag & Buy is dan ook beter te omschrijven als een verpakkingsvrije ingrediëntenwinkel, alle ingrediënten zijn overzichtelijk in de winkel geplaatst in dispensers zodat bezoekers zelf hun eigen hoeveelheden kunnen tappen in zelf meegenomen potjes, bakjes of zakjes. Bij Bag & Buy vind je diverse soorten thee, koffie, granen, noten, zaden, rijst, pasta, kruiden, oliën, snoep en bonen. Daarnaast verkoopt de winkel eieren, yoghurt en diverse alcoholhoudende dranken in taps. Natuurlijk verkoopt de winkel ook tasjes, zakjes, potjes en zelfs bijenwasdoeken om ingrediënten in te verpakken, maar de uiteindelijke bedoeling is dat dit wordt hergebruikt om zo de hoeveelheid verpakkingsmaterialen terug te dringen.

Bag & Buy

Het assortiment bij Bag & Buy is verrassend ruim, al waren er hier en daar nog wat lege dispensers te spotten, en een groot gedeelte van het assortiment is biologisch. Op elke dispenser staat heel handig de informatie over het ingrediënt beschreven: of het bio of demeter is, de prijs per 100 gram en de prijs per kilo. Het viel mij wel op dat veel producten erg prijzig waren, zelfs in vergelijking tot reguliere biowinkels. De vraag is dan nog maar of mensen ervoor kiezen om deze producten hier te kopen of toch liever naar de markt of biologische winkel gaan, waar tegenwoordig ook steeds vaker dispensers staan met producten om zo verpakkingsmaterialen uit te sparen.

Hoewel Bag & Bag in de eerste instantie een verpakkingsvrij winkel zou zijn is dit nu toegespitst op verpakkingsvrije ingrediënten waardoor je in de winkel geen versproducten vindt als brood, kaas, vlees of vis. Dit vind ik persoonlijk wel jammer, net als het feit dat de winkel zich enkel richt op food. Het zou erg handig zijn geweest als de winkel ook een assortiment aan non-food producten had, zoals dispensers voor zeep en schoonmaakmiddelen of duurzame huishoudelijke producten. Er is genoeg aanbod tegenwoordig aan duurzame verzorgingsproducten en huishoudelijke producten en Bag & Buy is de plek bij uitstek om het publiek kennis te laten maken met bijvoorbeeld de duurzame tandenborstels van Humble Brush of de navulpunten van Ecover. Wie weet in de toekomst.

Bag & Buy

De Bag & Buy in Utrecht is gevestigd aan de Twijnstraat 38. De winkel is 7 dagen per week geopend. Wil je meer weten over deze verpakkingsvrije winkel? Neem dan eens een kijkje op de website van Bag & Buy.

Update: Helaas heeft Bag & Buy de deuren in Utrecht moeten sluiten.There are 2 comments

Add yours
  1. Yvonne

    Ik ben het zeker met je eens dat het zonde is dat ze zich alleen op foodproducten richten. Wie weet breidden ze het assortiment nog uit of springt iemand anders in dit ‘gat’!

    • awkwardduckling

      Ik hoop dat ze het assortiment met de tijd uitbreiden of in elk geval meer versproducten zullen gaan aanbieden, maar aangezien ze zichzelf een verpakkingsvrije ingredientenwinkel noemen denk ik het niet. Wie weet volgt er nog een andere verpakkingsvrije winkel met een uitgebreider assortiment in de toekomst.


Comments are closed.