niet perfect is ook goed

Niet perfect is ook goed

Een grote neus, een dikke buik, sproeten, x-benen, een bril, flaporen. Iedereen heeft wel iets waarover hij of zij onzeker is en dat we het liefst zouden willen veranderen. Hetzelfde geldt voor onze levens. Alhoewel alle Instagramfeeds en Facebookposts tegenwoordig misschien anders doen vermoeden heeft niemand een leven dat alleen maar over rozen gaat. We lijken het met z’n allen ook zat te zijn om alsmaar perfectie voorgeschoteld te krijgen en in de media en op social media ontstaat een heuse tegenbeweging.

We lijken klaar te zijn met perfect. Bloggers doen steeds vaker een boekje open over hun leven achter de prachtige foto’s op hun blog en google maar eens op Instagram vs. Reality: de foto’s en verhalen die je krijgt te zien zijn hilarisch! Artikelen hierover zijn ook een groot succes, zoals dit artikel over de waarheid achter Instagram. Diverse hashtags en tags zijn in het leven geroepen om de mythe van perfectie te ontkrachten, en met succes. Denk maar eens aan de Unsuccessful Adulting tag of de recentere Loedermoeder tag.

Een mooi voorbeeld van de hunkering naar ‘echtheid’ is de hashtag en bijbehorende challenge #100realdays van Charliemag. Lezers worden opgeroepen om foto’s en anekdotes te delen van echte dagen en kleine mislukkingen en struggles waar iedereen mee te maken krijgt. Zoals ze bij Charliemag zeggen: ‘Picture perfect, het bestaat niet. Echte dagen willen we zien, in al hun heerlijke mislukking. Soms heb je gewoon van die momenten waarop alles tegenzit, en dat mag.’ En eerlijk: dat klinkt me als muziek in de oren want het leven is niet perfect. Wij houden aan het eind van ons geld standaard een stuk maand over, op onze moestuin na is onze tuin een rampgebied (zie foto met onkruid tot heuphoogte, not kidding), ik ben wekelijks in strijd met de enorme berg was en afwas (welke ik regelmatig verlies) en ik vertoef dagelijks in mijn ‘chillkleding’ (lees: veredelde pyjama) als het niet absoluut noodzakelijk is om me aan te kleden. 

onkruid achtertuin

Niet alleen zijn we steeds opener over ons eigen, echte leven, we zijn de perfectie in de media ook steeds vaker zat. De laatste jaren is er steeds meer ophef over photoshop incidenten, onrealistische beelden in de media en het gebrek aan diversiteit in de fashion industrie. Gelukkig is hier ook een tegenbeweging op te merken. Zo zijn er steeds vaker plus size modellen te spotten op de catwalk en is er steeds meer diversiteit te ontdekken. Dit bewijst Esprit bijvoorbeeld. In hun nieuwste campagne die gelanceerd wordt op 30 augustus vieren zij de diversiteit met de hashtag #ImPerfect. Zowel mannen, vrouwen als kinderen staan model voor deze campagne waarin hun diversiteit wordt gevierd. Hoera voor sproeten, diversiteit in etniciteit, piercings, brillen en rood haar. Natuurlijk zijn al deze modellen stuk voor stuk bloedmooi, maar op deze manier wordt wel de diversiteit van schoonheid belicht.

Natuurlijk bewaart en deelt iedereen zijn favoriete kiekjes en hangen we niet massaal onze vuile was buiten, maar ik ben blij om te zien dat we allemaal wat makkelijker toegeven dat wijzelf en ons leven niet perfect is. En gelukkig maar want niet perfect is ook goed. Hoera voor imperfectie!

banner voor ADPost a new comment