duurzame vloer

Duurzaam wonen: vloeren

Dit is alweer het 4e artikel in de reeks ‘Duurzaam wonen’, de wekelijkse rubriek waarin ik de vele manieren waarop je duurzaam kunt wonen en verbouwen bespreek. Vandaag wil ik het graag hebben over duurzame vloeren in huis want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij het kiezen van een vloerbedekking zijn er qua duurzaamheid veel verschillende mogelijkheden van natuurlijke materialen. Het voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen is dat ze vaak een lange levensduur hebben en een gezonde atmosfeer in huis bevorderen. Het verschil tussen duurzame en niet-duurzame vloeren schuilt, net als bij het kiezen van wandafwerking, in een aantal factoren:

 • productieproces
 • gebruikte stoffen
 • levensduur en onderhoud
 • recyclemogelijkheden

Ik zal een aantal mogelijkheden van duurzame vloerafwerking hier bespreken en daarbij ingaan op deze factoren.

Bamboe

bamboe

Bamboe wordt steeds populairder als bouwmateriaal en dat is niet zo vreemd aangezien bamboe ontzettend makkelijk te verbouwen is en heel snel groeit met minimale milieubelasting. Van bamboe zijn ook prachtige vloeren te maken. Een vloer van bamboe oogt als een houten vloer, maar is vrijwel alleen in een natureltint te verkrijgen. Door de unieke eigenschappen van bamboe kan dit materiaal zelfs in vochtige ruimtes in huis gebruikt worden en heeft het een lange levensduur. Het enige nadeel van een vloer van bamboe is dat de vloer gelijmd wordt met kunsthars en dit is niet milieuvriendelijk.

Kurk

wat te doen met kurken

Kurk is een ontzettend veelzijdig product dat voor meer gebruikt kan worden dan wijnflessen en onderzetters. Je kunt er ook voor de vloeren alle kanten mee op qua patronen, texturen en kleur. Door de structuur van kurk isoleert een kurkvloer goed qua warmte en geluid en het werkt waterafstotend en anti-allergeen. Voor het lijmen van het kurk wordt een synthetische lijm gebruikt waar schadelijke stoffen uit vrij kunnen komen en kurk heeft elke drie jaar een nieuwe laklaag nodig, maar je kunt hierbij kiezen voor een lak op waterbasis. Een vloer van kurk gaat heel lang mee, mits goed onderhouden, en kan daarna goed worden hergebruikt.

Hout

duurzame vloer

Een houten vloer kan zowel duurzaam als niet duurzaam zijn, mede afhankelijk van de bron van het hout. Kies bij een houten vloer altijd voor hout afkomstig van een duurzame bron met bijvoorbeeld het FSC keurmerk. Hout heeft een heel lange levensduur en komt in vele soorten waardoor het voor elke ruimte in huis geschikt is en in veel verschillende looks. Hout is vrij van giftige stoffen en kan ook uitstekend worden hergebruikt.

Natuursteen

badkamer

Er zijn heel veel soorten natuursteen te onderscheiden en elke soort heeft zijn eigen kleur en uitstraling. De stenen worden in groeven gewonnen en vervolgens op maat gezaagd en gepolijst. Op zich is natuursteen een duurzaam product, maar door de winning kan het wel ingrijpende gevolgen hebben voor het landschap. Het is ontzettend makkelijk in onderhoud en erg sterk waardoor het een lange levensduur heeft, maar door het type materiaal wellicht niet geschikt voor elke ruimte in huis. Ik geef in elk geval de voorkeur aan een warme en zachtere vloer in slaapkamers en de woonkamer, maar dat is ook een kwestie van voorkeur.

Vloerbedekking & tapijt

tapijt

Afhankelijk van het materiaal kan vloerbedekking of tapijt ook heel duurzaam zijn in huis. Het is functioneel voor zowel warmte- als geluidsisolatie en is verkrijgbaar in verschillende materialen en structuren. Hieronder een aantal voorbeelden van duurzame materialen:

 • kokos; een tapijt van kokos heeft een ruwe structuur, maar is verkrijgbaar is veel verschillende patronen en natuurlijke kleuren. Het werkt anti-statisch, isolerend en bacteriedodend. Kokos is wel gevoelig voor vocht, zon en vlekken en kan, afhankelijk van de teelt, sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten. Kokos heeft een lange levensduur en kan na gebruik op een natuurlijke manier afgebroken worden.
 • jute; net als kokos kan jute een ruwe structuur hebben, het wordt gemaakt van bastmateriaal. Jute is minder sterk dan andere vloeren van natuurlijke vezels en heeft daarom in veel belopen ruimtes een minder lange levensduur. Jute is volledig biologisch afbreekbaar en ademt geen giftige stoffen uit.
 • sisal; een geweven tapijt van agave met een ruwe structuur. Het is ademend en vochtregulerend, maar wel gevoelig voor zon, vlekken en vocht. Het materiaal is geheel natuurlijk en daarom vrij van giftige stoffen en recyclebaar, maar heeft door de gevoelige structuur wellicht een minder lange levensduur.
 • wol; verkrijgbaar is vele soorten, maten, structuren en kleuren en erg veelzijdig. Wol is isolerend en brandwerend en erg slijtvast, maar minder geschikt voor mensen met een allergie. Wol kan door de toepassing schadelijke dampen uitstoten en er kunnen resten van pesticiden inzitten. Na de levensduur is wol wel volledig biologisch afbreekbaar.
 • berg- en zeegras; zowel berg- als zeegras zijn waterplanten die een prachtig en uniek tapijt maken. Zeegras kan tegen vocht, berggras niet, en zeegras is een veel sterker materiaal dan berggras. Het zijn volledig natuurlijke materialen en beide soorten zijn biologisch afbreekbaar.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

9 gedachten over “Duurzaam wonen: vloeren”

 1. Dit is echt 100% mijn stijl. Ik vind natuurlijke materialen in huis zo onwijs mooi. Leuk dat je hier over schrijft! Ik wist namelijk niet dat er ook vloeren zijn van bamboe. Ik vrees dat het aardig prijzig is?

  1. Ik vind natuurlijke materialen in huis ook ontzettend mooi! Bamboe vloeren zijn inderdaad best prijzig, al is het in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, maar vooral in vergelijking met bijvoorbeeld laminaat of reguliere vloerbedekking is het wel even een investering. Gelukkig gaan dit soort duurzame vloeren wel vele malen langer mee dus is het de investering wel waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *