verlichting

Duurzaam wonen: Verlichting

Voor het wooncomfort en een fijne sfeer in huis is goede verlichting essentieel. Vooral nu de dagen al merkbaar korter worden en het herfstige weer de dagen grauw maakt gaan de lampen in huis al wat sneller weer aan. Een groot deel van onze energiekosten zijn dan ook het resultaat van onze verlichting, maar hier kan gelukkig ook veel duurzamer mee om worden gegaan. De meest duurzame manier om het huis te verlichting is natuurlijk het optimaal gebruik maken van de natuurlijke lichtinval. Al eerder schreef ik in de reeks ‘duurzaam wonen’ een heel artikel over het optimaliseren van de natuurlijke lichtinval in huis. Voor overdag is dit natuurlijk ideaal, maar ook voor ‘s avonds en de wat donkerdere dagen is er genoeg te doen om verlichting te verduurzamen.

natuurlijke lichtinval

Allereerst is het belangrijk om heel goed na te denken over je lichtplan zodat de verlichting op praktische locaties in huis wordt geplaatst. Wij zijn aardig wat verhuisd door de jaren heen en elk huis was een huurhuis waardoor we weinig zeggenschap hadden over de locatie van de verlichting. We hebben huizen gehad waar de verlichting praktisch geplaatst was, maar ook huizen waar het dramatisch slecht was geregeld. Als je in de gelegenheid bent om iets te veranderen aan het lichtplan denk dan goed na over waar je de verlichting in huis het hardst nodig hebt, zoals in de woonkamer, boven de eetkamertafel, boven het werkblad in de keuken en natuurlijk zijn plafondlampen of hanglampen in alle kamers ook erg handig zodat je een centrale lichtbron hebt. Door de plaatsing van de verlichting te optimaliseren kun je al besparen op energie omdat er minder lichtbronnen gebruikt hoeven te worden om een goed verlichte kamer te krijgen.

Als het lichtplan dan geoptimaliseerd is kan er ook worden gekeken naar duurzame lampen. De gloeilamp heeft al plaatsgemaakt voor de spaarlamp en ook al zijn spaarlampen wat duurder dan de gloeilampen in aanschaf, je bespaart hiermee wel een heleboel energie, tot wel 80%. Een spaarlamp gaat gemiddeld zo’n 7.500 tot 10.000 uur mee waar de gloeilamp maar zo’n 1000 branduren had. Tegenwoordig zie je ook steeds meer led lampen in de winkels. De prijs van led lampen ligt nog wat hoger dan de prijs van spaarlampen, maar led verlichting heeft een nog langere levensduur, gemiddeld zo’n 35.000 uur, en een led lamp verbruikt nog minder energie dan een spaarlamp. Daarnaast is de warmte die wordt afgegeven door een led lamp vrijwel nihil waardoor er nauwelijks kans is op doorbranden. Een led lamp is ook beter bestand tegen vocht en trillingen en is daardoor minder kwetsbaar dan gloeilampen waren. Grote ketens als Ikea zijn al steeds meer aan het overstappen op een ruim assortiment aan led verlichting en dat is niet verrassend want led verlichting is momenteel de meest duurzame vorm van verlichting.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

Dit artikel bevat een gesponsorde link naar een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

6 gedachten over “Duurzaam wonen: Verlichting”

  1. goed artikel. En zeker waar. Maar als de lampen dan ‘s nachts wel uit mogen. Want de led-lampen geven ook veel meer licht en zorgen ervoor dat het ‘s nachts nog lichter is waardoor de nachtdieren van slag raken. En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling…. Dan schiet het duurzame eigenlijk zijn doel voorbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *