duurzaam wonen muur

Duurzaam wonen: isolatie

In een duurzaam huis is er eigenlijk weinig zo belangrijk als goede isolatie. Door goed te isoleren blijft het ‘s winters warm in huis en in de zomer aangenaam koel, is het energieverbruik in huis een stuk efficiënter en het kan bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Isolatie is op verschillende manieren mogelijk en deze verschillende mogelijkheden zal ik vandaag bespreken.

Voor een goede warmteregulering en geluidsregulering in een huis zal er op verschillende manieren en locaties goed geïsoleerd moeten worden.

 • bodemisolatie; op de bodem van de kruipruimte om zo vocht en kou af te weren.
 • vloerisolatie; onder de vloer om energie te besparen en warmte en vocht in huis te reguleren.
 • muurisolatie; om warmte en vocht te reguleren in huis en om geluiden te dempen.
 • dakisolatie; warme lucht stijgt op en de meeste warmte verlaat het huis via het dak. Een goede manier om te besparen op stookkosten.
 • gevelisolatie; tegen kou en vocht vanuit de zijmuren van het huis en ook om akoestisch te isoleren.

De kunst van duurzaam wonen ligt niet alleen in meer isoleren, maar ook in gezonder isoleren. In veel woningen wordt tegenwoordig geïsoleerd met producten als folie, glaswol of steenwol en hardschuimplaten en alhoewel al deze producten efficiënt zijn gebleken valt er nog te twisten over de de uiteindelijke effecten op onze gezondheid van deze producten. Niet alleen kan door het productieproces van deze producten de isolatie schadelijke dampen uitwasemen, het is voor isolatie en het binnenklimaat ook heel belangrijk dat het isolatiemateriaal luchtdicht is, maar wel dampopen. Ik zal een aantal natuurlijke isolatiematerialen bespreken met de toepassingen:

 • Leem; gemaakt van zand, klei en stro en volledig natuurlijk. Te gebruiken voor muren als thermische isolatie.
 • Kurk; gemaakt van kurkschors en goed te gebruiken als thermische en akoestische isolatie. Het materiaal is volledig natuurlijk en kan worden gebruikt voor muur- en dakisolatie.
 • Vlas; gemaakt van het restmateriaal van de productie van linnen. Vlas is geschikt voor daken, wanden, plafonds en vloeren en zowel voor thermische als akoestische isolatie. Milieuvriendelijk en gezond.
 • Katoen; gemaakt van gerecycled katoen, eenvoudig te verwerken en geschikt voor muren, vloeren en daken in niet al te vochtige ruimtes. Zowel voor thermische als akoestische isolatie.
 • Houtvezel; gemaakt van resthout en geschikt voor zowel akoestische als thermische isolatie. Bij de productie kunnen schadelijke stoffen zijn gebruikt, maar dit is niet noodzakelijk. Houtvezel kan voor nagenoeg alle isolatietoepassingen gebruikt worden.
 • Hennep; gemaakt van hennepvezels en geschikt voor akoestische en thermische isolatie. Volledig natuurlijk en luchtzuiverend. Te gebruiken voor alle isolatietoepassingen, maar liever niet in erg vochtige ruimtes.
 • Wol; geschikt voor akoestische en thermische isolatie en alle toepassingen. Schapenwol werkt vochtregulerend en brandwerend en is erg milieu- en gezondheidsvriendelijk.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energieThere are 4 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Ja, dat is ook uitstekende isolatie, maar ik moet dan altijd gelijk denken aan het sprookje over de drie biggetjes waarbij het huisje van stro wordt omgeblazen door de grote boze wolf ;). Ik vraag me af hoe stevig zo’n huis van strobalen kan zijn, vooral in het Nederlandse klimaat.

 1. J.van de Velde

  Als je een offerte vraagt voor muur isolatie ,reken dan de vierkante meters van de gevel met de kozijnen (ramen en duren af) of reken mee met de vierkante meters. Dit is vraag 1. Vraag 2 is voor de ventilatie onder de vloer, moet de roosters ,die voor deventilatie dienen ook dicht of open blijven ?

  • awkwardduckling

   Beste J. van de Velde. Helaas kan ik geen gepast antwoord geven op deze vragen omdat ik geen isolatie expert ben. In dit artikel heb ik enkel wat informatie gedeeld over het belang van isolatie voor een duurzaam en efficiënt huis, maar voor dit soort specifieke vragen raad ik aan om toch een professional te raadplegen.


Post a new comment