zonnepanelen

Duurzaam wonen: daken

Een paar weken geleden ben ik begonnen met een nieuwe reeks artikelen op Awkward Duckling over duurzaam wonen. In het eerste deel kon je lezen over duurzame vormen van muurafwerking en vorige week besprak ik het belang van natuurlijke lichtinval in huis. Vandaag wil ik het graag hebben over duurzame daken.

Er zijn tegenwoordig steeds meer interessante toepassingen voor het dak waarmee dit onderdeel van een huis een waardevolle bijdrage levert aan een duurzaam huis. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker dat mensen zonnepanelen plaatsen op hun dak om zo op een duurzame manier energie op te wekken. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om het dak in te zetten bij een duurzame lifestyle en deze zal ik hier bespreken.

Dakpannen met zonnepanelen

zonnepanelen

Alhoewel zonnepanelen steeds vaker gebruikt worden op woningen is het voor veel mensen een doorn in het oog. Ik vind dat persoonlijk onbegrijpelijk aangezien daken over het algemeen niet zo in het oog springen en ik zonnepanelen totaal niet ontsierend vind, maar voor mensen die liever gebruik maken van minder opvallende zonnepanelen zijn er nu dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Enkele producenten van dit type dakgeïntegreerde zonnepanelen zijn Stafier en Solar Century. Er zijn verschillende modellen beschikbaar en er zijn in Nederland steeds meer leveranciers en installateurs die deze daken mogelijk kunnen maken.

Zonnepanelenfolie

De ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen gaan razendsnel en één van de meest recente ontwikkelingen is de zonnepanelenfolie, ook wel flexibele zonnepanelen genoemd. Er zijn verschillende types van deze folie beschikbaar en door de flexibiliteit en door het relatieve gemak waarmee het kan worden geïnstalleerd kan dit nog wel eens heel populair worden. Deze flexibele zonnepanelen kunnen zowel op nieuwe of bestaande daken geplaatst worden als op andere oppervlaktes waarmee men energie wil opwekken. Er zijn zelfs al draagbare toepassingen gespot die op auto’s, boten, tenten of caravans geplaatst kunnen worden. Aanbieders in Nederland van deze flexibele zonnepanelen zijn Solar Constructions, Solbian en ABG Solar.

Groendaken

groendak

Een duurzaam dak van een heel andere orde is een groendak, een dak met een laag van levende begroeiing. Dit type dak staat ook wel bekend als het sedumdak of als ecodak. Dit soort daken zie je steeds meer en dat is niet gek want een groendak heeft vele voordelen. Allereerst isoleert een groendak heel goed waardoor het huis zomers veel koeler blijft. Daarnaast ontlast een groendak het riool omdat het regenwater absorbeert en vertraagd afgeeft waardoor afvoeren en riolen niet worden overbelast. Een groendak is natuurlijk ook heel mooi om te zien, het integreert beter in de omgeving en trekt vogels en andere dieren aan. Er zijn diverse types groendaken te onderscheiden. De meest basic vorm van een groendak is een eenvoudig grasdak. Dit type is eenvoudig in onderhoud en relatief licht waardoor ook minder stevige daken hiervoor geschikt zijn. De meest voorkomende vorm van groendaken in Nederland is het extensieve groendak. De begroeiing van dit type groendak bestaat uit kruiden, vetplanten, mossen en sedums en net als het grasdak is dit type eenvoudig in onderhoud en relatief licht. Tot slot kan er ook gekozen worden voor een intensief groendak wat eigenlijk beter te omschrijven is als een tuin op het dak. De begroeiing is heel divers en er zijn zelfs daken waar bomen en terrassen op te vinden zijn. Dit type dak zal met een speciale constructie opgezet moeten worden en zijn een stuk intensiever qua onderhoud. Een groendak kan zelf worden aangelegd, maar er zijn ook diverse bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Zoek bijvoorbeeld eens op dakbedekking in Capelle aan den IJssel, of de gemeente waar jij woont natuurlijk, voor de aanbieders in jouw regio. Of neem eens een kijkje op Groendak of Groene Daken voor meer informatie.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

Dit artikel bevat een gesponsorde link naar een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Bron foto 3: www.windtraveler.net

4 gedachten over “Duurzaam wonen: daken”

  1. Interessant artikel! Ik ben zo voor je huis gebruiken om energie op te wekken en te besparen. Als wij een eigen woning hadden gehad hadden we daar zeker in geïnvesteerd. Helaas kan dat niet op een huurwoning :/ … We gaan wel binnenkort een paar aandelen in een windmolen kopen, doen we toch iets. En als we eenmaal toe zijn aan een eigen huis kopen gaan we zeker bekijken hoe we daar duurzaam kunnen wonen.

    1. Wij hebben momenteel ook een huurwoning en dan is investeren in duurzaamheid rond het huis eigenlijk niet te doen. Gelukkig willen wij op korte termijn verhuizen naar onze eerste koopwoning en ik probeer nu al zoveel mogelijk research te doen en plannen te maken om dat huis wel zo duurzaam mogelijk te maken. Aandelen in een windmolen is een mooi idee, daar had ik nog nooit van gehoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *