stress

Kijktip: How to make stress your friend

Het is al dagen prachtig weer en ook dit weekend zal zonnig en haast tropisch warm zijn. Misschien niet de juiste tijd om een leuke kijktip met jullie te delen, want wie gaat er nu achter de computer zitten als je ook op een terrasje kunt zitten met een koel drankje? Maar mocht je dit weekend de tijd hebben ga dan zeker even zitten voor de indrukwekkende TED talk van Kelly McGonigal. In slechts 15 minuten legt zij op begrijpelijke wijze uit waarom stress ook positief kan zijn en zelfs in ons voordeel kan werken.

Stress. In de huidige maatschappij waarin alles vliegensvlug gaat, we alles willen en het liefst op meerdere plekken tegelijkertijd zijn is stress bijna een vast onderdeel van ons bestaan geworden. Helaas zullen de meesten van ons wel hebben ondervonden wat een vernietigend effect deze constante stress kan hebben op onze emotionele en lichamelijke gezondheid. Stress is niet voor niets één van de moderne gezondheidsbedreigingen en in de gezondheidszorg wordt er steeds meer aandacht besteed aan de relatie tussen stress en vele mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen. Toch heeft stress evolutionair gezien wel degelijk een doel en kan het in ons voordeel werken. Zelfs op manieren die we zelf niet voor mogelijk hielden.

Kelly McGonigal is een Amerikaanse gezondheidspsychologe die met haar onderzoek en haar TED talk ‘How to make stress your friend’ wil benadrukken dat stress ook in ons voordeel kan werken en dat er ook manieren zijn om goed met stress om te gaan. Ze vertelt in de TED talk dat ook zij, net als vele anderen in de gezondheidssector, jarenlang heeft verkondigd dat stress slecht voor ons is en dat je er op allerlei manieren ziek van kunt worden. In deze talk vertelt zij hoe ze van gedachten is veranderd en wil ze ook de toehoorders van haar verhaal van gedachten laten veranderen.

Kan een verandering in perceptie van stress de gezondheid verbeteren? En hoe kan stress op deze manier in ons voordeel werken? De TED talk van Kelly McGonigal kun je hieronder bekijken. Werkt het filmpje niet? Dan kun je de talk ook bekijken op de TED talk website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *