plastic

Plastic Free July Challenge

Op De Veganosaurus, het leuke duurzame blog van Nadia en Pieta, las ik afgelopen week over de Plastic Free July Challenge, een challenge waarbij mensen wereldwijd worden uitgedaagd om in de hele maand juli nee te zeggen tegen plastic wegwerpartikelen. Ik vind dit een ontzettend mooi initiatief en daarom heb ik mij direct aangemeld voor de challenge en vertel ik hier vandaag graag iets meer over.

Plastic Free July is ontstaan in 2011 en is van origine een Australisch initiatief om de lokale bevolking van Perth te informeren over het belang van hergebruik. Vanaf 2012 kreeg het initiatief nationaal en internationaal steeds meer aandacht en in 2014 sloten wereldwijd mensen zich aan bij dit initiatief. Deelnemers van maar liefst 70 landen doen mee aan de challenge. De challenge vindt elk jaar plaats en met deze actie wil de organisatie aandacht vragen voor het enorme verbruik van plastic in ons dagelijks leven en natuurlijk ook hiertegen in actie komen. De actie is voornamelijk gericht op single-use plastic, oftewel wegwerpplastic zoals verpakkingen, plastic tassen en plastic flesjes en bekers.

plastic vervuiling

Je kunt je aanmelden voor de Plastic Free July Challenge, maar je kunt natuurlijk ook op eigen initiatief je eigen plastic verbruik onder de loep nemen en wie weet valt er wel wat te verbeteren. Als je je via Plastic Free July aanmeldt betekent dit echt niet dat je de hele maand juli geen plastic mag gebruiken, al kan dit natuurlijk ook. Je kunt je inschrijven voor een dag, een week of de hele maand en hoe ver jij wil gaan met de challenge is aan jou. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gedurende de gekozen periode al het wegwerpplastic te vermijden, maar je kunt ook proberen om te minderen op de top 4: plastic tassen, plastic waterflesjes, plastic bekers en rietjes. Het doel is om je bewust te worden van het plastic gebruik en om zo het gebruik te minderen. Als je je inschrijft voor de challenge via de website van Plastic Free July ontvang je wekelijks een e-mail vol tips en nieuws omtrent het onderwerp.

Ik heb me natuurlijk aangemeld voor de challenge voor de hele maand juli. Mijn voornemen is al tijden om minder plastic te verbruiken, maar na een paar maatregelen in huis zijn we nu op zo’n punt beland dat we niet echt verdere stappen ondernemen. Een maand lang hier extra aandacht aan besteden en wekelijks tips ontvangen is precies wat we nodig hebben. Omdat ik het nog niet voor mogelijk houd om helemaal geen plastic meer in huis te halen met een gezin van drie en zo weinig voorbereiding heb ik gekozen voor het stoppen van het gebruik van de top 4. Voor ons is dat niet zo’n uitdaging omdat we al tijden geen plastic tassen en plastic waterflesjes meer gebruiken meer gebruiken en plastic bekers en rietjes sowieso al niet meer. Daarom heb ik deze top 4 ietwat uitgebreid voor onszelf. Met mijn man heb ik het al tijden over het stoppen met het gebruik van plastic boterhamzakjes en plasticfolie, maar echt hiermee doorzetten hebben we nog niet gedaan. Deze maand zullen we stoppen met het gebruik van boterhamzakjes en plasticfolie. Het is een kleine stap, maar op de lange termijn sparen we enorm veel plastic hiermee uit. Daarnaast zullen we heel goed letten op plastic verpakkingen en zoveel mogelijk verpakkingsvrij kopen. Het zal zeker een uitdaging worden, maar ik heb er zin in!There are 9 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Ja, een mooi idee he? Het helpt echt bij de bewustwording van de hoeveelheid plastic die we dagelijks gebruiken en al verandert men maar 1 ding, zoals geen plastic tasjes meer gebruiken, dan maakt dat al zo’n verschil! Leuk dat je het artikel wilt delen, thanks!

  • awkwardduckling

   Ik denk dat het wel even lastig wordt om de gewoonte te doorbreken om plastic boterhamzakjes en folie te gebruiken, maar daarom vind ik het juist zo belangrijk om hier op te gaan letten. In het begin was het ook lastig om geen plastic tassen meer te gebruiken en nu weet ik gewoon niet meer beter.

 1. Leoni

  Wat goed! Ik gebruik zelf ook geen rietjes, plastic bekers en plastic water flesjes. Tasjes gebruik ik wel maar hergebruik ze daarna ook altijd weer. Ik vind het iets heel goeds om bij stil te staan en na het lezen van je artikel ga ik ook proberen om minder folie en boterhamzakjes te gebruiken. Dat is iets waar ik eigenlijk helemaal nooit bij stil stond en dat maakt het zo verraderlijk. Zoveel is plastic! Die bewustwording vind ik erg belangrijk! Succes en zet m op!

  • awkwardduckling

   Wat goed dat je er ook op gaat letten. Het is inderdaad verraderlijk want ongemerkt verbruik je zoveel plastic en eigenlijk is dat helemaal niet nodig want er zijn genoeg andere opties. Bedankt voor je aanmoediging, jij ook succes!

 2. Dina

  Wat een goed blogje! Sinds vorig jaar ben ik er ook heel erg op gaan letten om minder plastic te gebruiken, het was eerst best een uitdaging, maar het went heel snel.

  • awkwardduckling

   Ja, het is inderdaad in het begin even wennen en aanpassen, maar zoals met alle veranderingen went het snel genoeg. Ik hoop ook dat wij deze maand snel wennen aan het niet gebruiken van plasticfolie en boterhamzakjes.


Post a new comment