New York

Leestip: No Impact Man

Enige tijd geleden gaf ik als kijktip op vrijdag de documentaire ‘No Impact Man’ over het inspirerende verhaal van Colin Beavan die besluit met zijn gezin gedurende een jaar zó te leven dat zij geen negatief effect hebben op het milieu. Een enorme uitdaging natuurlijk en in de documentaire leefde je het hele jaar met hun mee en maakte je hun problemen en overwinningen mee. Naar aanleiding van hun ‘No Impact’ project is echter niet alleen een documentaire gemaakt. Colin heeft hun jaar ook nauwkeurig bijgehouden op zijn blog en heeft er een boek over geschreven. Dit boek moest ik natuurlijk ook lezen en ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

De reden dat Colin besloot tot actie over te gaan is dat hij op een dag besefte dat zijn probleem niet zozeer de staat van de wereld was, maar meer zijn eigen inactiviteit. Hij kon niet langer stil blijven zitten en wilde zijn werk in overeenstemming brengen met zijn waarden. Zo besloot hij No Impact Man te worden: hij zou een jaar lang leven zonder een negatief effect te hebben op het milieu. Geloof me, dat klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is. Colin wilde zich namelijk niet beperken tot makkelijke, halve oplossingen, hij wilde helemaal geen ecologische voetafdruk maken! Ze zouden gedurende dat jaar geen afval produceren, niet reizen op manieren die koolstofdioxide uitstoten, kiezen voor lokale voeding, bewust aankopen zonder impact te veroorzaken en, misschien wel het meest ingrijpend, zo min mogelijk impact veroorzaken met zaken als verwarming, elektriciteit en waterverbruik. De centrale vraag van Colin is duidelijk: ‘Kon ik, al was het maar één jaar, mijn leven zo leiden dat ik meer goed deed dan kwaad?’

Al vanaf dag 1 brengt het project de nodige problemen met zich mee. Want wat doe je als je je neus wilt snuiten? Zelfs een simpele handeling als dat blijkt een enorme hindernis te zijn als je niets anders gewend bent dan het gebruik van tissues. Gelukkig komt Colin deze eerste dag heelhuids door en wordt hij met de tijd steeds handiger in zijn nieuwe lifestyle. Meer en meer beginnen ze te beseffen dat het er eigenlijk krankzinnig aan toe gaat in de wereld en dat het echt anders moet. Het boek documenteert op een mooie manier de ontwikkelingen binnen het gezin en het project.

Alhoewel ik al enorm genoten had van de documentaire moet ik toegeven dat het boek vele malen beter is dan de documentaire. De documentaire blijft nogal oppervlakkig terwijl het boek erg diep ingaat op de beweegredenen van Colin en het effect dat het project heeft op iedereen in het gezin. De onderlinge verhoudingen worden veel duidelijker en je krijgt zelfs sympathie voor zijn vrouw Michelle die in de documentaire werd afgeschilderd als een koopziek modepopje die maar weinig concessies wilde doen. Het boek is vlot geschreven en Colin weet de lezers moeiteloos mee te slepen in hun project en hun ontdekkingen en verbazingen.

Het boek ‘No Impact Man’ is te bestellen bij Bol.com. Het e-book is ook beschikbaar, maar dan alleen in het Engels. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Colin Beavan.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 8 comments

Add yours
  1. Kim

    Wauw wat tof dat ze de uitdaging aangegaan zijn! Het lijkt me heel tof om het zelf eens uit te proberen al wordt het wel lastig met mijn werk dat ik geen auto kan gebruiken. Het OV is hier in het Noorden nog lang niet overal goed genoeg.

    Bedankt voor de lees tip! Deze komt op mijn lijstje 🙂

  2. Sofie

    Oooh dat lijkt me een zeer interessant boek. Ik ken Low impact man maar No impact man kende ik niet, het lijkt me een zeer moeilijke uitdaging dus ik ben wel heel nieuwsgierig.


Post a new comment