Niets verspillen doe je zo

Leestip: Niets verspillen doe je zo!

Afgelopen week is het boek ‘Niets verspillen doe je zo!’ verschenen van Stéphanie Araud-Laporte. Dit mooie boek staat boordevol tips om verspilling tegen te gaan. Waar de meeste anti-verspillingsboeken zich voornamelijk richting op voeding gaat ‘Niets verspillen doe je zo!’ veel verder. Het boek staat boordevol informatie om duurzamer om te gaan met kleding, voedsel en vervoer, maar geeft ook een heleboel tips op duurzamer te wonen, tuinieren en te verzorgen.

Er komt een moment dat iedereen besluit dat het zo niet langer kan en dat er iets moet veranderen. Voor Stéphanie Araud-Laporte kwam dat moment toen ze zo’n 10 jaar geleden genoeg had van de enorme hoeveelheid verpakkingen en voedingsresten die ze dagelijks weggooide. Ze besloot haar leven om te gooien en duurzamer te gaan leven met veel minder verspilling. Verspilling betekent voor Stéphanie Araud-Laporte echter veel meer dan het creëren van afval of het weggooien van voedsel. Met dit boek geeft zij een heleboel handige tips om op allerlei manieren duurzamer te gaan leven.

Niets verspillen doe je zo!

De duurzame tips in het boek ‘Niets verspillen doe je zo!’ zijn opgedeeld in 6 handige hoofdstukken: Wonen, Koken, Tuinieren, Kleding, Persoonlijke Verzorging en Langzaamaan. Alle tips in deze hoofdstukken komen voort uit dezelfde methode bestaande uit 7 stappen waarbij verminderen, vereenvoudigen, hergebruiken en recyclen centraal staan.

Niets verspillen doe je zo!

De nadruk in het boek ligt sterk op hergebruik en zelf maken waardoor je naast handige tips tegen verspilling ook heel veel informatie over het hergebruiken van materialen vindt, recepten om voedselverspilling te voorkomen en heel veel inspiratie om zoveel mogelijk producten zelf te maken in plaats van te kopen. Nu weten jullie al dat ik zoveel mogelijk verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en voedingswaren zelf probeer te maken dus dit vind ik persoonlijk het leukst aan het boek. Daarnaast legt Stéphanie Araud-Laporte een sterke nadruk op minimaliseren in het boek en vond ik het heel leuk om te zien dat zij heel veel informatie heeft verzameld over duurzaam bouwen en wonen. Ik ben natuurlijk net begonnen met een nieuwe reeks ‘duurzaam wonen‘ en dit boek is daarbij echt een enorme bron van inspiratie.

Niets verspillen doe je zo!

Al die anti-verspillingstips zijn natuurlijk heel handig, maar hoe zet je die eerste stappen naar een duurzamer leven? Ook daar heeft Stéphanie Araud-Laporte aan gedacht! In handige programma’s voor beginners en voor gevorderden achterin het boek geeft ze eenvoudige tips om te beginnen met minder verspillen en duurzamer leven. Voor beginners geeft ze eenvoudige tips zoals met het openbaar vervoer reizen in plaats van met de auto of de verwarming een paar graden lager zetten. Heb jij deze handige tips al doorgevoerd in jouw leven? Dan geeft ze in het programma voor gevorderden nog veel meer tips die iets minder voor de hand liggen. Zo legt zij in deze tips sterk de nadruk op het delen van spullen met anderen en lokaal en plantaardig eten.

Niets verspillen doe je zo!

Ik vind ‘Niets verspillen doe je zo!’ een ontzettend leuk boek en het staat boordevol handige informatie en praktische tips om het dagelijks leven te verduurzamen. Het boek ligt nu in de boekhandels en is te bestellen bij Bol.com.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

12 gedachten over “Leestip: Niets verspillen doe je zo!”

    1. Wat leuk dat jij het boek ook hebt! Ik vind het ook superhandig. Het is niet echt een leesboek, maar inderdaad meer een doorbladerboek om inspiratie uit op te doen. Ik heb al zoveel leuke ideeën en inspiratie opgedaan!

  1. Ik vind niet verspillen soms ook gewoon erg lastig. Zo wilde ik gisteren een komkommer en aubergine kopen bij de Jumbo. Beiden waren in plastic verpakt. ‘Waarom?’ vraag ik me dan af. Zo overbodig. Maar er is niet veel dat ik daar tegen kan doen volgens mij. Ja klacht sturen, maar of het daarmee opgelost is. Wel zorg ik natuurlijk dat ik het afval dan weer goed scheid, zodat dat alweer minder belasting is voor het milieu…

    1. Daar loop ik ook iedere keer tegen aan, al die nutteloze verpakkingen. Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk op de markt te kopen zonder verpakkingen en gelukkig denken wel steeds meer winkels erover na.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *