Let’s Go Green

Leestip: Let’s Go Green

Een paar weken geleden ontving ik het boek ‘Let’s Go Green’, een lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven. Jullie weten ondertussen wel dat ik dol ben op dit soort boeken en met veel interesse begon ik dan ook met lezen. Dit heeft even geduurd want ‘Let’s Go Green’ is niet zomaar een lifestyle gids waar je even doorheen bladert, het is met recht de meest complete gids voor een duurzame lifestyle te noemen.

‘Let’s Go Green’ is geschreven door Susan Gerritsen-Overakker. Zij is misschien beter bekend als Sustainable Susan van haar website Sustainable You waar je ontzettend veel informatie vindt over een duurzame lifestyle. Het boek is dan ook te zien als een verlengde van haar blog en staat boordevol informatie en handige tips voor een groen leven.

Let's Go Green

Het boek weet op interessante wijze direct duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is om onze leefstijl te verduurzamen. In het eerste hoofdstuk bespreekt ze de klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, ontbossing, ongelijkheid en vele andere factoren die bijdragen aan de huidige stand van zaken. Zoals Susan het zo treffend weet te verwoorden: ‘Als we niets doen aan onze huidige consumptie- en productiepatronen raakt de aarde uitgeput en zijn de economische en sociale gevolgen nauwelijks te overzien’. Het klinkt heel dramatisch en dat is het helaas ook. Om de noodzaak van verduurzaming duidelijk te maken zijn dit soort harde woorden nodig.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat het hele boek een grimmig beeld schetst van onze toekomst. Het boek biedt juist een positief perspectief op onze toekomst met genoeg mogelijkheden en ideeën om een andere koers te varen. Al deze ideeën zijn overzichtelijk verzameld in de volgende onderwerpen: Wonen, Groen Tafelen, Vervoer, Kleding en Verzorging, Werken en Bankieren, Groen Opvoeden, Vrije Tijd en Feesten, Vakantie Vieren en Klimaatcompensatie. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een overzichtelijke top 10 van de beste duurzame tips van dat hoofdstuk en mede door deze samenvattingen blijft het boek heel overzichtelijk.

Let's Go Green

In het boek vind je natuurlijk enorm veel tips om je dagelijks leven te verduurzamen, zoals het isoleren van je huis, het scheiden van afval of het eten van minder vlees, maar Susan gaat verder dan dat. Ze geeft tips om zelf verzorgingsproducten te maken, weet in een duidelijk overzicht weer te geven wat nu precies milieuvriendelijke stoffen zijn voor kleding en ze geeft talloze tips voor duurzamere alternatieven voor gebruiksvoorwerpen, kleding, banken en zelfs voeding. Ze schroomt niet om duurzamere merken bij de naam te noemen, maar ze verwijst ook meerdere malen naar handige websites die het duurzame leven net iets makkelijker maken. Denk hierbij aan websites van bijvoorbeeld Rank a Brand, Eerlijk Winkelen of de Eerlijke Bankwijzer. Ik vind dit een ontzettend fijne toevoeging aan het boek omdat je direct weet hoe je op eenvoudige wijze duurzamere keuzes kunt maken qua dagelijkse producten en waar je meer informatie kunt vinden over het desbetreffende onderwerp.

Let's Go Green

Door middel van anekdotes over haar dagelijks leven in het boek weet Susan ook een persoonlijke toon in het boek te houden. Het boek is een enorme gids, maar laat je daardoor niet overweldigen. De onderwerpen zijn overzichtelijk ingedeeld en er is geen noodzaak om het boek van voor tot achter te lezen (mits je dit natuurlijk graag doet). Je kunt het boek zien als een bron van inspiratie voor alle aspecten van het dagelijks leven en als je graag ideeën op wilt doen om kleine of grote veranderingen door te voeren kun je in het boek meer dan genoeg inspiratie vinden. Susan benadrukt meerdere malen dat wij als individuen vooral onze eigen rol in verduurzaming niet moeten onderschatten. De groene stappen die wij nemen zijn wel degelijk van belang en dat vind ik een mooie gedachte.

‘Let’s Go Green’ ligt nu in de winkels en is bij Bol.com te bestellen. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book. Het boek is trouwens ook nog eens heel eco-verantwoord CO2 neutraal gemaakt en gedrukt op FSC gecertificeerd papier uit verantwoord bosbeheer. Neem ook zeker eens een kijkje op de website Sustainable You voor meer informatie over een groen, eerlijk en gezond leven.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 6 comments

Add yours

Post a new comment