natuurlijke lichtinval

Duurzaam wonen: Natuurlijke lichtinval

Vorige week ben ik begonnen met een nieuwe reeks artikelen op Awkward Duckling over duurzaam wonen (het eerste artikel uit deze reeks kun je hier teruglezen). Elke week zal ik aandacht besteden aan verschillende onderwerpen die te maken hebben met duurzaam wonen en vandaag wil ik het graag hebben over het belang van natuurlijke lichtinval in huis.

ik ben een enorm groot fan van klusprogramma’s en verslaafd aan Australische series als The Block en Reno Rumble. Ik haal heel veel inspiratie uit deze programma’s, zoals handige oplossingen om de natuurlijke lichtinval in huis te verbeteren. In Australië leven de mensen veel meer buiten (zal wel wat met het klimaat te maken hebben) en zelfs in hun huis wordt er meestal veel moeite gedaan om ‘buiten naar binnen te halen’, zoals ze dat zo mooi zeggen.

Het buiten naar binnen halen maakt je leefruimte niet alleen veel ruimer, het zorgt ook voor veel natuurlijke lichtinval in huis. Door deze natuurlijke lichtinval wordt het huis op een natuurlijke manier verwarmd wat scheelt in de stookkosten en daarnaast is er veel minder noodzaak om de lampen in huis aan te doen waardoor je enorm bespaard op de energierekening. Goed voor de portemonnee en voor het milieu. Een win-win-win situatie dus. Maar op welke manieren optimaliseer je de natuurlijke lichtinval in huis?

Grote ramen

natuurlijke lichtinval

De makkelijkste manier om natuurlijk licht in huis te krijgen is door grote ramen in huis zonder het licht te blokkeren door luxaflex, gordijnen of lamellen. Zelf ben ik nooit zo’n fan van grote ramen aan de voorzijde van een huis omdat het toch kan aanvoelen als een inbreuk op de privacy, maar aan de achterzijde zijn er mogelijkheden genoeg, of je nu alleen kiest voor ramen of voor bijvoorbeeld grote glazen panelen met openslaande deuren naar de tuin.

Serre

natuurlijke lichtinval

Ik heb, zelfs in Nederland, prachtige voorbeelden van serres gezien die het huis niet alleen veel ruimer doen aanvoelen maar die ook enorm veel natuurlijke lichtinval in huis geven. Een serre vind ik persoonlijk vooral heel leuk als je het echt gebruikt als leefruimte en niet alleen als een overdekt terras.

Dakramen

natuurlijke lichtinval

Erg populair in de eerder genoemde Australische klusprogramma’s zijn tegenwoordig de dakramen. Een gedeelte van het plafond wordt dan vervangen door ramen in het dak waardoor het natuurlijke licht van bovenaf in de kamer schijnt. In Australische huizen is dit eenvoudiger te doen omdat deze vaak gelijkvloers zijn, in Nederlandse huizen wordt dit vaak wat moeilijker. Wat jammer is want het effect is prachtig. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat je deze lichtinval niet kunt blokkeren als je bijvoorbeeld een romantisch avondje hebt gepland of een film wilt kijken want er zijn genoeg oplossingen om ook de lichtinval van deze ramen te beperken door verduisterende gordijnen en zelfs buitenzonweringen. Voorbeelden van deze zonweringen vind je bijvoorbeeld in de webshop van VELUX.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: muren
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

banner voor AD

4 gedachten over “Duurzaam wonen: Natuurlijke lichtinval”

  1. Wij hebben heel veel ramen in ons huis, helaas zijn bijna altijd de gordijnen dicht, want zodra het buiten zonnig is stijgt de temperatuur binnen. In de winter is dat fijn, maar in de zomer is het een beetje overdreven warm. Wel maak ik de gordijnen weer open zodra de zon niet meer op die kant schijnt.

    1. Dat is lastig inderdaad. Wij hebben dat ook in huis, zodra de zon schijnt voelt de huiskamer aan als een sauna. Hopelijk hebben we in ons volgende huis een gunstigere ligging en ik hoop nog steeds ooit een serre te hebben ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *