duurzaam wonen muur

Duurzaam wonen: muurafwerking

Vandaag begin ik met een nieuwe reeks blogartikelen op Awkward Duckling over duurzaam wonen. Wij zijn druk op zoek naar ons eerste echte koophuis en daardoor ben ik natuurlijk heel veel inspiratie aan het zoeken en informatie aan het verzamelen over duurzaam wonen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos en daarom vind ik het een leuk idee om elke week een ander aspect van duurzaam wonen onder de loep te nemen. Vandaag begin ik door jullie te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor muurafwerking in een duurzaam huis.

Behang

muurafwerking
Bij het kiezen voor duurzame muurafwerking krijgen mensen het al snel benauwd, want waar moet je op letten? Over het algemeen worden de wanden in huis afgewerkt met behang of met verf, maar gewapend met een paar kritische vragen kan zelfs hier een duurzamere keuze worden gemaakt. Het verschil tussen duurzaam en niet-duurzaam behang zit hem voornamelijk in:
-het productieproces
-de gebruikte stoffen
-de levensduur
-recyclemogelijkheden
Je kunt je bijvoorbeeld afvragen bij het kiezen van een behang hoe het behang is gemaakt en van welke materialen. Zijn hier schadelijke stoffen bij gebruikt of geeft het schadelijke stoffen af in huis? Natuurlijk wil je dat het behang lang mee gaat en dit is ook duurzaam natuurlijk. Mocht je echter kiezen voor een verandering in huis dan is het ook prettig om te weten dat het gebruikte behang opnieuw kan worden gebruikt of in elk geval geen belasting is voor het milieu. Met deze vragen paraat is het al een stuk makkelijker om duurzaam en niet-duurzaam behang van elkaar te onderscheiden. Over het algemeen is niet-bedrukt behang te verkiezen boven bedrukt behang. Behang met een structuur is vaak afgewerkt met een laag kunststof wat het behang belastender maakt voor het milieu. Tegenwoordig vind je ook steeds vaker behang van kringlooppapier en dat kan ik alleen maar toejuichen. Er zijn ook behangsoorten van andere materialen zoals textiel, glasvezel of vinyl, maar deze soorten zijn vele malen milieubelastender dan papieren behang. Behangproducenten als Graham & Brown en Farrow & Ball hebben een eco-lijn in hun assortiment. Deze behangsoorten zijn vaak van FSC gecertificeerd papier met patronen gemaakt van niet-giftige stoffen en het behang is meestal vrij van PVC en ongebleekt om uitstoot van schadelijke stoffen te vermijden.

Muurverf

muurafwerking

Bij het kiezen van muurverf is het handig dezelfde criteria aan te houden als bij het kiezen van behang. Hoe is de verf gemaakt, welke stoffen zijn erin gebruikt en hoe lang blijft de verf mooi op de muren zitten. In de reguliere bouwmarkt kun je vaak kiezen tussen verf op waterbasis of verf op terpetinebasis. Het lijkt mij geen uitleg te behoeven dat op waterbasis hier sowieso de gezondere keuze is. Een goede keuze voor verf in huis is natuurverf: verf op basis van natuurlijke materialen als kalk, olie, hars of klei. Deze verf bestaat uit herwinbare stoffen waardoor er geen bronnen worden uitgeput en de natuurlijke materialen stoten geen giftige dampen uit. Ook leemverf is een mooi en natuurlijk alternatief voor reguliere muurverf. Deze verf bestaat uit leempoeder met natuurlijke pigmenten. De verf heeft een korrelige structuur die pakt op vrijwel alle ondergronden. Natuurverf blijft daarnaast net zo lang mooi als reguliere verf en omdat de stoffen niet schadelijk zijn vormt het geen milieubelasting. Bekende merken natuurverf zijn AURO, Uula en Aquamarijn.

Pleisterkalk (tadelakt)

Pleisterkalk, ook wel tadelakt genoemd, is een pleisterlaag op basis van kalk dat waterafstotend is. Het materiaal kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en is ademend en geurloos waardoor het een ideale wandafwerking is in huis. Het aanbrengen van tadelakt is nogal bewerkelijk omdat het stucwerk moet worden ingewreven met een steen om het waterafstotend te maken. Daarnaast wordt het afgewerkt met zeep of was en dit moet regelmatig, 1 tot 3 keer per jaar, opnieuw gebeuren. Tadelakt is geen onderhoudsvrije of goedkope toepassing, maar het bestaat uit enkel natuurlijke materialen waardoor er geen giftige stoffen vrijkomen en het is een enorm duurzame vorm van wandafwerking.

Leemstuc

muurafwerking

Leem als afwerking voor wanden lijkt de laatste jaren steeds populairder te worden en dat is geheel begrijpelijk. Leemstuc bestaat uit leem, zand en water in combinatie met natuurlijke materialen als stro of zaagsel en is al eeuwenlang een gezonde, gifvrije manier om wanden te maken en muren te bekleden. Leemstuc werkt niet alleen vochtregulerend maar ook warmteregulerend waardoor het gelijk een natuurlijke manier is om het huis te isoleren. Daarnaast is leemstuc ook enorm veilig vanwege de onbrandbaarheid. Leemstuc heeft daarnaast een lange levensduur, maar het kan wel verkleuren. Ik vind persoonlijk de uitstraling van leem in huis enorm mooi vanwege de natuurlijke structuur en de warme tinten.

Kurk

Kurk is nog niet echt ingeburgerd als muurafwerking maar is wel een ontzettend duurzame oplossing. Kurk is een natuurlijk materiaal en erg slijtvast waardoor het lang meegaat. Daarnaast werkt kurk ook geluidsisolerend en is kurk een hygiënische oplossing omdat stof, bacteriën en schimmels geen kans krijgen zich in de wand te nestelen. Ideaal dus voor mensen met een allergie. Kurk heeft vanwege de veelzijdigheid ook veel mogelijkheden qua patronen en afwerking.

Bamboe

bamboe

Bamboe wordt steeds meer gebruik in en rond het huis, zowel in afwerkingen als in voorwerpen als servies, speelgoed en meubels. Niet geheel onbegrijpelijk aangezien bamboe ontzettend makelijk te groeien en oogsten is met minimale milieubelasting. Voor muurafwerking kan er gekozen worden voor bamboepanelen, bestaande uit bamboepulp. Deze panelen zijn echter wel met stijfselhoudende stoffen tot stand gekomen waardoor het niet geheel vrij is van giftige stoffen. Daarnaast kun je ook kiezen voor de natuurlijke uitstraling van bamboeplaten die zijn gemaakt van samengeperste bamboe.

Voor meer informatie over duurzaam wonen kun je de andere artikelen in deze reeks eens bekijken:

duurzaam wonen: natuurlijke lichtinval
duurzaam wonen: daken
duurzaam wonen: verlichting
duurzaam wonen: vloeren
duurzaam wonen: isolatie
duurzaam wonen: kleiner wonen
duurzaam wonen: badkamer
duurzaam wonen: regenwater
duurzaam wonen: duurzame energie

10 gedachten over “Duurzaam wonen: muurafwerking”

  1. Ik weet eigenlijk niet waar die bank vandaan komt, maar tegenwoordig verkopen ze overal heel veel van die hoekbanken. Wij hebben er ook één, tweedehands dan wel, en die komt bij de Ikea vandaan. Maar de bank is inderdaad heel mooi :).

  1. Nee, gek he? De bamboeplaten lijken nog wel op bamboe maar de panelen zijn gemaakt van pulp en zijn verkrijgbaar in allerlei motieven. Iets minder natuurlijk maar wel heel bijzonder.

 1. Wat een prachtige foto’s zeg, ik krijg dan altijd zin om interieurwinkels te bezoeken als ik zulke mooie plaatjes zie. Een muur van kurk ziet er echt heel bijzonder uit trouwens.

 2. Wat een geweldig artikel weer! Ik moet eerlijk bekennen dat ik me hier nooit in verdiept heb, maar het is zeker interessant! Ik vind leem op de muur echt geweldig (dat weet ik pas na het lezen van jou blogpost maar toch). En die foto’s zijn echt super inspirerend! 🙂

 3. Ik ontdek je blog nu pas, leuk!

  Wij zijn ook bezig met het kiezen van verf voor in onze nieuwe woning. Ik had heel erg graag pure natuurverf gekozen, maar helaas zal het niet in ons budget passen. Als alternatief gaan we voor reguliere verf, maar wel met ecolabel…

  1. Het is ook lastig om te verbouwen of te verhuizen met een beperkt budget. Wij hopen binnenkort ook te gaan verhuizen en alhoewel ik het liefst gelijk alles zo duurzaam mogelijk aanpak zal het qua budget waarschijnlijk niet mogelijk zijn. Natuurlijke wandafwerkingen zijn helaas flink duurder en ik zal lastige keuzes moeten gaan maken. Heel veel succes en sterkte met de verbouwing!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *