Do Schools Kill Creativity

Kijktip: Do schools kill creativity?

De kijktip deze vrijdag is wederom een TED talk, deze keer staat de vraag ‘Do schools kill creativity?’ centraal. Aan het woord is Ken Robinson, creativiteitsexpert en fervent voorstander van een radicale verandering van het huidige onderwijssysteem naar een systeem waar creativiteit wordt gestimuleerd en waar erkenning is voor verschillende vormen van intelligentie.

De kinderen die wij nu opleiden worden klaargestoomd voor een leven in de toekomst terwijl we niet eens weten hoe deze toekomst eruit zal zien. Onze huidige lesmethoden zijn er vooral op gericht om kinderen klaar te stomen voor een leven als goede werkers zoals dat vanaf de industrialisering altijd nodig is geweest. Maar de wereld verandert in rap tempo en het huidige onderwijssysteem is allang niet meer afgestemd op wat onze maatschappij nodig heeft: creatieve denkers, nieuwsgierige jonge mensen, mensen met durf. Ken Robinson pleit voor een drastische verandering van ons onderwijssysteem waarbij er een grote nadruk komt op het stimuleren van creativiteit.

Je kunt de TED talk van Ken Robinson hieronder bekijken. Mocht de video niet werken dan is de talk ook op de website van TED te zien.There are 8 comments

Add yours
 1. Kim -AlleenPuur.nl

  Erg interessant onderwerp. Ik denk ook zeker dat het tijd is om eens anders te gaan kijken naar ons systeem. Persoonlijke ontwikkeling en inspelen op kwaliteiten lijkt mij veel wijzer dan puur te gaan richten op het leren van een vak. Als je jezelf ontwikkeld en zelfvertrouwen ontwikkeld dan heb je – in mijn ogen- ook veel meer motivatie om dit proces door te zetten.

  Psst ik heb overigens op mijn blog (vintageandbeauty) een artikel vandaag gepubliceerd over ondernemerschap. Ik denk dat jij het ook wel interessant gaat vinden 🙂

  • awkwardduckling

   Ik ben het helemaal met je eens. Niet alleen creativiteit zou belangrijker moeten worden in het onderwijs, vooral ook werken aan diverse andere individuele kwaliteiten en vaardigheden die in de toekomst veel belangrijker worden (programmeren, ondernemerschap, etc) is in mijn ogen zo belangrijk.

   Je artikel klinkt erg interessant, ik ga er gelijk even naar kijken! Ik heb me afgelopen week ingeschreven bij de KvK voor mijn blog en handige informatie over ondernemerschap is altijd welkom :).

  • awkwardduckling

   Het is ook een heel lastig onderwerp, vooral omdat grootschalige verandering in het onderwijs zo moeilijk door te voeren is. Mensen zijn ook gewend aan een bepaalde manier van onderwijs en gaan niet snel mee met veranderingen, zelfs als het ten goede zou kunnen zijn van hun eigen kinderen. Ik vind het wel leuk dat er steeds meer alternatieve vorm van onderwijs zijn, maar omdat die vaak nog in de kinderschoenen staan moeten die zich eerst nog bewijzen.

 2. Puck

  Het blijft lastig, kijken in de toekomst en wat er dan nodig is… En scholen veranderen nog veel langzamer mee in hun lesmateriaal. Maar ik denk wel dat het meer nodig is om creatiever te denken, ook omdat er dadelijk gewoon meer initiatieven uit de personen wordt gevraagd. Productie wordt overgenomen door machines.

  • awkwardduckling

   Ja inderdaad, dat was ook een onderwerp bij een oude Tegenlicht aflevering. Omdat alle arbeidsintensieve processen steeds meer worden overgenomen door machines heeft de maatschappij behoefte aan een heel ander soort arbeid van personen. Daar is veel meer initiatief en creativiteit voor nodig.


Post a new comment