blikken

Kijktip: Hormoonverstoorders

De kijktip deze week is de Zembla reportage ‘Hormoonverstoorders’, over chemische stoffen in onze alledaagse producten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen en ongeboren kinderen, lopen een risico bij blootstelling aan deze stoffen. Toch vind je deze stoffen in ontzettend veel producten die wij dagelijks gebruiken. In voorverpakte etenswaren, verzorgingsproducten, speelgoedproducten en zelfs op onze groente en fruit vind je in meer of mindere mate deze hormoonverstoorders en vanuit de politiek wordt hier in Nederland nog steeds niets aan gedaan.

Afgelopen week zond Zembla de reportage over hormoonverstoorders uit, maar dat was niet de eerste keer dat in dit programma aandacht werd geschonken aan hormoonverstoorders. In een eerdere reportage uit 2013 toonde Zembla al aan dat de voorlichting aan zwangere vrouwen over de risico’s van deze stoffen sterk te wensen overliet. Toentertijd werd er al opgeroepen tot actie in de hoop dat de overheid in de vorm van bijvoorbeeld voorlichting aan zwangere vrouwen zou waarschuwen voor deze stoffen, maar tot op heden is er niets aan de situatie veranderd.

In deze reportage hoor je de schokkende waarheid over de politiek en de lobby achter het gebruik van deze hormoonverstorende stoffen in onze producten. De reportage is terug te kijken op de  website van Zembla.

Update: Lees voor meer informatie mijn uitgebreide artikel over hormoonverstorende stoffen in alledaagse producten en hoe je deze kunt vermijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *