Vegadutchie

Kookboektip: Vegadutchie

Eerder deze maand is het kookboek ‘Vegadutchie’ verschenen, het eerste kookboek van Jolijn Pelgrum, ook wel bekend van haar blog Vegadutchie. Dit mooie kookboek staat boordevol veganistische recepten voor elk moment van de dag. Heerlijke recepten met pure en (veelal) gezonde ingrediënten voor een gezonde lifestyle.

Vegadutchie

Op haar blog Vegadutchie deelt Jolijn al sinds 2011 persoonlijke verhalen en recepten en weet ze zo een groot publiek te inspireren tot een gezonde lifestyle. Haar boek is te zien als een verlengde van haar blog. In het boek ‘Vegadutchie’ deelt Jolijn namelijk niet alleen heel veel fijne recepten, ze geeft ook veel tips over balans in je dagelijks leven, het in contact komen met je eigen lichaam en een gezonde benadering van voeding. Haar visie op voeding is holistisch te noemen, wat wil zeggen dat lichaam en geest als één worden gezien en dat hoe en wat je eet zowel van invloed is op je lichamelijk als je geestelijke gesteldheid.

In ‘Vegadutchie’ deelt Jolijn veganistische recepten voor elk moment van de dag. Het boek bevat zowel succesvolle recepten van haar blog als nieuwe recepten. Al deze recepten zijn ingedeeld in 5 hoofdstukken: ontbijt, smoothies & drankjes, lunch, avondeten en toetjes & snacks. Naast dat alle recepten 100% vegan zijn bevatten de recepten ook nog eens geen geraffineerde suikers en zijn de gerechten glutenvrij of eenvoudig glutenvrij te maken. Een ideaal boek dus voor mensen die graag gezond eten, vegetariër of veganist zijn of vanwege een voedingsallergie of -intolerantie glutenvrij eten.

Vegadutchie

In het boek vind je een aantal basisrecepten die eigenlijk niet lijken te mogen ontbreken in een veganistisch kookboek, zoals notenmelk, vegan pannenkoeken, diverse spreads en dips en smoothies. Daarnaast staan er ook zeker een aantal verrassende recepten in het boek. Wat dacht je van een ontbijtje met scrambled kikkererwten in plaats van de gebruikelijke scrambled eggs? Of gierstnasi met spicy tahinsaus? Ook de zoetekauwen kunnen inspiratie opdoen uit ‘Vegadutchie’ want Jolijn heeft genoeg recepten toegevoegd voor snacks en toetjes. De vegan tiramisu ziet er heerlijk uit en pistache & basilicumijs klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar je krijgt er spontaan zin in als je de foto in het boek voorbij ziet komen!

Naast deze recepten heeft Jolijn aan haar boek ook een paar ontzettend leuke bodyrecepten toegevoegd. Met enkele alledaagse producten kun je aan de hand van deze recepten heel eenvoudig je eigen massageolie, gezichtsmaskers of bodylotion maken. Een ontzettend leuke toevoeging aan het boek en het past naar mijn mening ook heel goed bij Jolijn’s ideeën over voeding en gezondheid.

Vegadutchie

Natuurlijk kon ik niet wachten om één van haar recepten te proberen en ik koos ervoor om te beginnen met haar befaamde bananenbrood. Dit recept was één van de populairste recepten op haar blog en daarom twijfelde Jolijn geen moment om dit recept op te nemen in het boek. Het lijkt wel of iedere foodblogger zijn eigen recept heeft voor bananenbrood en toch slagen ze er allemaal in om het bananenbrood een geheel eigen twist te geven. Jolijn doet dit door de toevoeging van chiazaad, chocola (waar ik erg blij van werd!) en dadels als vervanging voor geraffineerde suiker. Ik heb vanmorgen ontbeten met het bananenbrood en dit is zeker voor herhaling vatbaar! Het brood is heerlijk en de toevoeging van chocola maakt het voor mij helemaal af. Een ontzettend lekker en makkelijk ontbijt.

Zelf ben ik niet zo van de superfoods, maar Jolijn wel en dat merk je in veel recepten, vooral de ontbijtrecepten. Ik heb speciaal voor het bananenbrood een bakje chiazaad gekocht omdat ik heel erg benieuwd was naar dit recept dat op haar blog al een groot succes was. Heb je zelf geen superfoods in de kast staan? No worries! Er staan meer dan genoeg recepten in het boek waar geen cacaonibs, chiazaad, moerbeien of spirulina voor nodig is. Omdat het een vegan kookboek is maakt Jolijn natuurlijk wel veelvuldig gebruik van plantaardige melk, edelgistvlokken en andere vegan kookproducten. Gelukkig heeft ze in het begin van haar boek een duidelijk overzicht gegeven van de producten die zij veel gebruikt in de keuken met een heldere uitleg over het product en de toepassingen.

Vegadutchie

Het boek ‘Vegadutchie’ van Jolijn Pelgrum is opnieuw uitgebracht onder de titel ‘Vegan Verleiding‘ en is onder andere bij bol.com verkrijgbaar. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Vegadutchie. Hier vind meer informatie over Jolijn en haar voedingscoaching en natuurlijk een heleboel recepten!

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

8 gedachten over “Kookboektip: Vegadutchie”

  1. Ik kook meer met superfoods dan dat ik zelf doorheb haha. Gezien heel veel groenten en kokosolie nu ook al als superfood worden gezien gaat het redelijk goed. Ben heel benieuwd naar dit boek. Snuffel graag rond voor fijne recepten.

    1. Ja, tegenwoordig noemen ze iets al snel een superfood, haha :D. Kokosolie gebruik ik tegenwoordig ook heel veel, misschien gebruik ik ongemerkt dan toch meer superfoods dan ik dacht ;).

    1. Hahaha, same here :D. Als ik niet toevallig een kookboek heb liggen waar ik in kan bladeren ga ik zelfs naar de bieb om daar een hele stapel te lenen. Het is een beetje een verslaving ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *