Repaircafe

Repaircafé

Een gat in je favoriete trui? Een dvd-speler die je niet meer aan de praat krijgt? Een lek luchtbed? Weggooien is zonde, probeer het eens te repareren. Ben je zelf niet zo handig? Dan biedt het repaircafé misschien uitkomst! Mensen zijn de verspilling moe. Niet alleen de voedselverspilling waar tegenwoordig (gelukkig) heel veel aandacht voor is en actie op wordt ondernomen, maar ook de verspilling van gebruiksartikelen. Waar het vroeger normaal was om producten te repareren worden de meeste artikelen tegenwoordig zonder pardon weggegooid en vervangen. Eeuwig zonde natuurlijk want vaak is iets relatief eenvoudig te repareren. Helaas zijn veel van ons helemaal vergeten hoe producten ook alweer werken en is een reparatie vaak niet zo makkelijk meer. Gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van een repaircafé.

Een repaircafé is een lokaal georganiseerde bijeenkomst waar vrijwilligers beschikbaar zijn om kapotte spullen te repareren. Het eerste repaircafé vond plaats in 2009 in Amsterdam en was het initiatief van Martine Postma, de auteur van het boek ‘Weggooien? Mooi niet!’. Ondertussen zijn er al meer dan 700 locaties in 18 landen! Het grote succes alleen al toont aan dat er wel degelijk interesse is in het repareren van producten, als mensen maar gelegenheid krijgen om hierbij geholpen te worden.

Een repaircafé is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden en heeft een sterke nadruk op samen repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om diverse producten te repareren en voor elke klus is wel een vrijwilliger aanwezig met de deskundigheid om jouw product te repareren. Zo kunnen er naaisters, fietsenmakers, elektriciens of timmerlieden aanwezig zijn om jou te helpen met de reparatie. Het repaircafé wil hiermee laten zien dat repareren leuk is en vaak ook heel makkelijk. Zij hopen hiermee een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen om zo mensen aan te zetten tot een duurzamere lifestyle. Kijk op de website van het repaircafé voor een bijeenkomst bij jou in de buurt. Op deze website kun je ook terecht als je zelf het initiatief wilt nemen om een repaircafé te starten.There are 4 comments

Add yours
 1. Karen

  Goed initiatief. Ik las laatst ergens dat producten expres niet meer zo goed gemaakt worden zodat ze eerder vervangen moeten worden. Volgens mij klopt dat ook echt. Ik heb hier nog een Magimix van mijn grootmoeder die al minstens 30 jaar oud is en haar krullenset staat ook in mijn kast. Maar mijn elektrische tandenborstel moet elk jaar vervangen worden omdat ‘ie het dan niet meer goed doet. Gek toch?

  • awkwardduckling

   Ja, dat heb ik ook wel eens gehoord en dat vermoed ik eigenlijk zelf ook. Als ik terug denk aan die heel oude nokia telefoons die onverwoestbaar waren en die vergelijk met de telefoons van nu die na een jaar al gebreken vertonen is het toch opvallend. Veel apparaten tegenwoordig zijn ook zo gebouwd dat ze niet meer open te maken zijn door de consument zodat ze helemaal niet meer zelf gerepareerd kunnen worden. Schandalig eigenlijk.

 2. Dina

  Wat een leuk idee en een goed initiatief! Eigenlijk gooi ik spullen nooit zomaar weg, tenzij het gewoon écht klaar is. Goed dat je hier aandacht aan besteedt, lijkt me leuk als zo’n repair cafe hier in de buurt zou zijn.

  • awkwardduckling

   Ja he? Ik wist tot voor kort wel van het bestaan van repaircafés af, maar ik wist niet dat ze zo ongeveer in elke gemeente wel een repaircafé organiseren. Wellicht hebben ze ook redelijk dicht bij jou zoiets!


Post a new comment