Leven Zonder Afval

Leestip: Leven zonder afval

Deze week is het boek ‘Leven zonder afval’ verschenen, het eerste boek van Emily-Jane Lowe Townley die we ook wel kennen van haar blog Leven Zonder Afval. Emily-Jane leeft met haar man en drie kinderen in Baarn en samen met haar gezin heeft zij twee jaar geleden radicaal het roer omgegooid en hebben ze zich gericht op het produceren van zo min mogelijk afval. Via haar blog en nu het boek ‘Leven zonder afval’ deelt zij met ons hoe dit voor iedereen haalbaar is.

Leven Zonder Afval

Het boek ‘Leven zonder afval’ begint met een inleiding waarin Emily-Jane duidelijk uitlegt hoe zij zijn gekomen tot het verminderen van hun afvalproductie en waarom het zo belangrijk is om minder afval te produceren. Daarna wordt uitgelegd hoe je je afval kunt reduceren aan de hand van de vijf basisprincipes: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren.

In het boek vind je vervolgens hoofdstukken over boodschappen doen zonder afval, groen huishouden, persoonlijke verzorging en kinderen. Daarnaast is het boek gevuld met fijne recepten voor bijvoorbeeld ontbijtkoek, jam, vegaburgers en heel veel andere heerlijke gerechten. Stuk voor stuk producten die zij niet aan kon schaffen zonder verpakkingsmaterialen en daarom besloot zij dit voortaan zelf te maken.

Leven Zonder Afval

Zelf maken speelt sowieso een belangrijke rol in haar leven en ook in dit boek. Zo vind je in de hoofdstukken ‘groen huishouden’ en ‘persoonlijke verzorging’ een heleboel fijne recepten voor het zelf maken van schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Daarnaast vind je in het boek ook nog een handig recept om zelf bijenwasdoeken te maken om kazen of andere verse producten in te bewaren.

Wat ik wel mis in het boek is een handig overzicht van de diverse (online) winkels waar je veel producten die Emily-Jane noemt in haar boek kunt kopen. Zo koopt Emily-Jane veel grootverpakkingen rijst en baking soda en gebruikt zij bijvoorbeeld shampoo bars die zij online besteld. Ik ben zelf nog niet zo bekend met online winkels waar je dit voordelig en betrouwbaar kunt aanschaffen dus een overzicht van winkels waar zij graag haar boodschappen doet, zowel fysiek als online, was een fijne toevoeging geweest.

Leven Zonder Afval

Ik raakte al geïnspireerd door haar blog, tot bijvoorbeeld het maken van deze handige katoenen zakjes, en ook haar boek heeft me op talloze fantastische ideeën gebracht om mijn dagelijks leven nog verder te verduurzamen. Zo ga ik zeker de bijenwasdoeken maken en zal ik voor de witte was eens proberen om baking soda toe te voegen aan mijn zelfgemaakte wasmiddel. Ik ben heel erg enthousiast over het boek en ben volop geïnspireerd geraakt. Ik kan het boek dan ook aan iedereen aanraden die graag op een praktische manier het dagelijks leven wil verduurzamen en afval wil verminderen.

‘Leven zonder afval’ is nu te koop en kun je bijvoorbeeld bij Bol.com bestellen. Neem ook zeker eens een kijkje op het blog Leven Zonder Afval voor meer informatie over Emily-Jane, inspirerende ideeën of een kijkje in haar online winkeltje vol zelfgemaakte producten.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

9 gedachten over “Leestip: Leven zonder afval”

  1. Wauw op zo’n boek heb ik echt gewacht. Eindelijk komt haar verhaal op papier! Ik vindt het zo inspirerend. Al een paar jaar probeer ik te consuminderen en momenteel ben ik alle potjes en dingen die ik heb aan het opmaken. Het roer mag om!

    1. Wat leuk om te horen dat je dat besteld hebt :). Alle leuke boeken komen op de één of andere manier altijd tegelijkertijd uit, dit is ook weer zo’n periode dat er allemaal leuke boeken verschijnen. Er zullen dus flink wat leuke reviews volgen in de komende weken :D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *