zwerfie

Kijktip: zwerfvuil oprapen

In een aflevering van Kassa Groen van vorig jaar werd aandacht besteed aan het oprapen van zwerfafval. Zwerfafval ligt overal en is niet alleen een doorn in het oog, het is enorm schadelijk voor het milieu. Eén van de grootste problemen is het plastic afval dat op straat wordt gegooid. Plastic verdwijnt namelijk niet uit de natuur, het breekt heel langzaam af in miniscule stukjes en vormt een enorme bedreiging voor het milieu, allerlei dieren en zelfs onze gezondheid. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor de plastic soep in de oceanen en het wordt hoog tijd dat we hier met z’n allen iets aan doen. Met het oprapen van zwerfafval kan iedereen helpen met dit probleem.

In de reportage van Kassa Groen maken we kennis met Peter Smith, kunstenaar, initiatiefnemer van Klean en actief zwerfie opraper. Peter Smith, ook wel bekend als Klean Peter, raapt dagelijks ruim 20 stuks zwerfafval op bij de oevers van het IJ. Natuurlijk raapt hij het zwerfafval op om de straten schoner te maken en de plastic soep te verminderen, maar Peter maakt van dit zwerfafval ook kunst. Het meest bekend is zijn grote wereldbol die dreef op het IJ. Wil je meer weten over Peter Smith of zijn stichting Klean neem dan eens een kijkje op de website van Stichting Klean.

Alhoewel ik redelijk veel mensen volg die dagelijks onder #zwerfie twitteren dat ze weer een flinke hoeveelheid zwerfafval hebben opgeruimd moet ik bekennen dat ik mezelf hier nog niet toe heb kunnen zetten. Zoals Peter Smith al opmerkt voel je hierbij toch schaamte, terwijl dit absurd is want het opruimen van afval zou niet de bron van schaamte moeten zijn maar het op straat gooien van afval. Daarnaast heb ik het altijd goed kunnen praten voor mijzelf omdat ik het gevoel gehad dat het niet mijn verantwoordelijkheid was aangezien het niet mijn afval op de grond is. Helaas is het de harde waarheid dat als niemand zich verantwoordelijk voelt dat er ook niets zal veranderen. Als ik nu over straat loop of over door de bossen of over de hei loop valt het zwerfafval me steeds meer op en merk ik dat ik er ook zelf graag iets aan zou willen doen. Volgende keer zal ik een tas meenemen en het storende zwerfafval zelf opruimen. Al pakken we allemaal maar één stuk zwerfafval op per dag, samen maken we dan een enorm verschil en hoe meer mensen zwerfafval oprapen, hoe normaler het wordt. En zwerfafval opruimen is nog nooit zo leuk geweest door de initiatieven van Klean en van Trash Hunters. Op de website van Klean vind je bijvoorbeeld de #zwerfie challenge of de #zwerfie bingo. Je kunt je bij Trash Hunters inschrijven als Trash Hunter en bijvoorbeeld meejagen op de Big Five. Of je maakt een selfie met een stuk zwerfafval dat je hebt opgeraapt en stuurt het naar Trash Hunters of deelt het op social media met de hashtag #zwerfie. Zij brengen dit zwerfafval in kaart en proberen zo te werken aan een oplossing door niet alleen het zwerfafval van straat te verwijderen, maar ook te identificeren wat er nu precies op straat ligt aan verpakkingen en merken.

De Kassa Groen reportage met Peter Smith over zwerfafval is hieronder te bekijken.

6 gedachten over “Kijktip: zwerfvuil oprapen”

  1. Ik herken het dat je het wel wil doen, maar eigenlijk nooit hebt gedaan. Je hebt gelijk, waarom schamen? Als iedereen dit zou doen zou er geen zwerfafval meer zijn! Ik doe met je mee, de volgende keer ga ik ook afval oprapen! 🙂

    1. Wat leuk om te horen! Het is ook heel raar dat we ons zouden schamen voor het oprapen van een paar stukken afval, dat is toch juist iets goeds? Hoe meer zielen hoe meer vreugd :D.

  2. Ik probeer soms ook wat op te pakken, maar soms lijkt het echt onbegonnen werk! Vooral als het hard waait lijkt er zoveel door de lucht te fladderen…

    1. Ja, zo kan het inderdaad ook voelen, alsof jouw bijdrage maar een druppel op de gloeiende plaat is. Maar hoe meer mensen dit doen, hoe meer effect het heeft natuurlijk :). Heel leuk om te horen dat je dit af en toe al doet!

  3. Wat een mooie kunst maakt Peter van plastic zeg. Ik vind dit een goed initiatief, elk stuk afval kan het verschil maken dat wordt opgeruimd . Al moet ik zeggen dat ik ook alleen mijn eigen troep weg gooi. De volgende keer als ik iets zie, ga ik het opruimen 🙂

    1. Ja mooi he? Hij heeft enorme containers vol met afval waar hij prachtige dingen van maakt. Ik ruimde voorheen ook alleen mijn eigen troep op, maar vanaf nu ga ik ook meer op de zwerfie toer. Leuk dat je ook meedoet :D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *