Het Klein Verzet

Leestip: Het klein verzet

Onlangs verscheen het boek ‘Het klein verzet’, een indrukwekkend boek over ‘gewone’ mensen die zich op allerlei manieren inzetten voor een betere toekomst. De schrijfster, Tine Hens, is voor dit boek door heel Europa gereisd en heeft op haar reis kennisgemaakt met inspirerende mensen en initiatieven. Van wildtuinierders tot een transitiestraat en van windmolenbouwers tot lokale ruil- en deeleconomieën: alles komt aan bod in dit inspirerende boek.

Tine Hens, de schrijfster van ‘Het klein verzet’, is een historica en journaliste uit België. Haar reis door Europa toont de talrijke burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid en een betere toekomst voor zichzelf en anderen. Dat Tine Hens een historica is wordt al snel duidelijk in het boek want ze weet in elk hoofdstuk een interessante historische achtergrond feilloos te verweven met haar ontmoetingen. Van de uitvindingen van Tesla tot de oprichting en het verval van het Crystal Palace in Londen, al haar ontmoetingen worden in een interessant historisch perspectief geplaatst wat niet alleen een interessant achtergrondverhaal biedt, maar vaak ook gebeurtenissen en initiatieven in perspectief plaatst.

Haar ontmoetingen zijn in het boek opgedeeld in vier hoofdstukken: ‘De Droom’, ‘De plant’, ‘Energie’ en ‘Ruilen en delen’. Regelmatig wordt in het boek de utopie aangehaald. ‘Willen we niet allemaal zinvol werk, een bloeiende economische activiteit, sterke en gelukkige gemeenschappen en een zekere weerbaarheid in tijden van crisis?’ De utopie staat in schril contrast tot de realiteit. Door heel Europa is werkloosheid een enorm probleem en de armoede grijpt om zich heen. Gelukkig zien veel individuen bovenstaande omschrijving van de utopie niet als een ongrijpbare droom en wordt er op lokaal niveau op allerlei verschillende manieren gewerkt aan bloeiende economische activiteit, zinvol werk, sterke gemeenschappen en weerbaarheid in crisistijd. Zoals Tine Hens ook al zegt in haar boek ‘essentieel voor iedere verandering zijn gewone mensen die kleine duwtjes geven’ en zij toont op indrukwekkende wijze dat deze kleine duwtjes volop worden gegeven in Europa.

Hoe deze kleine duwtjes eruit zien verschilt van land tot land en van stad tot stad. Het kleine stadje Totnes in Engeland heeft zijn Transition Street, waar alles draait om reconomy, oftewel reclaiming the economy. Met een lokale munteenheid, de Totnes Pound, en een sterke gemeenschapszin werken ze aan het verbeteren van de lokale economie en de gemeenschap. In Porto in Portugal echter proberen ze de gemeenschapszin en de lokale economie te verbeteren door middel van moestuinieren en in het Deense stadje Thisted draait alles om duurzame energie en de bouw van windmolens.

Zoals een vrouw tijdens één van de vele ontmoetingen opmerkte: ‘We hebben geen revolutie nodig. We moeten het wiel niet opnieuw uitvinden. We moeten ons herinneren hoe het wiel eruit zag.’ Dit is zeker waar voor een heleboel projecten waar Tine Hens een kijkje heeft genomen. Het zijn geen revolutionaire ideeën, het zijn geen grootse plannen die in de kinderschoenen staan. Het zijn stuk voor stuk kleine initiatieven van ‘gewone’ mensen die in de meeste gevallen terugvallen op vaardigheden die zij waren vergeten om hun leven nu te verbeteren. De kunst van het verbouwen van groente, de kunst van ruilen en lenen en niet te vergeten het belang van een sterke gemeenschap.

Ik vond ‘Het klein verzet’ enorm inspirerend om te lezen. Tine Hens weet haar reis en haar ontmoetingen zó op papier te zetten dat je het gevoel hebt hier persoonlijk bij aanwezig te zijn. Haar omschrijvingen van zelfs de kleinste details zoals geuren, geluiden en zelfs kleine gebaren van personen geven een goede sfeerbeschrijving van een ontmoeting. De verschillende onderdelen van haar reis vloeien moeiteloos in elkaar over en ze verweeft de individuele verhalen op een mooie manier met elkaar. Alhoewel sommige verhalen van de personen die zij heeft ontmoet erg aangrijpend zijn weet Tine Hens de toon van het boek toch optimistisch te houden en ligt de nadruk meer op wat de ‘gewone’ mens wel kan in plaats van wat er niet kan. ‘Het klein verzet’ is nu te koop in de winkels en is Bij Bol.com te bestellen.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

6 gedachten over “Leestip: Het klein verzet”

    1. Het is ook zeker een interessant boek, de initiatieven die ze bespreekt zijn zo inspirerend! De schrijfster, Tine Hens, is ook aanwezig op social media, Twitter bijvoorbeeld, misschien leuk om haar te volgen?

  1. Ja, heel interessant en bijzonder boek! Boekvoorstelling en de lezing was vorige maand hier in Leuven. Ik vind het zo’n inspirerend en mooi idee. Heel mooi dat er hier ook aandacht aan wordt geschonken!

    1. Wat leuk dat je bij de boekpresentatie was! Ik vond het een prachtig boek en leuk om te horen dat jij het ook hebt gelezen, in Nederland is het boek volgens mij nog niet zo bekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *