yoga

30 Days of Yoga – week 1

De eerste week van mijn 30 Days of Yoga zit erop. Hoe bevalt het me tot nu toe en merk ik al wat verschil? Dat lees je vandaag allemaal in mijn eerste wekelijkse update. Ik begin maar gelijk met een biecht: ik heb in deze eerste week al een dag overgeslagen *schaam, schaam*. Het is nu eenmaal niet altijd even makkelijk om even 15-20 minuten vrij te maken om rustig de yogales te volgen zonder pottenkijkers of zonder dreumes die dit bij uitstek een goede gelegenheid vindt om speelgoed op mama te stapelen terwijl mama zich net moeizaam in een ingewikkelde houding heeft gepositioneerd. Omdat ik toch alle dagen van het programma af wil maken heb ik hiermee mijn 30 Days of Yoga challenge veranderd in een 31 Days of Yoga challenge. Laten we hopen dat ik geen dagen meer hoef over te slaan ander sleept deze challenge zich nog wel even voort ;).

De eerste week is het even wennen om de yogalessen in je ritme op te nemen. De eerste twee lessen in de reeks zijn ook behoorlijk lang, allebei ruim een half uur (!), maar daarna neemt de lengte van de oefeningen af tot tussen de 15-20 minuten, wat toch merkbaar eenvoudiger vol te houden is. De duur van de oefeningen neemt weer toe vanaf dag 7 om daarna wisselend te blijven. Dat vind ik persoonlijk wel lastig omdat je je niet echt kunt instellen op een bepaalde duur, maar het is logisch omdat Adriene elke dag een ander onderwerp of lichaamsdeel behandeld en dat kan je niet altijd behandelen in dezelfde tijdsduur. In de eerste week heeft ze zo bijvoorbeeld al een dag besteed aan de rug en aan de buikspieren en lag er een sterke nadruk om de ademhaling en de bewustwording van je lichaam.

Na een week is er natuurlijk nog niet heel erg veel resultaat te melden, ik begin er net in te komen. Wel merk ik al dat de bewegingen me iedere dag weer iets makkelijker afgaan. Het is natuurlijk moeilijk om yogales te volgen via een beeldscherm omdat je constant aan het multitasken bent. Je kunt je niet volledig richten op een pose omdat je alweer naar het scherm tuurt om te zien wat de volgende pose moet zijn. Na een paar dagen wordt het een stuk makkelijker om de poses aan te nemen zonder telkens naar Adriene te kijken en dat geeft ook een stukje rust in de oefeningen.

Daarnaast merk ik ook al dat de aandacht die Adriene geeft aan de ademhaling en de houding echt zijn vruchten afwerpen. In het dagelijks leven ben ik mij nooit zo bewust geweest van mijn ademhaling en ik heb nog wel eens de neiging om door spanning mijn schouders constant hoog op te trekken en heel hoog adem te halen. Door de lessen ben ik hier veel meer op gaan letten en alhoewel dat in het begin erg lastig is wordt dit na verloop van tijd steeds makkelijker.

Alhoewel het elke dag weer even zoeken is naar een momentje om de oefeningen te doen vind ik het prettig om die tijd op een dag even te nemen om tot rust te komen en even niets anders te doen dan yoga. Het bevalt me tot nu toe goed en de positieve ontwikkelingen tot nu toe zorgen er al voor dat ik extra gemotiveerd ben om door te gaan. Volgende week lezen jullie natuurlijk alles over mijn ervaringen met de tweede week van 30 Days of Yoga.There are 8 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Leuk dat je het ook gaat proberen! Ik had niet verwacht zo snel al verandering te merken, maar het is heel fijn om je steeds meer bewust te worden van je ademhaling en je houding, daar heb je na de challenge ook heel veel aan.

 1. Janet

  Hmm, je hebt me wel geïnspireerd. Ik begin telkens weer aan thuisyoga, bv met de you tube video’s van Tara Stiles maar ik haak steeds na een paar dagen af. 30 dagen (of 31 ;)) lijkt me wel een enorme uitdaging. Ik ga alleen wel pas beginnen na mijn korte vakantie want ik zie me dit niet ‘s ochtends op vakantie doen. Zo gedisciplineerd ben ik niet! Veel succes met de tweede week!

  • awkwardduckling

   Wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren! Ik heb ook (nog) niet de discipline om dit elke dag op een vast moment te doen hoor. Ik begon heel optimistisch met extra vroeg opstaan voor yoga, maar ik ben geen ochtendmens en dan is dat zeker af te raden ;). Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen als je terug bent van vakantie!


Post a new comment