organic grapes

Kijktip: The Organic Effect

De afgelopen weken kwam ik het filmpje ‘The Organic Effect’ overal tegen. Diverse bloggers deelden het filmpje en ook op social media was het een groot succes. ‘The Organic Effect’ is een filmpje van krap 2 minuten, uitgebracht door de Zweedse supermarkt Coop, waarin wordt aangetoond wat het effect is van biologisch eten op ons lichaam.

‘The Organic Effect’ laat in een kort filmpje zien wat het verschil is tussen niet-biologisch en biologisch eten op alle leden van een gezin. De bloedwaarden van de gezinsleden worden getest op diverse soorten pesticiden tijdens het eten van niet-biologische producten en biologische producten. Het is een filmpje van de Zweedse supermarkt Coop en in de eerste instantie was ik ietwat kritisch omdat het natuurlijk wel een reclameboodschap is. De studie is echter veel uitgebreider dan het filmpje doet vermoeden en is uitgevoerd door IVL, the Swedish Environmental Research Institute. Het complete verslag van het onderzoek is hier in te zien.

Het lijkt evident dat het eten van biologische producten wel degelijk een verschil maakt, maar het is zeker geen wondermiddel en het geeft ook geen garantie op een gezond en vitaal leven, daar zijn teveel verschillende factoren bij betrokken. Natuurlijk is het een goede start en daarom vind ik de boodschap van dit filmpje erg sterk, het filmpje weet in korte tijd een belangrijke en indrukwekkende boodschap over te brengen. Je kunt het filmpje hieronder bekijken. Werkt de video niet? Dan is de video ook hier te bekijken.

Had jij het filmpje al gezien en wat vind jij ervan?

4 gedachten over “Kijktip: The Organic Effect”

  1. Zo, dat zijn nog eens resultaten!
    Jammer genoeg past biologisch niet in mijn budget. Eigenlijk zouden de (super)markten standaard biologische producten moeten verkopen, dan zou het voor iedereen betaalbaar worden! Maar volgens mij is dat logistiek niet helemaal haalbaar, geloof dat biologisch eten meer grond in beslag neemt?

    1. Met een beperkt budget is het altijd lastig, voor ons ook hoor. Wij maken gewoon bepaalde keuzes voor biologische producten die niet perse veel duurder zijn of die in de aanbieding zijn. Gelukkig hebben steeds meer supermarkten een uitgebreid biologisch budget zodat het voor iedereen beschikbaar is, maar op grotere schaal biologische teelt zal inderdaad lastig worden omdat er bepaalde regelgeving voor is waar lang niet alle landbouw aan voldoet. Gelukkig stappen steeds meer bedrijven over en zal het op de langere termijn meer opleveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *