windenergie

Kijktip: Power to the People

De kijktip deze week is de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Power to the People’, over de snelle ontwikkelingen op het gebied van energielevering. Door Tegenlicht wordt dit ook wel treffend de energierevolutie genoemd, waarbij mensen het heft in eigen handen nemen en in hun eigen energie gaan voorzien door middel van zonnepanelen of windmolens om zo minder afhankelijk te zijn van de grote energieleveranciers.

Lange tijd was er geen alternatief voor het afnemen van energie bij de grote maatschappijen, maar met de enorme ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie de laatste jaren is dit veranderd. Niet alleen zijn zonnepanelen en zelfs windmolens veel toegankelijker voor individuen, maar deze alternatieven zijn ook steeds beter betaalbaar. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen zelf het heft in handen nemen en kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen op hun dak of een windmolen op hun terrein.

Het zelf opwekken van energie geeft je niet alleen de mogelijk om duurzamer bezig te zijn en om minder afhankelijk te zijn van de grote energiemaatschappijen, maar ook geef je hiermee een duidelijke boodschap af, zoals Peter Breithaupt ook aangeeft. Ben jij het niet eens met de bouw van kolencentrales? Investeer dan niet in deze bedrijven. Dit is wat Tegenlicht ‘de kracht van kleinschaligheid’ noemt.

In de uitzending passeren een heleboel interessante initiatieven de revue, van individuen die zelf hun energie opwekken tot een volledig eiland dat erin is geslaagd energieonafhankelijk te zijn. De aflevering ‘Power to the People’ is in het filmpje hieronder te bekijken. Werkt de link niet dan is de uitzending ook op de website van Tegenlicht te bekijken.There are 2 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Ja, dat begrijp ik, dat hebben wij ook wel hoor. Wij zijn op huizenjacht en één van onze wensen is dat we zo zelfvoorzienend mogelijk worden, ook qua energie. Deze uitzending is daarom heel inspirerend en steeds meer mensen kiezen hiervoor.


Post a new comment