Opgeweckt Noord

Opgeweckt Noord in Groningen *gesloten*

Afgelopen week opende de eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland, Opgeweckt Noord in Groningen. Ik keek al maanden uit naar deze opening en ik moest natuurlijk zo snel mogelijk een bezoekje brengen aan dit fantastische concept. Afgelopen maandag bracht ik een hele dag in Groningen door en naast het bezoeken van allerlei leuke hotspots heb ik natuurlijk ook een uitgebreid kijkje genomen bij Opgeweckt Noord. Vandaag lees je alles over deze fijne winkel.

Opgeweckt Noord in een initiatief van Tonny Straatman en Dorethea Piek. Begin dit jaar startte zij de crowdfunding voor hun project en binnen slechts een week hadden zij het bedrag van € 25.000,- al ruimschoots bij elkaar. Zo blijkt maar dat er veel vraag naar en interesse is in een winkel waar duurzaamheid voorop staat. Vanuit dit oogpunt zijn de meeste aspecten van deze winkel ontwikkeld. Niet alleen verminderen zij met dit concept het aantal verpakkingsmaterialen, ze werken ook nauw samen met lokale aanbieders. Niet alleen voor hun producten, maar ook in samenwerkingen op andere gebieden.

Opgeweckt Noord

Opgeweckt Noord is in de eerste instantie een supermarkt waar je heerlijke verse onverpakte producten kunt kopen. Het aanbod is heel divers, de winkel biedt onder andere groente, fruit, zaden, noten, granen, brood, kaas, gebak, olie, azijn, yoghurt, thee en kruiden. Het aanbod is zoveel mogelijk biologisch en lokaal en natuurlijk verpakkingsvrij. Nu moet ik er wel bij vermelden dat niet het gehele assortiment verpakkingsvrij is. Bij Opgeweckt Noord vind je bijvoorbeeld ook fruitsap, jam en andere lekkernijen van lokale telers die wel in een verpakking verkocht worden. Dit is allemaal wel in glazen potten aangeboden die heel makkelijk weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is nu eenmaal voor sommige producten niet mogelijk om verpakkingsvrij aangeboden te worden. Toch is het verpakkingsvrije aanbod aanzienlijk en het is en blijft een uitdaging voor Tonny en Dorethea om de eersten te zijn in Nederland die dit concept volgen.

Opgeweckt Noord

Naast deze verse producten vind je bij Opgeweckt Noord ook een zeer uitgebreid assortiment aan potjes, flessen en andere duurzame verpakkingen. Zo verkopen ze hier de Bee’s Wrap, een doek van bijenwas welke dient als duurzaam alternatief voor papieren wikkels of plastic folie. Ook verkopen ze een ontzettend handige juten tas voor de boodschappen waarin aparte compartimenten zitten om flessen op hun plek te houden. Wat een fantastisch idee!

Opgeweckt Noord

Maar hoe werkt dat dan, dat verpakkingsvrij winkelen? De producten in de winkel tap je zelf uit dispensers en taps of schep je uit manden en bakken. Dit kun je doen met zelf meegebrachte potjes of zakjes, of je kunt deze hier kopen. Zoals ik al zei verkopen ze bij Opgeweckt Noord een uitgebreide selectie potjes, flessen en andere verpakkingen. Voordat je een potje vult weeg je deze op de weegschaal. De barcode met het gewicht van de verpakking plak je op het potje en dan kun je gewoon de boodschappen doen, het gewicht van de verpakking wordt van het totaal afgetrokken.

Opgeweckt Noord

Opgeweckt Noord is echter meer dan alleen een winkel. Achterin het pand vind je een restaurant waar je elke dag kunt genieten van een vers bereide maaltijd door de medewerkers zelf. Het menu wisselt regelmatig omdat er wordt gekookt met lokale en seizoensgebonden producten. Je kunt hier natuurlijk ook terecht voor een kopje koffie of een smoothie. Laat je vooral verrassen! In het restaurant zijn ook werkplekken, met wifi, beschikbaar zodat je hier ontspannen aan het werk kunt.

Opgeweckt Noord

Omdat ze bij Opgeweckt Noord gezond en lekker eten zo belangrijk vinden worden hier ook regelmatig leuke workshops georganiseerd om klanten de gelegenheid te bieden om meer te leren over gezondheid, lekker koken en allerlei handige technieken. Zo kun je je opgeven voor een workshop waar je leert om smoothies te maken, gezond te ontbijten en lunchen of leert wecken. Binnenkort kun je je opgeven voor deze leuke workshops via hun website, waar je ook het complete aanbod aan workshops kunt bekijken.

Opgeweckt Noord

Al met al was ik erg onder de indruk van de winkel en het aanbod. De winkel is erg prettig en overzichtelijk ingedeeld en het personeel was erg behulpzaam en stond open voor een praatje of vragen over de winkel of de werkwijze. De locatie is perfect zo midden in het centrum, alleen jammer dat Groningen zo ver weg is :).

Opgeweckt Noord is gevestigd aan de Astraat 16 in Groningen. De winkel is 7 dagen per week geopend. Van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 19.00 (op donderdag tot 21.00) en op zondag van 12.00 tot 17.00. Voor meer informatie over de winkel, de workshops of het assortiment kun je een kijkje nemen op hun website.

Update: Helaas heeft Opgeweckt Noord de deuren moeten sluiten in Groningen.There are 8 comments

Add yours
 1. Eva

  Oh wat leuk! Jammer dat het helemaal in Groningen is. Maar zeker de moeite waard om er dan maar een dagje heen te gaan! Oh ik zou willen dat er zoiets in Delft ook was… Ik hoop dat ze het snel gaan franchisen. Liefs, Eva!

  • awkwardduckling

   Het is inderdaad wel ver, daarom heb ik er maandag een gezellig dagje Groningen van gemaakt. Er zijn zoveel leuke winkels en restaurants daar dat een dagje uit zeker de moeite waard is. Binnenkort opent er in Utrecht ook een verpakkingsvrije winkel, Bag & Buy, en ik vermoed zo dat er veel soortgelijke winkels zullen volgen.

  • awkwardduckling

   Jazeker! De dag was te kort om alle leuke hotspots te bezoeken, maar ik ben ook bij Sostrene Grene, Laif & Nuver en Folk geweest. Het is zo’n leuke stad, ik had gewoon tijd te kort om alles te bezoeken!


Post a new comment