New York City

Kijktip: No Impact Man

De kijktip ‘No Impact Man’ is een inspirerende documentaire over een gezin in New York City dat een jaar lang hun leven zo probeert in te richten dat zij geen negatief effect hebben op het milieu. Dit houdt in dat zij gaan leven zonder afval te creëren, dat zij het gaan doen zonder televisie, electriciteit en nieuwe aankopen, dat zij alleen lokaal en uit het seizoen eten en dat zij gedurende een jaar geen gebruik maken van de auto, bus, vliegtuig en metro. Een enorme uitdaging natuurlijk en dit jaar, met de ups en de downs, is dan ook vastgelegd in deze documentaire.

Het No Impact project is een idee van Colin Beavan, een schrijver woonachtig in New York City met zijn vrouw en dochtertje. Colin wilde weten of hij op deze planeet kan wonen en meer goed dan kwaad kan doen en zo kreeg het project geleidelijk aan vorm. In de eerste instantie probeerde Colin met zijn gezin zo sober mogelijk te leven, tot hij, ongeveer een half jaar na het begin van zijn project, tot de ontdekking kwam dat het er niet zozeer om gaat dat iedereen zo min mogelijk ‘resources’ gebruikt, het gaat om het vinden van duurzame oplossingen voor wat we gebruiken. De toewijding van het gezin en de maatregelen die zij nemen tijdens hun No Impact project zijn bewonderenswaardig en je krijgt heel goed mee wat voor effect deze maatregelen hebben op hun dagelijks leven en hun relaties.

Ik vond het schokkend om te zien hoeveel negativiteit het gezin te verduren krijgt gedurende hun No Impact project. Ik begrijp dat de documentaire uit 2009 is en het project al in 2007 is opgestart. Het vergroenen van de lifestyle was toen nog niet zo gangbaar als het nu is. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds raar reageren op bepaalde initiatieven, maar de enorme golf van kritiek die zij te verduren kregen kan ik mij nu niet meer voorstellen. Eén van de redenen aangedragen in de documentaire door één van hun kennissen is dat zij met hun verandering in leefstijl anderen direct of indirect een schuldgevoel bezorgen over hun leefstijl en dat daar defensief op wordt gereageerd. Het is mooi om te zien hoe het gezin omgaat het deze kritiek en wat voor effect zij hebben gehad met hun No Impact project.

De documentaire is een echte aanrader en is te bekijken op Netflix. Mocht je meer willen weten over het project dan kun je de website van Colin Beavan bezoeken. Veel kijkplezier!

Update: De documentaire is helaas niet meer via Netflix te bekijken. There are 4 comments

Add yours

Post a new comment