vegan

Kookboektip: Vegan

Enige tijd geleden liet ik jullie al weten dat ik met veel plezier was begonnen aan het kookboek ‘Vegan’, een boek vol met veganistische recepten en boordevol informatie over de vegan lifestyle. Nu weten jullie waarschijnlijk wel dat ik zelf geen vegan ben, maar ik eet steeds minder vlees en vis en ik ben altijd op zoek naar fijne nieuwe recepten om mijn vegetarische/veganistische repertoire uit te breiden. Hierbij is het kookboek ‘Vegan’ voor mij een uitkomst!

Het kookboek’ Vegan’ is verschenen in 2014 en geschreven door Sue Quinn. Het boek staat boordevol informatie over de veganistische leefstijl. Vanwege de uitgebreide inleiding en uitleg en de vele recepten voor zuivelvervangers is in mijn optiek dit boek vooral heel handig voor beginnende veganisten die met dit boek wegwijs worden in de veganistische keuken, maar ook voor doorgewinterde vegans zullen er meer dan genoeg fijne recepten in staan.

Vegan

Het boek bevat meer dan 130 veganistische recepten, variërend van basisrecepten voor bijvoorbeeld plantaardige melk of yoghurt tot hartige gerechten en zoete gerechten. Het boek bevat gerechten voor elke maaltijd van de dag en is daarom ontzettend handig. Wel hebben de meeste recepten een redelijk lange bereidingstijd en een ietwat lange, en in mijn optiek soms wat onoverzichtelijke, ingrediëntenlijst dus het boek is wel gericht op mensen die graag in de keuken staan. Gelukkig val ik in die categorie en had ik al snel mijn oog laten vallen op een paar recepten die ik zeker wil gaan maken.

Van alle lekkere recepten in het boek koos ik ervoor om te beginnen met de shepherd’s pie. Traditioneel een Britse gehaktschotel, maar in dit geval boordevol champignons, linzen en andere heerlijke groente. Het recept had nogal wat verschillende ingrediënten dus het was zeker niet het meest eenvoudige gerecht om te maken op een doordeweekse dag, maar gelukkig had ik de meeste ingrediënten wel in huis. Ik heb ervoor gekozen om in plaats van een aardappel-pastinaakpuree enkel aardappelpuree te maken aangezien we enorm veel aardappels in huis hadden, maar voor het recept zelf maakt dit weinig verschil. De shepherd’s pie viel goed in de smaak en was zeker de tijd in de keuken waard, al komt het gerecht natuurlijk het beste tot zijn recht tijdens de koudere maanden omdat het erg rijk gevuld is en de porties groot genoeg zijn om flink door te eten.

Vegan

Naast de enorme hoeveelheid recepten biedt het boek ook handige informatie over de vegan lifestyle. Zo vind je aan het begin van het boek uitgebreide informatie over plantaardige vervangingen voor bijvoorbeeld eieren, melk of room in recepten en vindt je in het boek ook een heleboel recepten voor bijvoorbeeld plantaardige zuivelproducten. Daarnaast sluit het boek af met handige tips voor het kopen van veganistische producten. Voor de meeste gerechten uit het boek heb je geen ingewikkelde, relatief onbekende, ingrediënten nodig, maar producten als agar-agarpoeder, agavesiroop en edelgistvlokken zijn voor de wat meer doorgewinterde veganisten toch redelijk onmisbaar. Het assortiment in supermarkten is tegenwoordig wel iets meer vegan-friendly, maar voor veel ingrediënten die gebruikt worden in de veganistische keuken zul je toch ergens anders moeten shoppen. Gelukkig geeft Sue Quinn in het boek een aantal handige webshops voor veganistische producten en geeft ze advies over waar je bepaalde producten kunt vinden.

Vegan

Al met al is ‘Vegan’ een ontzettend fijn kookboek en biedt het een mooie mix van nuttige informatie en een flinke hoeveelheid recepten. Het boek is ook erg mooi vormgegeven met een overzichtelijke indeling en mooie foto’s bij alle recepten. Ik raad het boek dan ook zeker aan, voor zowel vega(n)s als niet-vega(n)s die graag wat vaker plantaardig eten. Het boek ‘Vegan’ is bij Bol.com te bestellen.

Deze review bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 4 comments

Add yours
  1. Elisabeth

    Het ziet er uit als een leuk en handig kookboek. Heb je gisteren Zembla gezien? Het ging over de melkveehouderij in Nederland, heel confronterend vond ik. Het is zo lastig om dat te vervangen in je recepten, maar in dit boek staan dus handige tips… Misschien ga ik het wel aanschaffen, bedankt!

    • awkwardduckling

      Ik heb de Zembla aflevering nog niet gezien, maar het klinkt wel interessant! Bedankt voor de tip. Ik lees de laatste dagen ook steeds meer over de groei van de megastallen door de afschaffing van de melkquota en ik heb ook al veel gelezen over de schokkende toestanden in de melkveehouderij dus het gebruik van melk is voor mij ook echt een aandachtspunt. Dit boek biedt inderdaad veel handige tips en alternatieven en natuurlijk zijn er tegenwoordig ook heel veel plantaardige melksoorten beschikbaar dus het is zo een stuk eenvoudiger om te kiezen voor een alternatief.


Post a new comment