DIY wasmiddel

In de afgelopen weken heb ik in de reeks ‘duurzaam huishouden‘ meerdere tips te geven om natuurlijk en eenvoudig schoon te maken met simpele producten die de meeste mensen wel in hun voorraadkast hebben staan. Eén van die tips was het zelf maken van wasmiddel. Als ik had geweten dat zelf wasmiddel maken zo eenvoudig en effectief was dan was ik hier jaren geleden al mee begonnen!

DIY wasmiddel

Omdat wij een erg gevoelige huid hebben gebruik ik al jaren Neutral voor de was. Niet echt eco-friendly en ik was dan ook al lange tijd op zoek naar een alternatief. Ik was in de eerste instantie erg enthousiast over de wasnoten van Seepje, tot bleek dat dit toch echt niet opgewassen was tegen de enorm hardnekkige vlekken op de kleding van mijn zoon, kleine kinderen knoeien nu eenmaal veel en vaak. Andere ecologische wasmiddelen vond ik vaak toch erg duur en met de hoeveelheid was hier in huis zou ik dan maandelijks een klein vermogen kwijt zijn. Gelukkig stuitte ik op meerdere recepten om heel eenvoudig zelf wasmiddel te maken en dat vond ik toch het proberen waard. Ik heb dit wasmiddel nu ruim twee weken in gebruik en ik ben er zo blij mee dat ik deze DIY graag met jullie deel.

Voor 2 liter zelfgemaakt wasmiddel heb je nodig:

 • 2 liter water
 • 40 gram marseillezeep
 • eventueel 30 gram soda voor de witte was

DIY wasmiddel

Breng het water in een grote pan aan de kook en voeg dan 40 gram geraspte marseillezeep (of kant-en-klare marseillevlokken) erbij. Roer dit door tot alles goed gemengd is en de zeep volledig is opgelost in het water. Laat dit wat afkoelen en giet het dan over in een fles of een container die je prettig in gebruik vindt voor het wasmiddel. Ik heb zelf twee appelsapflessen gebruikt die ik nog had staan, zo komen al die potjes en flessen die ik opspaar toch van pas ;). Schenk het mengsel met behulp van een trechter voorzichtig in de flessen, het wasmiddel kan iets gaan schuimen bij het overschenken. Doe dit rustig aan want anders wordt het een enorme kliederboel (ik spreek uit ervaring). Laat dit afkoelen zonder dop en de volgende dag is het wasmiddel ingedikt en klaar voor gebruik. Je kunt dit wasmiddel gewoon in de wasbol doen, een half wasbolletje is genoeg voor één was. Schud de fles wel goed door voor gebruik, dan komt het er makkelijker uit. Mocht je echt hardnekkige vlekken in kleding hebben wrijf dan wat marseillezeep of wasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken.

Ik ben enorm tevreden met het wasmiddel. Ik merk het verschil met mijn reguliere wasmiddel eigenlijk niet en ik het na twee weken intensief gebruik iedereen aanraden! Met deze DIY zorg je niet alleen op een natuurlijke manier voor een schone was, je bespaart er ook nog eens een heleboel geld mee en het spaart een heleboel plastic afval uit. Een win-win-win situatie dus!

DIY wasmiddel

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

27 gedachten over “DIY wasmiddel”

 1. Ik maak al jaren 5 liter wasmiddel met verhouding 80/100 (zeep/soda) naar volle tevredenheid voor bonte was. Voor allesreiniger maak ik rasp van een Sunlightzeep en soda en kook dat met water roerend tot een geheel. Ideaal en ruikt nog lekker ook. Eerst gebruikte ik daarvoor azijn/water met drupje afwasmiddel. Maar azijn vind ik nog steeds niet aangenaam ruiken:)

  1. Wat een goede tips! Ik maak nu nog allesreiniger met azijn en citroen. De citroen neutraliseert de geur van de azijn heel goed gelukkig. Ik heb nog nooit gewerkt met sunlightzeep eigenlijk, ik zal eens kijken of ik het ergens kan vinden.

 2. Ik wil ook wel een alternatief voor wasmiddel (al hebben we nu nog een enorme voorraad staan) maar ben altijd een beetje bang voor een dikke laag aanslag bij zeep en voor ‘bleekvlekken’ (niet echt een woord maar ik denk dat je me wel begrijpt) bij andere middeltjes. Heb jij daar nooit last van gehad?

  1. Met van die ‘bleekvlekken’ heb ik geen ervaring omdat ik eigenlijk nooit een ander soort wasmiddel heb geprobeerd te maken, maar ik snap zeker wat je bedoelt. Ik heb nooit last gehad van zeepaanslag op mijn kleding, al moet je wel eens in de zoveel tijd de wasmachine goed reinigen als je altijd vloeibare wasmiddel gebruikt. Doe je dit niet dan zie je het uiteindelijk terug op je kleding. Maar de wasmiddel bevalt hier eigenlijk heel erg goed, al zul je voor echt hardnekkige vlekken altijd wel een extra middeltje nodig hebben.

 3. Hi! When you say ‘soda’ in the ingredients… what kind of soda do you mean? Are you talking about baking soda (also named sodium bicarbonate)?
  Thanks so much!

 4. Wat een handig recept! Die van mij gisteren gemaakt, maar het blijft wat dik, ik las dat iemand de staafmixer erdoorheen gehaald had, zou dat helpen? Ik heb nu een beetje water erbij gedaan en heel hard geschud, maar het is nog steeds heel dik hihi! Wel een fantastisch recept!

  1. Het klopt dat het met marseillezeep wat indikt. Dat is normaal en geen probleem hoor. Als je de fles goed schudt voor gebruik kun je het gewoon in een wasbol schenken. Daarna dikt het waarschijnlijk weer in.

   1. Zal ik doen 😀 ik was overigens nog benieuwd, wat maakt marseillezeep zo bijzonder in verhouding met.. tja.. normale zeep? kun je bijvoorbeeld ook andere zeepjes gebruiken die je nog hebt liggen of is er wel degelijk een verschil?

 5. Pingback: DIY WASMIDDEL – She Took The Leap

 6. Ik heb dit jaren geleden ook gedaan. Tot op een gegeven moment mijn wasmachine begon te stinken. Dat kwam doordat het vloeibare wasmiddel de oorzaak is van wolluis. Plus dat mijn witte was grauw werd.
  Ben nu al jaren een tevreden gebruiker van waspoeder van Lidl. Zit in een grote kartonnen verpakking en je kan wel 120 wasbeurten doen met 1 doos.

  1. Dat heb je wel snel wel vloeibaar wasmiddel inderdaad, ongeacht of het zelfgemaakt is of niet. Bij het gebruik van vloeibaar is het altijd belangrijk om eens per maand de wasmachine op hoge temperatuur te draaien om deze te reinigen. Met waspoeder hoeft dit minder snel, maar heb je bij een gebrek aan reiniging kans op een grauwe was en witte aanslag op donkere kleding, helaas.

 7. Hé hoi! Ik heb dit leuke recept gemaakt! Het is wel wat dik en lastig uit de fles te krijgen. Misschien ligt het ergens aan? Heb je misschien een tip hiervoor?

 8. maria corina

  Zou je ipv soda ook een beetje citroensap kunnen toevoegen? Of voor een extra lekker fris geurtje iets van munt of een ander kruid?

  1. Hoi! Ik zou persoonlijk geen citroensap toevoegen omdat het wel een erg sterk zuur is dat blekend werkt. En qua geurtje kun je natuurlijk zelf een essentiële olie naar keuze toevoegen.

 9. Pingback: When Sara Smiles | Óók duurzaam: geef je kleding het beste onderhoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *