Het Werken van Morgen

Kijktip: Het werken van morgen

De kijktip van deze week is de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Het werken van morgen’. In de aflevering worden de rappe technologische ontwikkelingen onder de loep genomen en wordt gekeken naar de impact van deze ontwikkelingen op onze definitie van werk in de samenleving en de relatie die wij hebben tot ons werk.

Andrew McAfee, econoom van MIT en auteur van het boek ‘The second machine age’, stelt dat wij als samenleving op een punt zijn aanbeland dat technologische ontwikkelingen, zoals robotica, een enorme impact zullen gaan hebben op onze rol in de maatschappij. De consequentie van deze razendsnelle ontwikkeling op technologisch gebied is wel dat de verhoudingen op de arbeidsmarkt drastisch worden omgegooid. Waar mensen eerst hun arbeid als het ware ruilden voor hun levensonderhoud zal dit ook drastisch veranderen. Natuurlijk verdwijnen niet alle banen, maar de verwachting is dat er minder werk beschikbaar zal zijn en dat er vooral vraag zal overblijven naar zeer hoogopgeleiden. Andrew McAfee verwacht dat we op zeer korte termijn zullen moeten gaan nadenken over een andere invulling van arbeid. Hij verwacht een enorm productieve en rijke economie waarvoor maar een fractie van de arbeid nodig is en op dit moment zijn veel landen hier nog allerminst op voorbereid. Dit is allerminst een vage inschatting gebleken. Uit een onderzoek van Oxford bleek al dat de technologische ontwikkelingen zouden leiden tot een drastische afname in werkgelegenheid, ongeveer 47% van de banen zou op de tocht kunnen komen te staan, en ook in Nederland is dit onderzoek uitgevoerd. Hieruit is de verwachting uitgesproken dat van de Nederlandse beroepsbevolking ongeveer 1/3 van de banen op de tocht zal komen te staan en dat is nog een conservatieve schatting!

De aflevering licht niet alleen toe hoe deze technologische ontwikkelingen van invloed zijn op onze arbeidsmarkt, maar het toont ook hoe het nieuwe werken kan worden vormgegeven. De uitzending is hieronder te bekijken. Mocht onderstaand filmpje niet werken, dan kun je de aflevering ook op de website van VPRO Tegenlicht kijken.

4 gedachten over “Kijktip: Het werken van morgen”

    1. Ja he? Het gaat zo snel op het moment en het is wel bij uitstek de tijd om na te denken over deze zaken en ons voor te bereiden op een veranderende samenleving. Ik vind het allemaal heel interessant!

    1. Oh, wat interessant! Tijdens mijn studie sociologie werd er ook veel aandacht besteed aan dat soort onderwerpen. Erg boeiend onderwerp en erg vreemd om nu zo’n grote verandering mee te maken in de maatschappij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *