Fashion Revolution Day

Fashion Revolution Day 2015

Morgen, op 24 april, is het Fashion Revolution Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de huidige werkomstandigheden in de fashionindustrie. Met diverse activiteiten en een grote social media campagne probeert de organisatie bewustzijn te creëren door mensen te laten nadenken over ‘who made my clothes’?

Fashion Revolution Day is een initiatief van de Britse Carry Somers. De campagne is vorig jaar opgestart naar aanleiding van de Rana Plaza ramp in Bangladesh, waarbij diverse kledingfabrieken in waren gestort en veel arbeiders zijn overleden of zwaar gewond raakten. Na deze ramp zijn mensen kritischer geworden op het productieproces van hun kleding en er is steeds meer aandacht voor fair fashion. Met Fashion Revolution Day hoopt deze organisatie een duidelijke boodschap uit te dragen en een echte verandering teweeg te brengen door transparantie over het productieproces en meer aandacht voor de producenten van onze kleding te vragen.

Dit jaar nemen maar liefst 71 landen deel aan Fashion Revolution Day! In elk land vinden verschillende activiteiten plaats om aandacht te vragen voor de manier waarop onze kleding wordt gemaakt. In aanloop naar Fashion Revolution Day vindt er vanavond om 20.00 in MeetBerlage in Amsterdam Fashion Revolution Talks plaats. Tijdens deze bijeenkomst komen onder andere kledingontwerper Hans Ubbink, Marga Robesin van het UvA Centre for Environmental Law & Sustainability en Niki de Jonge van de Schone Kleren Campagne om een talk te houden en de discussie aan te gaan over een duurzamere modesector. Tevens vindt diezelfde avond in Amsterdam in het Amsterdam Fashion Institute om 17.00 Beyond Green Talks: ‘Freaks, Mavericks & Visionaries’ plaats waarbij je talks kunt verwachten van Jos Cozijnsen, de eigenaar van Goodfibrations.nl en de landelijke coördinator van Fashion Revolution Netherlands, en Annouk Post van de Fair Wear Foundation ‘Well Done’. Op 24 april, Fashion Revolution Day zelf, kun je bij het Gildelab in Amsterdam terecht vanaf 18.00 voor presentaties en brainstormsessies over duurzame productie in Nederland. In Hardinxveld-Giessendam vind om 19.00 Sweet and Simple Stuff – repair and selfies plaats waarbij je gratis les krijg in het repareren van kledingstukken en het versieren van de kleding.

Naast deze landelijke initiatieven worden mensen ook opgeroepen om vooral zelf vragen te stellen bij hun garderobe. Met de hastag #whomademyclothes en een selfie met de labels van één van jouw kledingstukken zend je een boodschap de wereld in en geef je een duidelijke boodschap af naar kledingmerken dat ook jij wilt weten hoe jouw kleding wordt gemaakt.

Fashion Revolution Day

Wil je meer weten over de duurzaamheid van jouw garderobe of juist verduurzamen met nieuwe aankopen bezoek dan ook zeker eens Rank a Brand, een fantastisch initiatief dat streeft naar het verduurzamen van merken en een handige tool biedt om duurzamere keuzes te maken. Rank a Brand toetst de duurzaamheid van merken op basis van diverse criteria, rankt vervolgens de bedrijven op basis van deze duurzaamheid en publiceert dit op overzichtelijke wijze op hun pagina.

Bron foto’s: http://fashionrevolution.org/There are no comments

Add yours