marseillezeep

Duurzaam huishouden: marseillezeep

Ook deze week heb ik weer een nieuwe blogpost in de reeks ‘duurzaam huishouden’ voor jullie. Na de vele toepassingen te hebben besproken van azijn, baking soda en citroen in het huishouden wil ik vandaag graag een overzicht geven van alle handige toepassingen van marseillezeep.

Marseillezeep is harde zeep op basis van plantaardig olie. Het is een 100% natuurlijk product dat geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevat en volledig biologisch afbreekbaar is. Marseillezeep is bij diverse winkels te verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan De Tuinen of Dille & Kamille. Marseillezeep werd vroeger veel gebruikt in het huishouden en voor de was en ik ontdek steeds meer fijne en eenvoudige toepassingen van deze fantastische zeep. Vanwege de milde eigenschappen is marseillezeep heel allround in te zetten in het huishouden (en ook voor persoonlijke verzorging).

  • vlekverwijderaar – wrijf de vlek in met marseillezeep voor het wassen. Zelfs geschikt voor de meest delicate kledingstukken.
  • wasmiddel – met marseillezeep kun je heel eenvoudig een heel effectief wasmiddel zelf maken door het te mengen met water en eventueel soda. Een handig recept voor het zelf maken van wasmiddel vind je bijvoorbeeld hier.
  • handzeep – enige tijd geleden heb ik met jullie een handig recept gedeeld om zelf handzeep te maken met marseillezeep. Deze DIY vind je hier.
  • allesreiniger – een combinatie van water, marseillezeep en eventueel soda doet ook uitstekend dienst als allesreiniger. Een recept voor deze allesreiniger vind je bijvoorbeeld op Leesvoer.net.
  • vloerreiniger – door de milde werking is marseillezeep ook erg geschikt als vloerreiniger voor nagenoeg alle soorten vloeren (al raad ik hiermee natuurlijk niet aan om je tapijt te gaan dweilen).
  • reinigen van tegels – met marseillezeep en water reinig je eenvoudig de tegels in de keuken en het laat een mooie glans achter. Voor echt vieze en vette tegels (achter het fornuis bijvoorbeeld) raad ik dan weer een voorbehandeling met baking soda aan.
  • reinigen van leer – mocht je een bank, schoenen, tassen of kleding hebben van leer dan kun je deze zonder problemen reinigen met deze milde marseillezeep.

Er zijn vast nog talloze andere toepassingen van marseillezeep in het huishouden, maar ik ben al dolgelukkig met de toepassingen die ik hierboven heb genoemd. Zo maak ik regelmatig een grote hoeveelheid handzeep voor in huis en ga ik binnenkort het recept van de DIY wasmiddel maar eens proberen. Hebben jullie nog goede tips voor het gebruik van marseillezeep in het huishouden?

Update: Marseillezeep is heel veelzijdig, maar bevat helaas vaak palmolie. Dit ingrediënt is erg omstreden vanwege de grootschalige ontbossing, de bedreiging van biodiversiteit en talloze andere milieu effecten die gepaard gaan met de teelt. Let dus bij de aankoop op en vraag desnoods of er palmolie in het product is verwerkt. Je kunt ook kiezen voor een alternatief als Aleppozeep. 

Duurzaam huishouden met Marseille zeep


There are 5 comments

Add yours

Post a new comment

CommentLuv badge