citroen

Duurzaam huishouden: citroen

Twee weken geleden ben ik begonnen met de nieuwe reeks ‘duurzaam huishouden’ waarin ik de vele toepassingen in het huishouden van eenvoudige producten onder de loep neem. Met  azijnbaking sodamarseillezeep en citroen kun je het hele huis schoonmaken. Deze editie wil ik graag aandacht besteden aan de citroen. Natuurlijk is citroen heerlijk in gerechten, maar daarnaast ook eigenlijk onmisbaar in het keukenkastje van de slimme DIY’er.

Citroen is een erg veelzijdig product in het huishouden: het heeft een anti-bacteriële werking en helpt tegen vieze geurtjes, maar het doet ook wonderen bij het verwijderen van vlekken, kalk of als bleekmiddel. Doordat azijn en citroen min of meer dezelfde eigenschappen delen zijn ze vaak te vervangen door elkaar in diverse huishoudklusjes, maar de citroen heeft op zichzelf ook al aardig wat handige toepassingen in het huishouden.

 • vlekverwijderaar – citroen werkt heel goed als verwijderaar voor moeilijke vlekken. Wrijf de vlek in met citroensap en zout en de vlek verdwijnt zonder moeite. Pas wel goed op want niet alle stoffen kunnen hier evengoed tegen en soms is het raadzaam om alleen citroensap te gebruiken.
 • luchtverfrisser – een citroen helpt heel goed tegen vieze luchtjes en is dus ideaal als luchtverfrisser in huis of voor het verwijderen van nare luchtjes uit de magnetron, oven of koelkast.
 • metaal polijsten – een citroen gedept in zout werkt heel goed om metalen oppervlakken te reinigen en te laten glanzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan messen, maar ook het fornuis of de wasbak.
 • glasreiniger – om ramen en spiegels streeploos schoon te maken meng je een paar eetlepels citroensap met water.
 • allesreiniger – een eenvoudige en effectieve allesreiniger maak je door een gelijke hoeveelheid citroensap en water te mengen. Ideaal voor het hygiënisch schoonmaken van bijvoorbeeld de keuken en de tafels.
 • reinigen snijplanken -snijplanken reinigen blijft een moeilijk klusje omdat vuil en bacteriën zich al snel in de plank nestelen. Door de houten snijplank goed in te smeren met een halve citroen en dit een nacht in te laten trekken wordt de snijplank gedesinfecteerd en worden nare luchtjes verwijderd. De volgende dag afspoelen en de snijplank is weer klaar voor gebruik.
 • ontvetten – citroen werkt uitstekend als ontvetter voor bijvoorbeeld de afwas, maar ook vetaanslag op tegels of op het fornuis.
 • ontkalker – citroen werkt erg goed als ontkalker en is dan ook heel handig voor bijvoorbeeld het reinigen van kranen en badkamertegels, maar ook voor het ontkalken van de waterkoker of een koffiezetapparaat.

Hebben jullie nog goede tips voor het gebruik van citroen in het huishouden?

Duurzaam huishouden met citroen


There are 6 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Sowieso ruikt alles lekker fris als je het schoonmaakt met citroen, maar je kunt bijvoorbeeld een gesneden citroen of een schaaltje citroensap in de koelkast leggen om overheersende luchtjes te bestrijden. Dit kan trouwens ook met een kopje baking soda, een theezakje of oude koffie. De geur wordt zo opgenomen.

 1. Lena

  Hier staan echt heel wat leuke truucjes tussen! Ik woon sinds kort niet meer thuis (woon samen met mijn vriend) en er komt dus een groot deel van het huishouden op mijn schouders terecht 🙂 Ik kan deze tips zeker gebruiken!
  x, Lena


Post a new comment