duurzaam huishouden baking soda

Duurzaam huishouden: baking soda

Vorige week ben ik begonnen met de reeks ‘Duurzaam huishouden’: schoonmaken in huis met eenvoudige producten die niet alleen gezonder, maar ook goedkoper, milieuvriendelijker en eenvoudiger schoonmaken. Met producten als azijn, marseillezeepcitroen en baking soda kun je het hele huis van top tot teen schoonmaken. Vandaag ga ik het hebben over baking soda, oftewel zuiveringszout: een fantastisch middel dat voor de meest uiteenlopende dingen kan worden gebruikt. In Amerika is baking soda ontzettend populair, zowel voor koken als voor huishouden, maar hier in Nederland blijkt het toch nog vaak onbekend te zijn. Zonde!

Baking soda, ook wel verkrijgbaar onder de naam zuiveringszout of natriumbicarbonaat, is een ontzettend veelzijdig product. Niet alleen wordt het in de keuken gebruikt als natuurlijk rijsmiddel of antiklontermiddel, het heeft fantastische eigenschappen waardoor het ideaal is als mild schuurmiddel of als geurverwijderaar.

Verwar baking soda vooral niet met reguliere soda (zoals Driehoek soda). Driehoek soda wordt nog in veel supermarkten verkocht bij de schoonmaakartikelen, maar deze soda is veel bijtender. Ja, het reinigt daardoor sterker, maar het is absoluut niet geschikt om mee te koken en in mijn optiek een stuk minder prettig om mee schoon te maken, juist omdat het zoveel meer bijtend is.

Baking soda is helaas niet zo algemeen verkrijgbaar als gewone soda omdat het nog zo onbekend is. In toko’s en Aziatische supermarkten is baking soda vaak wel te krijgen, vaak van het merk Arm & Hammer in een opvallend oranje verpakking en ook nog eens heel voordelig. Zo kun je met onderstaande tips baking soda voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruiken voor weinig geld.

  • schuurmiddel – met baking soda kun je mild en effectief tegels, kranen, douches en voegen reinigen door wat baking soda op een nat doekje te strooien en dit in te wrijven. Spoel het wel goed na met water want baking soda laat wel strepen achter op bijvoorbeeld tegels. Niet geschikt voor aluminium, marmer en andere poreuze oppervlakten.
  • aangekoekte pannen reinigen – vanwege de milde schurende werking van baking soda is het ook ideaal om aangekoekte pannen op een veilige manier schoon te maken. Meng een paar eetlepels baking soda met wat water in de pan tot deze onderstaat en laat dit een tijdje intrekken. Daarna veeg je de pan zo schoon.
  • reinigen wasbakken – op bijna dezelfde manier kun je heel eenvoudig wasbakken hygiënisch schoonmaken. Laat de wasbak vollopen met water, voeg hier een paar eetlepels baking soda aan toe en laat dit een tijdje weken. Hierna veeg je de wasbak zo weer schoon en alle aanslag is verdwenen.
  • gootsteenontstopper – als de gootsteen verstopt is schep je 3 eetlepels baking soda in het putje, gevolgd door een glas azijn. Dit gaat bruisen dus schrik niet, het is niet giftig (maar ga er niet direct boven hangen). Spoel er daarna flink wat water doorheen.
  • ovenreiniger – strooi baking soda over de bodem van de oven, maak dit ietwat nat (met bijvoorbeeld een plantenspuit) en laat dit lange tijd weken. Hierna veeg je met een doekje de oven zo schoon.
  • wassen van groente en fruit – in Amerika is dit al een beproefde methode om groente en fruit te ontdoen van vuil en bestrijdingsmiddelen, in Nederland is het helaas nog niet zo bekend. Vul een bak met water en schep hier een aantal eetlepels baking soda bij. Dompel hier de groente en fruit in en laat dit even weken. Wel goed naspoelen.
  • wasmiddelversterker – door de helft van het reguliere wasmiddel te vervangen door baking soda wordt de was schoner, witter en en frisser.
  • geurvreter – net als azijn werkt baking soda ook uitstekend als geurvreter. Strooi baking soda in de vaatwasser, op het tapijt, de bank of het matras of in oude schoenen, of zet een bakje in de koelkast. Overal waar geurtjes geneutraliseerd moeten worden kun je baking soda gebruiken. Laat het een flinke tijd zijn werk doen (een nacht bijvoorbeeld) en de volgende dag veeg of stofzuig je het zo weer op.
  • toiletreiniger – meng een kopje baking soda met een kopje azijn in het toilet en laat dit 10 minuten bruisen.

Naast al deze fantastisch toepassingen in het huishouden is baking soda ook bij uitstek geschikt voor allerlei andere toepassingen, zoals persoonlijke verzorging en allerlei gezondheidstoepassingen. Hierover volgt in een latere blogpost meer. Hebben jullie nog handige toepassingen van baking soda in het huishouden?

Duurzaam huishouden met baking soda


There are 4 comments

Add yours

Post a new comment