azijn

Duurzaam huishouden: azijn

Schoonmaken kan zoveel eenvoudiger, goedkoper en natuurlijker met een paar simpele basisproducten en een beetje geïnspireerd door onze grootouders. In de schoonmaakkast van de slimme DIY’er staat niets meer dan baking soda, marseillezeepcitroen en azijn. Zelf ben ik uitgebreid aan het experimenteren met deze middelen en ik hoop jullie dan ook te inspireren om ook eens aan de slag te gaan met deze producten in deze nieuwe reeks ‘duurzaam huishouden’. Vandaag zal ik een aantal superhandige toepassingen van azijn geven in het huishouden.

Een gezond en duurzaam leven begint in huis. Al geruime tijd probeer ik mijn leven steeds groener in te richten en één van de belangrijkste aandachtspunten daarbij is het huishouden. Ik heb door de jaren heen een enorme verzameling aan schoonmaakmiddelen aangelegd. Allesreiniger, toiletreiniger, kalkreiniger, dettol, badkamerreiniger, diverse sprays en laten we vooral niet de ultra giftige gootsteenontstopper vergeten. Een kast vol met plastic flessen, het één nog giftiger dan het andere, en het liefst gebruik ik het allemaal niet meer. Schoonmaken zonder deze artikelen is niet alleen gezonder, het scheelt ook fors in de portemonnee, is milieuvriendelijker en het scheelt een heleboel (plastic) afval.

Azijn is een fantastisch middel om standaard in huis te hebben. Het is niet alleen spotgoedkoop, het is volkomen veilig en werkt desinfecterend, ontvettend en verwijderd vuil, kalk en zeepresten. Een uitstekend middel dus voor allerlei klusjes in en rond het huis. Daarom vandaag een aantal tips om azijn in en rond het huis te gebruiken.

 • ramen lappen – een scheutje azijn door het water en je reinigt de ramen streeploos schoon.
 • spiegels en tegels afnemen – wederom een scheutje azijn op de poetsdoek en je hebt eindelijk geen nare strepen op spiegels en tegels.
 • reinigen wasmachine – af en toe is het raadzaam om de wasmachine schoon te spoelen door deze zonder was te laten draaien op 90 graden. Voeg hier een bolletje azijn aan toe en alle viezigheid en nare luchtjes verdwijnen uit de wasmachine. Ik weet dat op hoge temperaturen wassen misschien niet zo eco-vriendelijk is, maar als je dit af en toe doet is dit beter voor de machine en veel fijner voor de was.
 • wasverzachter – voeg een scheut azijn toe in het bakje voor de wasverzachter en het is een natuurlijke en niet irriterende wasverzachter.
 • ontkalken waterkoker/koffiezetapparaat – vul het apparaat met azijn, laat dit flinke tijd intrekken en kook het dan. Werkt wonderen tegen kalk, maar wel goed naspoelen om azijnsmaak tegen te gaan.
 • kranen en douchekoppen ontkalken – azijn werkt ontkalkend dus hardnekkige kalkaanslag verwijder je door kranen en douchekoppen een nacht te laten weken in azijn.
 • ontkalken toiletpot – vul het toilet met azijn en laat een nacht weken. De volgende dag kun je de kalk zo verwijderen.
 • voegen reinigen – azijn op een doekje maakt vieze voegen zo weer schoon.
 • luchtverfrisser – azijn is fantastisch als luchtverfrisser in bij vieze luchtjes in de keuken, koelkast of ergens anders in huis.
 • onkruidverdelger – azijn is een prima middel tegen onkruid.
 • allesreiniger – door de fantastische eigenschappen van azijn werkt het uitstekend als allesreiniger. Lees hier mijn artikel om zelf allesreiniger van azijn te maken.

Dit is natuurlijk slechts een beperkte lijst van toepassingen van azijn in het huishouden. Hebben jullie nog goede tips om azijn in het huishouden te gebruiken?

Duurzaam huishouden met azijn


There are 6 comments

Add yours
 1. Anouk Kolkman

  Erg leuke post met zeker goede tips! Wij gebruiken azijn thuis ook altijd om de groene aanslag van de straatstenen af te halen. Werkt perfect, maar het is niet aan te raden als je diezelfde middag nog buiten wilt zitten haha.


Post a new comment