Digitaal Voedsel

Kijktip: Digitaal voedsel

In 2050 zal de wereldbevolking zijn uitgebreid tot 9 miljard mensen. Dat zijn 9 miljard monden die gevoed moeten worden! Zoals wij nu met ons voedsel omgaan en zoals het nu is verdeeld zal dit een zware taak worden. Daarnaast is het vertrouwen van de burger in de voedingsindustrie de laatste jaren ook enorm afgenomen. De uitdaging voor de voedingsindustrie is om efficiënter en beter voedsel te produceren en te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzamer en gezonder voedsel. De VPRO Tegenlicht aflevering ‘Digitaal voedsel’ laat zien wat de nieuwste innovaties zijn in de teelt en de productie van voedsel.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht onder consumenten voor waar ons voedsel vandaan komt en wat er precies in ons voedsel zit. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt, want zoals Michael Pollan zegt ‘Als mensen meer weten over waar hun voedsel vandaan komt zullen ze betere keuzes maken’. Het is niet gek dat mensen zich hier nu zo mee bezighouden. Het eens blinde vertrouwen in de voedingsindustrie heeft na een aantal grote schandalen een flinke deuk opgelopen en mede door dit wantrouwen zoeken consumenten het nu dichter bij huis. Vers en lokaal, dat is de nieuwste trend, maar er zijn nog veel meer initiatieven die streven naar innovaties in het systeem om zo de voedselproductie duurzamer en efficiënter te laten verlopen.

Er zijn momenteel heel veel nieuwe startups in de voedingsindustrie en raar maar waar, veel van deze initiatieven zijn afkomstig van personen of bedrijven die zich voornamelijk bezig houden met techniek en internet. Om de voedingsindustrie te innoveren geloven zij heilig in nieuwe technieken omdat hier veel innovatie mogelijk is en het gebruik van techniek in de voedingsindustrie kan bijdragen aan het vereenvoudigen van het systeem. Maar is het dan niet tegenstrijdig om technologie te gebruiken om duurzame, biologische en natuurlijke producten te verkrijgen? Het is een punt van discussie, maar volgens filosoof Julian Baggini is dit het moment waarop wij als bevolking moeten gaan nadenken over wat voor ons het belangrijkste is. Willen wij vasthouden aan het romantische beeld dat wij hebben van de landbouw, of willen we innovaties zien waardoor ons voedsel biologisch, duurzamer en productiever kan worden verbouwd?

In deze aflevering van Tegenlicht maak je kennis met de nieuwste innovaties op het gebied van voedselverbouwing en -productie. Zo maak je kennis met de initiatiefnemers van Foodpairing, die ernaar streven om alle ingrediënten op de wereld te analyseren voor een aromadatabase. Je maakt kennis met een nieuwe vorm van landbouw in Amerika waar gebruik wordt gemaakt van oude landbouwmethodes om zo efficiënt en natuurlijk mogelijk de grond te benutten. Chef-kok en schrijver Dan Barber komt aan het woord over zijn visie op gevarieerd eten en de bijdragen die hij daaraan levert. Je ziet de nieuwste innovaties in de slateelt en ziet precies hoe efficiënt dit proces is en waarom hightech niet altijd in strijd is met begrippen als natuurlijk en biologisch. Met behulp van de nieuwste technieken kan de sla namelijk geteeld worden met minimaal watergebruik en zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tevens laat Tegenlicht de nieuwste innovaties zien op het gebied van voedselmeetapparaten, apparaten die kunnen meten hoeveel gluten, calorieën, pesticiden of antibiotica jouw maaltijd bevat.

Je kunt de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Digitaal voedsel’ hieronder bekijken. Mocht de video onverhoopt niet werken, dan is de aflevering ook op de website van Tegenlicht te bekijken.

6 gedachten over “Kijktip: Digitaal voedsel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *