Puur Natuurlijk Koken

Kookboektip: Puur Natuurlijk Koken

De lente lijkt nu echt te zijn begonnen. Een fijne tijd dus om met een kop koffie of thee in het zonnetje te genieten van een goed boek. Laat het daar nu net een goede periode voor zijn want er zijn de laatste weken enorm veel leuke lees- en kookboeken uitgekomen. Eén daarvan is ‘Puur Natuurlijk Koken’, een kookboek helemaal gericht op seizoensgroente en het tegengaan van verspilling. Dat klinkt als een absolute must read!

‘Puur Natuurlijk Koken’ is geschreven door Tom Hunt, een bekende Britse eco-chef en eigenaar van restaurant Poco in Bristol waar wordt gekookt met een duidelijke visie. Er wordt enkel gebruik gemaakt van lokale, natuurlijk en biologische seizoensproducten en alle producten op de kaart zijn verantwoordt gevangen of geoogst. Deze visie heeft Tom Hunt ook gebruikt als uitgangspunt voor zijn boek ‘Puur Natuurlijk Koken’.

Puur Natuurlijk Koken

In het boek ligt een sterke nadruk op koken met de seizoenen en de hoofdstukken zijn ook als zodanig opgesteld. Elk seizoen heeft zijn eigen hoofdstuk en elk hoofdstuk begint met een overzichtelijke lijst van seizoensgroente. Vervolgens worden enkele groentesoorten hiervan uitgelicht en worden hier een aantal recepten voor gegeven, zowel hoofdrecepten als recepten voor de overgebleven kliekjes. Het boek hanteert namelijk het principe ‘van-wortel-tot-vrucht’. Zoveel mogelijk eetbare delen van de groente worden gebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Erg handig omdat het maar al te vaak gebeurt dat je van zo’n enorme pompoen of van een broccoli delen overhoudt. Uit het boek van Tom Hunt blijkt maar weer eens dat je eigenlijk veel meer kunt eten van groente dan wij meestal denken. Zo zijn de stronken van broccoli ook prima te eten en de jongere blaadjes van de bloemkool verwerkt je ook gewoon in het gerecht. Bij het bereiden van een pompoen bewaar je natuurlijk de zaadjes (die je kunt roosteren, maar ook kunt drogen voor in de moestuin!) en mocht je toch nog iets overhouden? Dan geeft Tom diverse adviezen om dit zo goed mogelijk te bewaren.

Bij elke groentesoort die in bod komt in het boek wordt een receptoverzicht gegeven op basis van een aantal basisrecepten. Zo vind je bijvoorbeeld bij pompoen drie verschillende toepassingen: geroosterd, gebakken en gepureerd. Op basis van deze drie basisrecepten kun je weer allerlei andere recepten maken. Het is even wennen omdat dit natuurlijk een heel andere indeling is dan de kookboeken die we gewend zijn, maar het maakt het boek wel erg overzichtelijk.

Puur Natuurlijk Koken

Het boek staat vol met heerlijke recepten, maar ook met diverse tips. Bij elke groente wordt niet alleen een overzicht aan recepten gegeven, maar ook informatie over de eetbare delen van de groente, de oogstperiode en hoe je de versheid en kwaliteit kunt beoordelen. In het begin van het boek vind je ook nog allerlei tips om te koken volgens de visie van Tom Hunt en allerlei tips over voedselverspilling tegen te gaan.

Het boek is werkelijk prachtig vormgegeven. De kaft is van dik karton waardoor het boek wel tegen een stootje kan ik de keuken. De foto’s van de gerechten zijn heel erg smakelijk en alhoewel het dus even wennen is hoe de recepten zijn ingedeeld is deze methode uiteindelijk heel erg handig omdat je alle recepten met een specifiek ingrediënt direct bij elkaar hebt.

Puur Natuurlijk Koken

Natuurlijk moest ik één van de vele recepten uitproberen en mijn oog viel direct op de pompoentaart! De pompoentaart maak je door eerst het basisrecept voor gebakken pompoen te maken. Vervolgens kun je vanuit dit basisrecept verder gaan met de pompoentaart. De pompoentaart was erg lekker en aangezien ik van het deeg voor de bodem erg veel overhield heb ik hiervan snackballetjes gedraaid en bewaard voor tussendoor. Een slimme tip van Tom Hunt en erg lekker!

‘Puur Natuurlijk Koken’ is een boek vol fijne seizoensrecepten en boordevol handige tips om net even slimmer en meer verantwoord te koken en in te kopen. Het boek is bij Bol.com te bestellen.

Dit boek is naar mij opgestuurd als recensie-exemplaar en het artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.

4 gedachten over “Kookboektip: Puur Natuurlijk Koken”

  1. Ik zag het boek laatst nog liggen in de winkel, maar dacht dat het een zoveelste ‘groen kookboek’ was. Maar na jou recensie ga ik er zometeen toch even wat beter in kijken, ziet er uit als een goed boek!

    1. Er zijn inderdaad aardig wat ‘groene’ kookboeken uitgekomen de laatste tijd, maar daarvan vind ik deze toch wel één van de mooiste. Er staat heel veel nuttige info in over diverse soorten groente en de recepten zijn echt een uitvalsbasis voor vele variaties waardoor het ook een goed basiskookboek is.

      Grappig trouwens dat je vandaag hebt geschreven over de Zembla uitzending over Monsanto. Dat staat voor mij voor vrijdag gepland als kijktip :). Bizar he, die patenten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *