Coffee Together

De minibibliotheek

Je ziet het steeds vaker opduiken in het straatbeeld: de minibibliotheek. Een klein kastje waar je gratis een boek kunt lenen of ruilen voor een boek dat je al hebt uitgelezen. Of het nu op de hoek van een straat is, in een koffietentje of in een winkel, de minibibliotheek wint aan populariteit! De minibibliotheek is een van oorsprong Amerikaans initiatief. Het is een idee van Todd Bol die in de zomer van 2011 is begonnen met het plaatsen van kleine ruilbibliotheken om geletterdheid en de liefde voor het boek te bevorderen. Nu, nog geen 4 jaar later, is de minibibliotheek uitgegroeid tot een wereldwijd succes.

boeken

Dat de minibieb in slechts een paar jaar tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen is ook zichtbaar op de website van de Little Free Library. Het is van oorsprong een Amerikaanse website en het aanbod aan minibibliotheken opgenomen op deze website is dan ook overweldigend. De website bevat een wereldkaart waar een heleboel minibibliotheken van over de hele wereld op staan. Erg indrukwekkend! Voor meer Nederlandse minibibliotheken kun je kijken op minibieb.nl, waar je overzichtelijk op een kaart kunt zien waar er minibibliotheken in Nederland te vinden zijn. Ik betwijfel of ze er allemaal op staan, maar tot dusver is het aanbod in Nederland enorm.

Berry

Niet alleen op straat of bij woonhuizen zijn de minibibliotheken te vinden, ook steeds meer ondernemers maken het mogelijk om in hun winkel een boek te lenen of een boek te ruilen. Zo vind je bij de Instock toko aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam een grote boekenkast waar je jouw uitgelezen boek kunt ruilen voor een ander boek en recent stuitte ik bij Berry aan de Bilderdijkkade in Amsterdam op een soortgelijk initiatief. Ik vind het een onwijs leuke manier om duurzaam om te gaan met producten. Waarom iets weggooien als je er iemand anders heel erg blij mee kunt maken? Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar mogelijk minibibliotheken in de rest van het land. Zijn jullie wel eens een minibibliotheek tegengekomen?

8 gedachten over “De minibibliotheek”

    1. Ik ben ze dus zowel bij Instock als bij Berry tegengekomen en op straat zag ik er toevallig één in Utrecht en één bij een huis bij het Sarphatipark in Amsterdam. Ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden daarom is het overzicht van de website wel makkelijk. Zodra je er echt bewust op gaat letten zul je er vast meer tegenkomen :).

  1. In Groningen zijn er redelijk wat.

    Zo is er bij de winkel Waar! 3 plankjes voor boeken, bij de koffiezaak “Back&Bloom”, “The Free Café ” in Tuin in de Stad heeft wel dik 3 kasten vol. Dan is er nog de organisatie “Books4Life” die regelmatig gratis boeken aanbiedt op allerlei evenementen. En dan heb je natuurlijk nog het fenomeen bookcrossing (www.bookcrossing.com)

    Er is bijna geen reden meer om een boek te kopen! Haha.

  2. Zo leuk! Ik had er wel van gehoord, maar ben er helaas nog nooit een tegengekomen. Maar ik ga eens kijken op de site. Zelf sta ik ingeschreven bij bookcrossing, maar dat is nog niet zo bekend in nederland geloof ik, het is niet zo actief.

  3. Ik kwam er toevallig een tegen bij het Roelof Hartplein! Was voor het eerst dat ik in Amsterdam er een zag, dus ik was aangenaam verrast. had meteen ruzie met lief, omdat ik natuurlijk foto’s móest maken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *