Instock

Instock

2015 is tot dusver hét jaar dat voedselverspilling groots onder de aandacht wordt gebracht. Ik schreef al eerder over voedselverspilling, recentelijk in mijn review van het boek ‘Koken met restjes is leuk!‘ en in mijn artikel over Kliekipedia. Een groots en steeds bekender wordend initiatief in Amsterdam gericht op het tegengaan van voedselverspilling is Instock: een pop-up restaurant, foodtruck en, sinds kort, ook een toko waar ‘de oogst van de dag’ wordt omgetoverd tot de lekkerste gerechten. Deze ‘oogst van de dag’ bestaat uit producten van de Albert Heijn die overgebleven zijn. Geen bedorven waar, maar bijvoorbeeld fruit en groente met ‘schoonheidsfoutjes’ of brood dat niet vers genoeg meer is voor de verkoop. Bij Instock maken ze hier elke dag weer iets lekkers van.

Instock is het initiatief van enkele werknemers van Albert Heijn, die in gesprek raakten over voedselverspilling en mogelijke oplossingen hiervoor. Ze stelden een plan op en presenteerden dit aan de directie van Albert Heijn en de rest is geschiedenis. Stichting Instock was een feit en met ondertussen een pop-up restaurant, een toko en een foodtruck probeert de stichting voedselverspilling onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd tegen te gaan. En dat is hoognodig, want ruim een derde van ons voedsel wordt verspild!

Instock

De toko aan de Ferdinand Bolstraat is de nieuwste aanwinst in de ‘familie’. Vanaf 20 februari is deze toko geopend, waar je verse warme maaltijden kunt afhalen. Een leuk extraatje: in de toko vind je een boekenkast waar je jouw oude boeken kunt omruilen voor een ander exemplaar. Wat een leuk idee he? Het pop-up restaurant is gevestigd op het Westergasterrein. Dit restaurant is in juni 2014 geopend en blijft open tot mei 2015. Doordat de ‘oogst van de dag’ verschilt, wisselt ook het menu van Instock. Als je bij het pop-up restaurant gaat eten is de maaltijd dan ook een verrassing. Voor een driegangendiner bij het Instock restaurant betaal je slechts € 20,- en op zondag geniet je van twee gerechten voor maar € 10,-. Vooraf reserveren is wel aangeraden.

Je vindt Instock op diverse locaties in Amsterdam. Zo is het pop-up restaurant gevestigd aan de Polonceaukade 9 (Westergasterrein), vind je sinds kort de Toko aan de Ferdinand Bolstraat 88 en rijdt de foodtruck door het land om zo de heerlijkste hapjes te maken van ‘de oogst van de dag’. Voor actuele openingstijden, reserveringen en meer informatie over Instock kijk je op de website van Instock.

Update: De toko in Amsterdam heeft ondertussen de deuren gesloten en ook het pop-up restaurant is verhuisd. Je kunt Instock in Amsterdam nu altijd bezoeken aan de Czaar Peterstraat 21. Het restaurant heeft ondertussen ook vestigingen in Den Haag aan het Buitenhof 36 en in Utrecht aan de Vleutenseweg 382. 

Bron foto’s: InstockThere are 2 comments

Add yours

Post a new comment