hemsley + hemsley

Kookboektip: Hemsley + Hemsley – De Kunst om Goed te Eten

De zusjes Jasmine en Melissa Hemsley zijn in Nederland nog niet zo bekend, maar in Groot-Brittannië zijn ze een grote hit met hun eigen succesvolle foodblog, hun eigen bedrijf en hun eigen columns in onder andere Vogue UK en The Guardian. Hun eerste kookboek, ‘The Art of Eating Well’, is vorig jaar al in het Engels verschenen en door het grote succes is deze nu ook (eindelijk) in een Nederlandse versie verkrijgbaar! ‘Hemsley + Hemsley – De Kunst om Goed te Eten’ is sinds deze maand verkrijgbaar en staat boordevol heerlijke recepten en handige tips. Hoog tijd dat wij in Nederland eens kennis maken met deze getalenteerde zusjes en hun heerlijke recepten!

De zusjes Jasmine en Melissa Hemsley zijn groot voorstander van eerlijk, onbewerkt en voedzaam eten en deze eetfilosofie is de basis van het boek. Het boek wordt ingeleid met een uitgebreide beschrijving van de filosofie van de zusjes Hemsley waarin ze toelichten wat zij precies verstaan onder eerlijk, onbewerkt en voedzaam eten. Hun recepten zijn niet allemaal vegetarisch, maar de zusjes beschrijven zichzelf als ethische omnivoren: ze consumeren geen vlees afkomstig uit de intensieve veeteelt en kiezen standaard voor biologisch of duurzaam gekweekt vlees, vis en zuivel. Omdat ze begrijpen dat dit in de kosten kan lopen kiezen ze vaak voor de voordeligere en minder populaire stukken vlees en vis en in hun recepten laten ze zien dat je hier de mooiste gerechten van kunt maken.

Hemsley + Hemsley

Het boek is erg mooi vormgegeven met prachtige foto’s bij de recepten, want wees nu eerlijk: je beoordeelt een recept toch altijd eerst op de foto. Het boek staat echt boordevol met heerlijke gerechten, overzichtelijk ingedeeld in maar liefst 9 categorieën: ontbijt, soepen, salades, bijgerechten en snacks, vlees en vis, groente als hoofdgerecht, dressings en dips, gebak en nagerechten en dranken (met heel veel originele smoothierecepten). Daarnaast bevat het boek veel informatie over de eetfilosofie van de zusjes en over onmisbare tools in de keuken en de basisvoorraad in de voorraadkast. Achterin het boek vind je nog een aantal basisrecepten, voor bijvoorbeeld een zelfgemaakte bouillon van botten, notenpasta en notenmelk, en diverse leuke menusuggesties. Het boek sluit af met een aantal handige tips om gezondere keuzes te maken wanneer je op reis bent of in een restaurant bent.

Hemsley + Hemsley

Toen ik het boek doorbladerde schrok ik in de eerste instantie van de ingrediëntenlijsten. De zusjes zijn erg fan van superfoods en zoals jullie misschien wel weten heb ik daar vrij weinig mee. Ik heb dan ook niet standaard gojibessen, bijenpollen, macapoeder of zeewier in huis. Gelukkig vormen deze superfoods niet de basis van het kookboek en dienen deze veelal alleen voor de ontbijtrecepten. Wel zijn de ingrediëntenlijsten van sommige recepten wat aan de lange kant wat mogelijk sommige thuiskoks kan afschrikken. Persoonlijk vind ik het nooit zo’n probleem omdat je nu eenmaal meer ingrediënten gebruikt voor een recept wanneer je geen gebruik maakt van pakjes en zakjes. De zusjes maken veel gebruik van verschillende kruiden en smaakmakers zoals ui en knoflook en een groot gedeelte van de ingrediëntenlijst bestaat dan ook hieruit. Wel zul je voor sommige recepten bepaalde ingrediënten nodig hebben die niet standaard in elke supermarkt verkrijgbaar zijn. Denk aan arrowroot, tahin, tamari sojasaus en diverse soorten meel. Een biowinkel of toko heeft deze artikelen vaak wel in het assortiment en de meeste foodies zullen deze producten wel in de keuken hebben staan of snel weten te vinden.

Hemsley + Hemsley

Na het doorbladeren van het boek had ik een enorme lijst van recepten die ik graag wilde proberen, maar voor deze review heb ik ervoor gekozen om het bananenbrood en de krokante kikkererwten te maken. Niet omdat de hoofdgerechten er niet overheerlijk uitzien, maar omdat ik vooral veel behoefte had aan inspiratie voor het ontbijt en voor gezonde snacks en het boek vol staat met heerlijke recepten voor deze momenten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje vreesde voor het bananenbrood. Ik  heb al meerdere bananenbroden geprobeerd te maken met variërend succes. Sommige bananenbroden waren overheerlijk, maar niet echt een verantwoord tussendoortje door de enorme hoeveelheid suiker. Andere bananenbroden waren te vet en weer een ander vond ik erg smakeloos. Aangezien het recept voor het bananenbrood van de zusjes Hemsley enorm afweek van al deze andere recepten durfde ik het weer aan. En gelukkig maar, want dit brood was écht heel erg lekker en ook nog eens verantwoord door de beperkte ingrediëntenlijst en het gebruik van slechts 2 eetlepels ahornsiroop in plaats van een half pak suiker. Daarna was het de beurt aan de kikkererwtensnack. Dit was zo eenvoudig te maken! Simpelweg kikkererwten uit blik goed afspoelen, overgieten met de verhitte kokosolie en de kruiden toevoegen en goed mixen. Na een ruim half uurtje in de oven is de snack klaar. Ik dacht in de eerste instantie dat het een beetje saai zou zijn, maar het is een heerlijke hartige snack en de kruiden springen er echt uit! Het is echt zo’n snack waarvan je niet kunt stoppen met eten. In dit geval ben ik blij dat het een nog enigszins verantwoord tussendoortje is en niet een zak chips :).

Hemsley + Hemsley

Natuurlijk staan er nog genoeg recepten uit het boek op mijn favorietenlijstje. Zo wil ik deze week heel graag de rokerige gebakken bonen proberen en ook de Maleisische linzencurry met pompoen ziet er heerlijk uit. Omdat ik altijd op zoek ben naar verantwoorde tussendoortjes zal ik ook zeker een aantal van hun andere snackrecepten uitproberen.

Je kunt het boek ‘De Kunst om Goed te Eten’ van de zusjes Hemsley bij Bol.com bestellen. Let wel op: er is nogal wat verwarring over de titel van het boek. De zusjes noemen het boek op hun blog zelf ‘De Kunst om Goed te Eten’, maar in diverse winkels en webshops staat het boek geregistreerd als ‘Hemsley Hemsley’ of ‘Hemsley + Hemsley’. Erg verwarrend natuurlijk!

Ik heb een (digitale) editie van dit boek ontvangen als recensie-exemplaar en dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment